15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Μικροί πολεμιστές τον κυκλώνουν.
Είναι πολλοί και είναι ένας.
Φοβάται.
Τον απειλούν κραδαίνοντας τα όπλα τους.
Χεράκια μικρά, γεμάτα πινέλα, μολύβια και μπογιές.
Στο πρόσωπο τους λάμπει η ελπίδα,
και στα μάτια τους σπινθηροβολεί η θέληση.
Του ζωγραφίζουν παντού κόκκινα, πορτοκαλιά,
μωβ και ροζ λουλούδια.
Και τεράστιους ήλιους
φωτεινούς.
Και εκείνος άλλο δεν αντέχει.
Πονά.
Πετά μακριά
και ζαρώνει στη δρακοφωλιά του
Και εκείνα,
απαλλαγμένα πια απ΄ την σκοτεινιά του,
στήνουν χορό μαζί με τη ΖΩΗ,
έτοιμα πια να φτιάξουν το δικό τους ανοιξιάτικο παραμύθι.
(Μικροί Πολεμιστές, Γιάννης Ζαραμπούκας)

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και οι δομές Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο Συσσίτιο μας υπενθυμίζουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου:
Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF CHILDHOOD CANCER PARENT ORGANIZATIONS – ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Τα παιδιά με καρκίνο θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, όπως και την ψυχοκοινωνική στήριξη για όλης της οικογένειας.

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά υπάρχει έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους και συνίσταται πάντα οι γονείς να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό για την ποσότητα και την ποιότητα της πληροφορίας που θέλουν να λαμβάνουν, μιας και θεράποντας ιατρός είναι αυτός ο οποίος γνωρίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το παιδί τους.

Στην αφίσα η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε είναι από την παρακάτω πηγή:
https://www.especial.gr/15-2-pagosmia-hmera-kata-paidikou-karkinou/

Το κείμενο είναι από το Υπουργείο Υγείας
https://www.moh.gov.gr/articles/news/1575-pagkosmia-hmera-kata-toy-paidikoy-karkinoy


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα