Δ. Ωραιοκάστρου και Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος» τίμησαν του ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Δ. Ωραιοκάστρου και Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου «Ερωτόκριτος» τίμησαν του ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης τίμησαν σήμερα το πρωί ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» με εκδηλώσεις μνήμης που συνδιοργάνωσαν, στο πλαίσιο της 82ης επετείου της Μάχης.

Το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης και ακολούθησε ομιλία για το χρονικό της Μάχης από την Βικτωρία Μόσχου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος».

machi kritis oraiokastro 3

machi kritis oraiokastro 3

machi kritis oraiokastro 2

machi kritis oraiokastro 2

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Κρητών Μακεδονομάχων, στο πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

machi kritis oraiokastro 1

machi kritis oraiokastro 1

Ο Γιώργος Καπετανάκης, μέλος του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου, μίλησε για τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και για τη σημασία που είχε στον αγώνα των Ελλήνων κατά των κατακτητών Γερμανών.

machi kritis oraiokastro 5

machi kritis oraiokastro 5

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Καρασαββίδη, που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, από το μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος», Πολύδωρο Γιαννάκη, από τη γενική γραμματέα του Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών «Τα Αγρίμια», Ελένη Ζαχάκη, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά Θέρμης», Νίκο Μαρινάκη, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, Στέλιο Παπανικολάου και από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου,  Γιάννη Θεοδωρίδη.

Ακολούθησαν ριζίτικο τραγούδι από μέλη της Παρέας Ριζίτικου Τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, κρητικός χορός από μέλη του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και κρητικό κέρασμα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Η Μάχη της Κρήτης

Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η  αεροαποβατική επιχείρηση «Ερμής», η στρατιωτική προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν από αέρος την Κρήτη, την οποία υπερασπιζόταν ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις. Η επιχείρηση έμεινε πιο γνωστή στην ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η μάχη είχε διάρκεια 10 ημέρες. Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη», αφού το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει τη Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Οι απλοί άντρες και γυναίκες με μόνα όπλα απαρχαιωμένα τουφέκια του 19ου αιώνα, μαχαίρια και κατσούνες, αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία.

«Στις 20 Μαΐου 1941 σκοτείνιασε ο ουρανός της Κρήτης από τα γερμανικά αεροπλάνα. Άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, κοντά στα Χανιά. Κατόπιν στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, παντού.  Ένας γέρος, από ένα χωριουδάκι κοντά στο Μάλεμε, μας διηγάται:

Ευθύς ως είδαμε τ’ αεροπλάνα, φωνάζαμε: Απάνω τους, μωρέ! Πήραμε τ’ άρματα και χυθήκαμε.

Ποια άρματα; ρώτησα. Είχατε άρματα;

Πώς δεν είχαμε; μού αποκρίθηκε. Άλλοι είχαν τσιφτέδες, άλλοι μαχαίρες κι άλλοι είχαν κατσούνες. Την ώρα που έπεφτε ένας «ουρανίτης» ήταν ακόμα ζαλισμένος και μεις χιμούσαμε απάνω του, τον σκοτώναμε με τις κατσούνες, με τις μαχαίρες, τον ξαρματώναμε και σιγά – σιγά γέμιζε και μας η φούχτα μας πολυβόλα και περίστροφα. Οι  Γερμανοί είχαν ορίσει να πάρουν την Κρήτη σε 24 ώρες. Η παραμικρή αργοπορία θα τους ήταν θανάσιμη. Ήξεραν πως οι Κρητικοί δεν είχαν όπλα, πως όλοι οι νέοι ήταν επιστρατευμένοι και βρίσκονταν ακόμη στην Ελλάδα και πως οι Άγγλοι και οι Αυστραλοί μήτε στρατό αρκετό είχαν μήτε αεροπλάνα. Ήταν λοιπόν σίγουροι πως σε 24 ώρες θα παίρναν την Κρήτη. Έκαμαν 11 μέρες. Τέσσερις χιλιάδες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν… Ο  Κρητικός βοσκός, όταν μ’ είδε να ξαφνιάζομαι για την παλικαριά και την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων, μου είπε τα καταπληκτικά τούτα λόγια:

Γιατί παραξενεύεσαι; Εμείς κατέχαμε πως γράφαμε Ιστορία!».

Νίκος Καζαντζάκης.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα