Νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές στον Δήμο Χανίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

05.07.2024 | Ώρα δημοσίευσης: 14:48


Με νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές εξοπλίζεται ο Δήμος Χανίων το τρέχον χρονικό διάστημα, μέσα από μία προμήθεια συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3.000.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “ΕΛΛΑΔΑ 2.0”, στο πλαίσιο του έργου: «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον».

Τα ξεχωριστά έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάσος Αλόγλου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Μανώλης Καραγιαννάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

  

Για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς των τελευταίων ετών στην ψηφιακή αναβάθμιση και την συνολική ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, έκανε λόγο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον Δήμο Χανίων, όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια εκτός από την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε στα έργα, τα οποία τα βλέπουν καθημερινά έξω στον δρόμο, καταβάλουμε μια εξίσου τεράστια προσπάθεια, ώστε να αλλάξουμε και τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους συμπολίτες μας». Ο Δήμαρχος Χανίων ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο, τη Διευθύντρια, αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων για την αδιάκοπη προσφορά τους, υπογράμμισε πως «πάγια αιτήματα των πολιτών, όπως οι βυθιζόμενες μπάρες, που θα εξασφαλίσουν έναν έλεγχο στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο τρόπος που θα λειτουργούν οι νέοι έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες και όλα τα υπόλοιπα νέα εργαλεία που προμηθευόμαστε, καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Χανίων πράγματι είναι ένας από τους πιο έξυπνους δήμους στη χώρα».

Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τάσος Αλόγλου με τη σειρά του έκανε λόγο για «μεγάλο κενό», που υπήρχε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής το 2019 στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Χανίων, επισημαίνοντας: «Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Χανίων, «τρέχουν» διαγωνισμοί και υλοποιούνται έργα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ», ενώ τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στις ψηφιακές ανάγκες που έχει ο Δήμος Χανίων, με στόχο την αλλαγή στη φιλοσοφία εξυπηρέτησης των δημοτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων μας».

Τέλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, κ. Πολυχρονάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις εννέα δράσεις, που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 8-10 μήνες:

 • Έξυπνη φωτεινή σηματοδότηση, δηλαδή τα έξυπνα, σύγχρονα φανάρια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 15 σημεία της πόλης (Κισσάμου-Σκαλίδη, Μαργουνίου – Κυδωνίας, Σκαλίδη-Χάληδων, Κυδωνίας-Σφακιανάκη, Καραϊσκάκη-Χατζημιχάλη, Τζανακάκη – Πλ.Βενιζελου, Αποκορώνου – Κυδωνίας, Ν.Φωκά – Δημοκρατίας, Ν.Φωκά – Δασκαλογιάννη, Μ.Μπότσαρη – Αναπαύσεως, Μ.Μπότσαρη – Αποκορώνου, Σολωμού – Σφακιανάκη, Κλαδισσού, Κισσάμου – Σαριδαντώνη, Μ.Μπότσαρή – Μ.Γωνιάς) και συνοδεύονται από 20 συσκευές αφής πεζών με ηχητικό σήμα για άτομα με μειωμένη όραση και 10 μονάδες αντίστροφης μέτρησης χρόνου σε σηματοδότες πεζών. 
 • Αναβάθμιση του «i-park Chania» και σύσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης, τοποθέτηση 120 αισθητήρων στάθμευσης AMEA, για να γνωρίζουμε πότε καταλαμβάνονται παρανόμως οι θέσεις ΑΜΕΑ από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, τοποθέτηση σε 40 σημεία αισθητήρων παρακολούθησης για τη στάθμευση σε θέσεις φορτοεφόρτωσης.
 • Τοποθέτηση αυτόματων μπαρών στους δύο χώρους στάθμευσης στη Ρεγγίνα, για τον καλύτερο έλεγχο καταγραφής και οργάνωσης των δύο πάρκινγκ και αυτόματη έκδοση εισιτηρίων, με real-time καταγραφή των ελεύθερων θέσεων.
  • Τοποθέτηση 11 βυθιζόμενων μπαρών για να αποτρέπουν την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, σε σημεία που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων με ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς ελέγχου αυτόματης αναγνώρισης οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, περιπολικά κ.λ.π.).
  • Ενίσχυση του συστήματος GIS που έχει ήδη ο Δήμος Χανίων για την έκδοση αυτόματων βεβαιώσεων προς πολίτες.
  • Δημιουργία Ψηφιακής Ακαδημίας, που θα αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού και των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και τα «έξυπνα» συστήματα.
  • Εκσυγχρονισμός του συστήματος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (ψηφιακή ψηφοφορία, internet streaming, video conference κ.α.), καθώς και διαδικτυακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων – ηλεκτρονικής δημοκρατίας. 
  • Αναβάθμιση του λογισμικού κυβερνοασφάλειας για τη θωράκιση των συστημάτων του Δήμου Χανίων και  
  • Εκσυγχρονισμός των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου, με σύγχρονο web περιβάλλον, σε κυβερνητικό νέφος (cloud) διασφάλισης ποιότητας.

Κεντρικός στόχος του ανωτέρω έργου είναι η μετατροπή των Χανίων σε μία πραγματικά Ευφυή Πόλη με την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, από και προς τους πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και αναλυτικά τι περιλαμβάνει βρείτε εδώ: www.chania.gr/enimerosi/ellada20/rrf-smartcities

p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9 p10 p11 p12


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα