Ο Δήμος Ρόδου περνά σε νέα εποχή για την εξυπηρέτηση πολιτών και τουριστών

Σε νέα εποχή για την εξυπηρέτηση του Πολίτη αλλά και για καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες του νησιού, έχει περάσει, πλέον, ο Δήμος Ρόδου.
Αυτό επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου κ. Χρήστος Πανάς κατά την οποίαν παρουσιάστηκε η παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.
«Η Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου, μετά από μεγάλες προσπάθειες και πολλές ώρες δουλειάς, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Ρόδος μεταβαίνει πλέον σε μία νέα εποχή, με την εγκατάσταση και λειτουργία του σύγχρονου ασύρματου δικτύου Wi-Fi 6ης Γενιάς (smart Rhodes free wifi, όταν κάνει κάποιος αναζήτηση δικτύου).
Πρόκειται για το πρώτο δημοτικό δίκτυο 6ης Γενιάς στην Ελλάδα που λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή την ‘πρωτιά’, την αφιερώνω στον δήμαρχό μας που μας στηρίζει και οι τεχνολογικοί του ορίζοντες είναι πράγματι απίστευτοι και φυσικά, στους υπηρεσιακούς της Διεύθυνσής μας, αφού έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες σε αυτό το project», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Σε αυτό το δίκτυο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δημότες του νησιού, οι επισκέπτες, οι επιχειρήσεις κ.λπ. ενώ έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών ‘smart’ υποστήριξης μεγάλου αριθμού χρηστών ταυτόχρονα.

«Είναι σημαντικό για μία σύγχρονη δημοτική αρχή, να καλύπτει τις ανάγκες πρόσβασης όλων των χρηστών, των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, των δημοτών ενώ στα πλάνα μας, είναι η επέκταση αυτού του διαδικτύου και σε άλλες περιοχές με ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας. Εχει σημασία, ότι για το ασύρματο δίκτυο δεν χρειάζονται κωδικοί πρόσβασης (μπαίνει κάποιος αυτόματα) και μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση δωρεάν. Το δίκτυο αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να υποστηρίζεται από πολλαπλές γραμμές VDSL κ.λπ. ενώ η εγκατάστασή του, δεν επικαλύπτει υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν παροχές με παρόμοια χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και της ταχύτητας)» ανέφερε ο κ. Καμπούρης, παρουσιάζοντας τον χάρτη με το νέο δίκτυο Wi-Fi 6ης Γενιάς σε σημεία της πόλης της Ρόδου με δυνατότητες επέκτασης σε πολλά περισσότερα σημεία της Ρόδου –με προοπτική να φτάσει και στα χωριά.
Ο κ. Πανάς παρουσίασε τα 16 σημεία πρόσβασης που είναι τα εξής:
-Μαρίνα Μαντρακίου (3 Μύλοι)
-ΑΚΤΑΙΟΝ
-Νέα Αγορά ( 3 Σημεία Περιμετρικά)
-Εμπορικό Επιμελητήριο (Πλατεία Κύπρου)
-Κτήριο Δ/νσης Προγραμματισμού Δήμου Ρόδου (ΜΕΛΤΕΜΙ – Πλατεία Κουντουριώτη)
-Παραλία Καζίνο
-Ενυδρείο
-Παραλία Ακτής Μιαούλη (Συμβολή με Νικηφόρου -Μανδηλαρά)
-Παραλία Ακτής Μιαούλη (πίσω από το Χημείο)
-Άγαλμα Διαγόρα
-Παραλία Ακτής Κανάρη
-Πλατεία Αγίων Αποστόλων
-Πλατεία Ακαδημίας
-Πλατεία Κύπρου (Μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)


Το ασύρματο δίκτυο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην πόλη της Ρόδου, είναι WiFi 6ης Γενιάς – το πρώτο δημοτικό δίκτυο 6ης γενιάς στην Ελλάδα- σε εξωτερικούς χώρους, υποστηρίζοντας το πρότυπο 802.11ax. Οι κόμβοι ασύρματης πρόσβασης είναι συνολικά 16 τη δεδομένη χρονική στιγμή και αναμένεται να γίνουν 20 στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το δίκτυο τροφοδοτείται από συμμετρική γραμμή DIA (Dedicated Internet Access) 70 Μbps down & up μέσω του υπάρχοντος δακτυλίου οπτικής ίνας, ενώ παράλληλα γίνεται χρήση της τεχνολογίας MESH, κατά την οποία συγκεκριμένοι κόμβοι τροφοδοτούνται από άλλους γειτονικούς τους. Το δίκτυο έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να υποστηρίζεται και από πολλαπλές γραμμές VDSL.
Τα 16 σημεία (access point) καταλήγουν και συνδέονται σε μια γραμμή των 70 MBPS ενώ έχει δυνατότητα αναβάθμισης στο πλαίσιο και της επέκτασης και των άλλων σημείων Wi-Fi που θα γίνουν μελλοντικά.
Αυτά αξιοποιούν την τηλεπικοινωνικακή υποδομή που έχει ο Δήμος Ρόδου στην οπτική ίνα ενώ χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία αφού τα σημεία αυτά, μπορούν και διασυνδέονται με γειτονικούς κόμβους».
Ειδικά για το Wi-Fi 6ης Γενιάς, όπως ανέφερε, έρχεται για να αντιμετωπίσει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες με περιεχόμενο πολύ-μέσων που απαιτεί μεγάλο εύρος στο πλαίσιο της σύγχρονης τεχνολογίας. Επιπλέον, εγκαινιάστηκε μία νέα ιστοσελίδα (https://www.rhodes.gr/smart-rhodes) όπου υπάρχουν όλα τα νεώτερα για τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Τεχνολογία WiFi-6
Κάθε νέα γενιά Wi-Fi προσφέρει μια ευκαιρία να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τις μετασχηματιστικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τις επικοινωνίες στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Σήμερα, τα δίκτυα Wi-Fi αντιμετωπίζουν ήδη περιεχόμενο πολυμέσων που απαιτεί υψηλό εύρος ζώνης και ταυτόχρονα πολλαπλές συσκευές Wi-Fi ανά χρήστη. Προχωρώντας προς τα εμπρός, τα δίκτυα θα αντιμετωπίσουν μια συνεχή δραματική αύξηση στον αριθμό συνδεδεμένων συσκευών, σχεδόν τριπλασιασμό της συνολικής παγκόσμιας κίνησης ip, και ένα ευρύ φάσμα νέων τεχνολογιών και εφαρμογών που θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi.
Ενδεικτικά, εκτιμάται πως η συνολική διαδικτυακή κίνηση την περίοδο 2017-2022 θα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των προηγούμενων 30 ετών ύπαρξης του διαδικτύου. Ακόμη, οι συνδέσεις Internet of Things, θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές από όλες τις παγκόσμιες συνδεδεμένες συσκευές έως το 2022, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση κατά 50% στις δικτυωμένες συσκευές ανά άτομο, οδηγώντας σε ένα εκτιμώμενο μέσο όρο 3,6 συνδεδεμένων συσκευών ανά άτομο. Καθώς λοιπόν αυξάνεται ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών, οι χρήστες αναμένουν επίσης μια πιο πλούσια και απρόσκοπτη εμπειρία σύνδεσης.

Το Πρότυπο 802.11ax (WiFi 6)
Όπως και με κάθε προηγούμενη γενιά ασύρματων δικτύων, έτσι και το Wi-Fi 6 (επίσης γνωστό ως 802.11ax) έρχεται να βελτιώσει την απόδοση σε υψηλής πυκνότητας περιοχές και δύναται να παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες στους τελικούς χρήστες, κάνοντας χρήση νέων δυνατοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Τα Δίκτυα Wi-Fi του μέλλοντος πρέπει να είναι γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξημένη πυκνότητα χρηστών, τις υψηλές απαιτήσεις σε απόδοση και την τεράστια ποικιλία νέων εφαρμογών που προκύπτουν.
Το Wi-Fi 6 προσφέρει αρκετές νέες βελτιώσεις και τεχνικές που το μετατρέπουν στο αποδοτικότερο ασύρματο πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το Wi-Fi 6 όχι μόνο ενισχύει τη συνολική απόδοση, αλλά έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε σενάρια-συνθήκες πραγματικού κόσμου. Νέες δυνατότητες όπως οι OFDMA, Uplink MU-MIMO, Target Wake Time, BSS Colouring, καθώς και τα νέα σχήματα διαμόρφωσης, συνεργάζονται αρμονικά για να επιτρέπουν στους τελικούς χρήστες να έχουν πάντα πλούσια εμπειρία συνδεσιμότητας χωρίς υποβάθμιση της απόδοσης ή συνθήκες υψηλής συμφόρησης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Ρόδου έχει προχωρήσει σε 26 νέες εφαρμογές στην Προγραμματική Σύμβαση η οποία υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ & δήμαρχο Τρικκαίων.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα