Δυναμικό ξεκίνημα για το «MULaR» στις εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων – «Έκλεψε» τις εντυπώσεις στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

11.07.2024 | Ώρα δημοσίευσης: 12:12


Με δυναμικό και ενθουσιώδη τρόπο ξεκίνησε την παρουσία του σε δράσεις της πόλης, η νέα πρωτότυπη και πρωτοποριακή κινητή υποδομή του Δήμου Χανίων, το Κινητό Αστικό Καθιστικό «MULaR» (Mobile Urban Living a Room), που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου Varcities, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon 2020». Πρόκειται για μία πολύ-λειτουργική, μετατρέψιμη, φορητή κατασκευή στο μέγεθος ενός οικίσκου, σχεδιασμένη να ταξιδεύει και να προωθεί τις έννοιες της οικολογίας και της αειφορίας, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εποχή.

Αυτή η εντυπωσιακή και πρωτοποριακή υποδομή, κερδίζει ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου, λόγω της επιβλητικής του εμφάνισης και των πιτσιλωτών χρωμάτων και ευωδιαστών αρωμάτων από τα φυτά και τα λουλούδια που υπάρχουν στους κάθετους τοίχους του MULaR. Η επίσημη πρώτη εμφάνισή του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων το πρωί του Σαββάτου, 01/06/2024, όπου πολίτες κάθε ηλικίας απήλαυσαν τον νέο ελεύθερο, δημόσιο χώρο στο πρ. Στρατόπεδο Μαρκόπουλο στον Άη-Γιάννη, που άνοιξε για το κοινό πρόσφατα. Οι πολίτες παρέλαβαν ακόμη 10.000 λουλούδια και φυτόχωμα που μοιράστηκαν δωρεάν, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια ο Δήμος Χανίων, με στόχο τα Χανιά να γεμίσουν ξανά χρώμα και άρωμα ευωδιαστών φυτών.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, έγινε και η επίσημη παρουσίαση του MULaR, με τις δυνατότητες και τις παροχές τους, από την ομάδα έργου του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το πρόγραμμα της παρουσίασής περιλάμβανε ακόμα, αφηγήσεις από τους Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων, προβολές ντοκιμαντέρ από το Chania Film Festival, τα οποία είχαν δημιουργήσει σχολεία των Χανίων και προβολές animation από το Chaniartoon – International Comic and Animation Festival, ενώ μοιράστηκαν και δωράκια, σπόροι φύτευσης τοπικών βοτάνων που ενημερώνουν το κοινό για το πρόγραμμα, μέσω κωδικού QR που υπήρχε στη συσκευασία του.

Επόμενη δράση που το MULaR συμμετείχε με θριαμβευτικό τρόπο μαγνητίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ήταν στον τρίτο χρόνο του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, φέτος από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024. Εκεί, το Κινητό Αστικό Καθιστικό (MULaR), σε περίοπτη θέση, στη μέση της πλατείας Κατεχάκη με φόντο το Ενετικό λιμάνι Χανίων, λειτούργησε ως χώρος συναντήσεων και ενημέρωσης του κοινού (Info Point), ενώ «πάνω» του, στις ειδικές ενσωματωμένες οθόνες στο εξωτερικό του, προβαλλόταν το καθημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παράλληλα, σε μία σημαντική διαδικασία για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, αλλά και για το ίδιο το πρόγραμμα, το MULaR μετατρεπόταν καθημερινά για μία ώρα σε ένα υπαίθριο, εξωτερικό ραδιοφωνικό studio, από το οποίο εξέπεμπε ζωντανά ο ραδιοφωνικός σταθμός Δίκτυο FM 91.5, μέσα από συνεντεύξεις με τους συντελεστές κα συγγραφείς που συμμετείχαν, καθώς και αφιερώματα για τη διοργάνωση.

Επιπλέον, κατά την πρώτη ημέρα του προγράμματος, η ομάδα συγγραφέων εκτάκτου ανάγκης “Γραφούλες”, στην πρώτη της δράση εκτός Αθηνών, χάρισαν ένα ευχάριστο δίωρο σε όσους επισκέφθηκαν τον εξωτερικό χώρο του MULaR, όπου σκάρωναν στιχάκια και ποιήματα σε κάθε ενδιαφερόμενο και τα δακτυλογραφούσαν σε παραδοσιακή γραφομηχανή.

Σκοπός του MULaR είναι να «ταξιδεύει» στην πόλη και να «φέρνει» το περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες αυξάνοντας την αξία των χώρων που επισκέπτεται.

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στο πρόγραμμα Varcities (Visionary Nature Bases Solutions for Health, Well-Being and Resilience in Cities) – Horizon 2020 ως ένας από τους 23 Εταίρους σε 7 Πόλεις-Πιλότους, με συντονιστή το Πολυτεχνείο Κρήτης, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας, Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, το οποίο υλοποιεί έργα και δράσεις βασισμένα στη φύση και την ψηφιακή τεχνολογία με στόχο την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Varcities» στο  www.varcities.eu  ή με αποστολή email στο  [email protected]


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα