Δήμος Αλμυρού – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Σήμερα 4 Απριλίου είναι η Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων. Δεν είναι μια μέρα που γιορτάζουμε, ούτε μια μέρα που μόνο για σήμερα θα βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι. Είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να βοηθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, τα ζωάκια και αυτό να γίνει μια συνήθεια ζωής.

Η 4η Απριλίου, με λίγα λόγια, υπάρχει για να θυμίζει σε όλους μας ότι είναι ευθύνη μας να τα βοηθάμε να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε, μιας και δεν ήταν επιλογή τους να είναι αδέσποτα.

Η υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινό ζήτημα ανησυχίας για τους οργανισμούς προστασίας των ζώων. Εκατομμύρια ανεπιθύμητες γάτες, σκυλιά, γατάκια και κουτάβια θανατώνονται κάθε χρόνο, αλλά αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ISAR τονίζει τη σημασία της στείρωσης ζώων για να τα αποτρέψει από την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή και υποστηρίζει την δημιουργία καταφυγίων ζώων.

Ο Δήμος μας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων.Ωστόσο και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να αναλογίζονται τις συνέπειες τυχόν εγκατάλειψης των κατοικίδιων τους.

Μάλιστα, η εγκατάλειψή τους στο δρόμο, επειδή “βαρεθήκαμε” ή “κουραστήκαμε”, δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι.

Εκείνα μας δίνουν την αγάπη τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην τα εγκαταλείψουμε. Μάλιστα, πολλές είναι οι έρευνες που σήμερα επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία, συμπέρασμα το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο ώστε να αναλάβουμε όλοι δράση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου.

Τα ζώα συντροφιάς εκτός από παρέα μπορούν να λειτουργήσουν ως ζώα θεραπείας για θεραπευτικούς σκοπούς σε άτομα με σωματική ή ψυχική αναπηρία, σε άτομα με προβλήματα νόησης ή ψυχιατρικά προβλήματα. Όπως επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως ζώα βοήθειας, πχ ο σκύλος που είναι εκπαιδευμένος για τυφλούς. Ακόμη μπορούν να λειτουργήσουν ως ζώα εργασίας, δεν είναι λίγα τα σκυλιά που φυλάνε χώρους, ή είναι σκύλοι διάσωσης τους οποίους μάλιστα χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις, οι αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας στη θέση τους και ας αναλάβουμε δράση. Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι υπόθεση σοβαρή και απαιτεί σκέψη και ανάληψη ευθύνης.

Κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια του Δήμου μας είναι:

  1. Προσφέρουμε τροφή & νερό
  2. Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας
  3. Γινόμαστε εθελοντές
  4. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων
  5. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο και δεν αγοράζουμε κατοικίδιο

Τί οφείλουμε να κάνουμε στα ζώα συντοφιάς που έχουμε σπίτι μας:

  1. Στείρωση
  2. Τοποθέτηση Microchip
  3. Μην αγοράζετε ζώα – υιοθετήστε
  4. 4.Δεν είναι δώρο
    Τα κατοικίδια δεν είναι δώρο προς κάποιον που γιορτάζει, ή δώρο για τα Χριστούγεννα και έκπληξη σε κάποιον. Η υιοθεσία είναι μια πράξη ευθύνης και θα πρέπει να έχει προηγηθεί σκέψη και να συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου άνθρωποι και ζώα συμβιώνουμε αρμονικά αποτελεί για τον Δήμο μας στόχο προς επίτευξη. Όσον αφορά τα αδέσποτα, σκοπός μας είναι η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού τους μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και της υιοθεσίας.

Οι βασικοί άξονες της δημοτικής δράσης αφορούν:

  1. Περισυλλογή
  2. Καταγραφή
  3. Σήμανση
  4. Κλινικός και
  5. Εργαστηριακός έλεγχος
  6. Αποπαρασίτωση
  7. Στείρωση
  8. Εμβολιασμός
  9. Επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα