Δήμος Αλμυρού – Συμμετοχή του Δημάρχου Αλμυρού στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Συμμετοχή του Δημάρχου Αλμυρού στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Συμμετοχή του Δημάρχου Αλμυρού στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Έκτακτη Συνάντηση είχαν την Παρασκευή στις 18 Μαρτίου οι δήμαρχοι της χώρας, με βάση την απόφαση που λήφθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ της Θεσσαλονίκης, καθώς οι έκτακτες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούν, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη των εργασιών, την άμεση εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο ζωτικών υποδομών για την λειτουργία μεγάλων και μικρών δήμων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων της χώρας, παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Γαλατσίου, Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.
Καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης Δήμων και ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Παπαστεργίου. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!
Καλό πρώτο βήμα η καταβολή μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ, όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων.

Δεν προχωρά γρήγορα ο θεσμικός εκσυγχρονισμός.
Σε ότι αφορά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση υπήρχε δέσμευση για μεγάλη Διοικητική Μεταρρύθμιση και σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης α’+β’ βαθμού. Ωστόσο καθυστερεί σημαντκά και εντέλει δεν προβλέπεται ότι θα υλοποιηθεί άμεσα.

Αναστολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Δεύτερο και σημαντικό ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, για το οποίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του. Επίσης τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε επιβαρύνει τους δήμους ενώ θα έπρεπε να επιβαρύνει το κράτος.
Ναυαγοσωστική κάλυψη: Ή επιπλέον λεφτά ή επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.
Για το θέμα των ναυαγοσωστών ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι αν και φτάσαμε στον Μάρτιο, εντούτοις δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς και ότι εδώ και δύο μήνες η ΚΕΔΕ περιμένει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, για να καταλήξει: «Εδώ η λύση είναι απλή. Ή το υπουργείο βρίσκει επιπλέον λεφτά ή επιστρέφουμε στο προηγούμενο, πιο μαζεμένο και ρεαλιστικό πλάνο. Θα είναι φαρσοκωμωδία να ζήσουμε και φέτος τα ίδια!».
Τα ίδια ισχύουν και με τα Αδέσποτα – Μηδενική επιχορήγηση για το 2021, ενώ πάνω από 25 εκ. το χρόνο ξοδεύουν οι δήμοι από τα δικά τους έσοδα. Προφανώς στη θετική κατεύθυνση είναι η χθεσινή εξαγγελία για το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών και στειρώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα εξής θέματα:
Πολιτική προστασία, σημειώνοντας ότι αποτελεσματική Πολιτική Προστασία χωρίς χρήματα και εξοπλισμό, δεν γίνεται.
Προσωπικό στους δήμους, θέμα για το οποίο υπήρξε μία μικρή πρόοδος, την οποία «δεν την είδαμε μεν ακόμη, αλλά την ακούμε!».
Κινητικότητα, για την οποία επίσης υπήρξε μια μικρή πρόοδος στο θέμα της κατ’ εξαίρεση κινητικότητας, όμως η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει.

Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίσης», Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε τα εξής:
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μετά από ένα τρίμηνο, καθυστερήσεων, όντως το πρόγραμμα έχει ανεβάσει στροφές, φτάνοντας πλέον τις εντάξεις στα 3 δις. ευρώ. Υπενθύμισε ότι ως ανώτατο όριο εντάξεων στο συνέδριο του Οκτώβρη, ορίστηκαν τα 4,1 δις από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και ζήτησε να ξεκαθαριστεί αν ισχύει αυτό που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη ή τα σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, 3,45 δις ευρώ.
Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχουν τα πρώτα έργα, όμως οι προσκλήσεις για τα smart cities, τις αποχετεύσεις σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και τις αναπλάσεις που είναι στον αέρα, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία – ειδικά των μικρών Δήμων – να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Και οι όποιες τεχνικές βοήθειες αναπτύχθηκαν δεν έχουν δώσει επαρκείς λύσεις.
Νέο ΕΣΠΑ, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αμυδρές θετικές εξελίξεις με τη δεσμευτική συμμετοχή ΚΕΔΕ και ΠΕΔ στον προγραμματισμό των έργων αλλά και στη δυνατότητα εμπλοκής της ΕΕΤΑΑ στην τεχνική βοήθεια για πρώτη φορά, διατάξεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες Βουλή, χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται καμία κοσμογονική αλλαγή προς όφελος του Α’ βαθμού.
Προσφυγικό: Να παραμείνει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων
Ειδική αναφορά έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο νέο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι οι δήμοι, μέσω των Camp σε σημεία της χώρας αλλά και μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και των διαμερισμάτων που είχαν εξασφαλιστεί, απέκτησαν σημαντική εμπειρία.
«Την ώρα αυτή, τόνισε, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μικραίνει, ενώ την ίδια ώρα οι ροές από Ουκρανούς πρόσφυγες αυξάνουν. Θα είναι κρίμα να αφήσουμε διαμερίσματα και προσωπικό που ήδη απέκτησαν εμπειρία και να αναγκαστούμε μετά από λίγες εβδομάδες να ψάχνουμε λύσεις. Προτείνουμε να γίνουν άμεσα συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να κρατήσουμε το ΕΣΤΙΑ ως έχει. Θα το χρειαστούμε».
Σ. Πέτσας, αν/της υπουργός Εσωτερικών: Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους δήμους στα δύσκολα, όπως είναι δίπλα τους από την αρχή της θητείας τους
Κατά την τοποθέτησή του στη Συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κι ανέφερε αναλυτικά ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί ως σήμερα από την Κυβέρνηση, για την οικονομική στήριξη των δήμων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε δήμους, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ενώ δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν λύσεις, σε συνεργασία και με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι. Με προτεραιότητα στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δήμων στο ΤΠ&Δ. Τη διασφάλιση της ένταξης έργων όλων των δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την επιβολή και το ύψος του τέλους ταφής. Τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και τις δράσεις για τα αδέσποτα. Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό, καθώς και η επιτάχυνση των ρυθμών για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων και δημάρχων στις εργασίες της Συνάντησης.
Οι εργασίες της Έκτακτης Συνάντησης συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ. Ειδικότερα μίλησαν οι: Λάζαρος Κυρίζογλου, Α ́ αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, εκπρόσωπος παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», Δημήτρης Τσιαντής, π. δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα εκπρόσωπος παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, επικεφαλής παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, επικεφαλής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, εκπρόσωπος παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» .


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα