«Όχι» στην εκποίηση του κτιρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ

«Όχι» στην εκποίηση του κτιρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ

  • Επιστολή του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού
  • Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο

Αντιφατική και άστοχη χαρακτηρίζει την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ  στον Ταύρο, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, σε επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, καθώς και στους βουλευτές του Νοτίου Τομέα Αττικής όλων των κομμάτων.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος υπογραμμίζει την ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ τον Ιούνιο του 2021, με την οποία χαρακτηρίζεται ως «μνημείο» το κτίριο 1 των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρου. Η απόφαση δικαιώνει τους διαχρονικούς αγώνες της Δημοτικής Αρχής και τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και του π. Δήμου Ταύρου, στις οποίες τονίζεται ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920.

Το ΤΑΙΠΕΔ, με την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκποίηση του κτιρίου, στην οποία αναφέρονται χρήσεις που θα δεχθεί (π.χ. εστίασης), περιφρονεί την αναγνώριση των πρώην αποθηκών ως «μνημείο» και αδιαφορεί για την ιστορικότητα του χώρου. Ουσιαστικά, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ακυρώσει την ίδια την υπόσταση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αφού επιλέγει τρόπους εμπορικής αξιοποίησης που έρχονται που σε ευθεία αντίθεση με τον κοινωφελή χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με τη θέση που εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…το ΥΠΟΑΑ θα συνδράμει από πλευράς αρμοδιοτήτων του, στο αίτημα του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου για την παραχώρηση του κτιρίου, τηρώντας την προβλεπόμενη από τη κείμενη νομοθεσία διαδικασία, με την έγκριση προτεινόμενων χρήσεων και έργων ανάδειξης από τα αρμόδια όργανά του».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, να επανεξετάσουν τη στάση τους, προκειμένου να παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δημοσίου και των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου ενημέρωσε για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε εκτός ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου 2021 και κατόπιν εισήγησής του, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, στην οποία χαιρετίζει τον χαρακτηρισμό του κτιρίου 1 ως «μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και ζητά επιτακτικά να παραχωρηθεί το σύνολο του χώρου στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά:

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του ακινήτου.
  • Τη νομοθετική ρύθμιση – έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα επανέρχεται η δικαιοδοσία του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο διά του Υπουργείου Οικονομικών και την παραχώρησή του στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου καλεί τους βουλευτές του Νοτίου Τομέα όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής να στηρίξουν τη διεκδίκηση του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, συμβάλλοντας στην αποτροπή της εκποίησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ και δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τη διεκδίκηση με κάθε τρόπο ώστε το κτίριο αυτό να παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί από το Δήμο μας καθώς αποτελεί μνημείο ιστορικής μνήμης για την πόλη.

Γραφείο Τύπου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα