Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου με κάθε επισημότητα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο πολιτισμού, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή.
O δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας, τόνισε πως το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε έχει ως στόχο να αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού της τοπικής κοινότητας ως σημαντικού παράγοντα, τόσο ιστορικά όσο και συγχρονικά, στη ζωή του Στεφανοβικείου και των ανθρώπων της. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η δημιουργία και οργάνωση του Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου θα αναδείξει τον ρόλο του παραδοσιακού – λαϊκού πολιτισμού στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές περιστάσεις.
Με άξονα το Μουσείο, εκτιμάται ότι η υφαντική και άλλες τέχνες και τεχνικές, παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, αντί για επιβιώματα του παρελθόντος και απλά μουσειακά εκθέματα, μπορούν να συνδεθούν άμεσα και οργανικά με τους ανθρώπους του Στεφανοβικείου, αναδεικνύοντας το Μουσείο σε ζωντανό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας.
Στον κύκλο τα ενωμένα γράμματα ΛΜΣ σημαίνουν: Λαογραφικό Μουσείο Στεφανοβικείου. Στην κορυφή του κύκλου αποτυπώθηκε σχέδιο κεντήματος από τον βελούδινο επενδύτη (κατηφέ) της νυφικής στεφανοβικιώτικης φορεσιάς.
Τα εκθέματα του Μουσείου συγκεντρώθηκαν επιμελώς μετά από μακροχρόνια έρευνα και διακρίνονται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες:
- Το “δρόμο του ψωμιού”
- το “δρόμο του μαλλιού”
- και το “δρόμο του γάλακτος”.
- την κοινωνική ζωή του τόπου
- τη λίμνη Κάρλα
- αρχαιολογικά ευρήματα
- εκκλησιαστικά κειμήλια
- την οικία των Στεφάνοβικ
- αλλά και φωτογραφιών εποχής.
Με τη λειτουργία του Μουσείου θα προβληθεί και θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά , ενώ θα γίνει πόλος έλξης για σχολεία, ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας.