Μαθητές σχολείων από Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και πολιτικούς

Μαθητές σχολείων από Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και πολιτικούς

Μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους νέους της Ευρώπης αναπτύχθηκε μεταξύ πολιτικών και μαθητών από το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και των σχολείων Geschwister-Scholl-Gesamtschule της Γερμανίας και LΥcée du Pays de Saint Omer της Γαλλίας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023, στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τον οποίο καλωσόρισε στο Ωραιόκαστρο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia sxoinas tsakiris

ekdilwsi oraiokastro sxoleia sxoinas tsakiris

«Είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Ωραιόκαστρο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, στην ημερίδα που διοργανώθηκε με επιτυχία στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με πρωταγωνιστές νέες και νέους από σχολεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μαθητές και πολιτικοί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτήματα των νέων, προσεγγίζοντας πιο άμεσα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση για να συμμετάσχει στην ημερίδα με τις μαθήτριες και τους μαθητές και απάντησε στις ερωτήσεις τους για θέματα σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας και κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε την ανάγκη για περισσότερο διάλογο στην Ευρώπη για τη δημόσια σφαίρα και τη δημόσια πολιτική, όπου θα συμμετέχουν όλοι. «Η Ευρώπη είναι όλοι μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους της Ευρώπης μέσα από προγράμματα κινητικότητας και κατάρτισης.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 2

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 2

Τους μαθητές και τους πολιτικούς που συμμετείχαν στην ημερίδα καλωσόρισε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, Γιώργος Αρβανιτίδης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού του σχολείου σε φορέα διαμόρφωσης και προσαρμογής της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής στις τοπικές ανάγκες, ο διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρουμπίδης και μέσω διαδικτύου ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 6

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 6

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων απηύθυναν ερωτήσεις στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και στους βουλευτές ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Αρβανιτίδη. Οι Έλληνες πολιτικοί απάντησαν σε ερωτήματα των μαθητών για θέματα σχετικά με την ενίσχυση της βιωματικής εκπαίδευσης, τις προκλήσεις που θέτει η ψυχική υγεία και την ενεργειακή κρίση.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 5

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 5

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα ο Παντελής Τσακίρης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, ο Χρήστος Δεμερτζής, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, η Μαρία Γαβαλά, αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ο Νικόλας Σαραμούρτσης, δημοτικός σύμβουλος και συνεργάτης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου σχετικά με τις αδελφοποιήσεις πόλεων και η Ιωάννα Ζαφειρίου, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 3

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 3

Στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις των μαθητών τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, τονίζοντας την ανάγκη για ακόμη περισσότερες δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνεργασία με τα σχολεία, αλλά και στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 4

ekdilwsi oraiokastro sxoleia ellinogermaniki syneleysi 4

Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στην κυκλική οικονομία.

Ο εξαιρετικός διάλογος που αναπτύχθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου θα συνεχιστεί με ένα δεύτερο κύκλο στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο με μια τρίτη συνάντηση στο  Detmold  της Γερμανίας με την Ελληνογερμανική Συνέλευση να στηρίζει με όλες τις της δυνάμεις το εγχείρημα.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα