Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. Δήμου Ασπροπύργου | Δήμος Ασπροπύργου

Ο Δήμος Ασπροπύργου εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» έτους 2021 του Πράσινου Ταμείου του Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» με σκοπό να εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. στο Δήμο Ασπροπύργου».

Την εκπόνηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ΕΣΕΚΚ για το Δήμο Ασπροπύργου ανέλαβε η εταιρεία «LEVER – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.» μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν. 4759/2020 και την υπ’ αριθμ. Οικ.ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/57771/774/14-6-2021 Εγκυκλίου Τεχνικών Οδηγιών και των σχετικών τροποποιήσεών της, το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.) έχει ως στόχο να συμβάλει στην προώθηση του χωρικού σχεδιασμού και στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλης, μέσω της απόκτησης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Στα Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. καταγράφονται όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, είτε έχουν ήδη αποκτηθεί είτε η απαλλοτρίωσή τους δεν έχει συντελεστεί για οποιοδήποτε λόγο.

Εν συνεχεία, οι χώροι αυτοί κατηγοριοποιήθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και ιεραρχήθηκαν βάσει του βαθμού αναγκαιότητας απόκτησής τους. Ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε δράσεις για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό αναγκαιότητάς τους.

Με τη διαδικασία αυτή, και σε εφαρμογή των διατάξεων της οικείας νομοθεσίας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, που ως δημόσιοι χώροι πλέον δύναται να επανασχεδιαστούν, να αναπλαστούν και να αποδοθούν στους πολίτες.

Η ολοκλήρωση του Σχεδίου και των προτεινόμενων ενεργειών θα συμβάλλει ιδιαιτέρως θετικά:

  • στην πολεοδομική αναδιοργάνωση των οικισμών με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή διακοινοτικών λειτουργιών,
  • στη δημιουργία δυναμικών, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, προσβάσιμων σε όλους μέσω νέων μελετών ανάπλασης,
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών,
  • στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των οικισμών στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδιασμού.


Πηγή
Author: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΖΗΣ

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα