Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με δράσεις στις Δημοτικές Ενότητες Παύλου Μελά

Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, για τον ιό HIV (ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) και το σύνδρομο του AIDS.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με αφορμή την ημέρα αυτή, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής με το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ του Δήμου Παύλου Μελά οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, και ώρες 11:00-13:00, στα παρακάτω σημεία ανά Δημοτική Ενότητα:

  • ΠΟΛΙΧΝΗ, στο Tρίγωνο στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη
  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, στην Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης, Άνω Ηλιούπολη
  • ΕΥΚΑΡΠΙΑ, στην οδό 25ης Μαρτίου 25

Με συνθήματα «Η αγάπη εκφράζεται με πράξεις» και «Ενημερώσου – Προφυλάξου – Προφύλαξε», θα διανεμηθούν κατά τη διάρκεια της δράσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά, με σκοπό να ενημερωθεί ο τοπικός πληθυσμός για την ανάγκη πρόληψης ενάντια στη νόσο, την έγκαιρη διάγνωση που οδηγεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού.

Ενημέρωση για τον ιό HIV από τον ΕΟΔΥ

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσης του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

O έλεγχος για HIV/AIDS είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. Ο έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωση που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Αναφοράς & Ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα.

Η άγνοια είναι μεταδοτική

Τελικά, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο ότι ο HIV δεν είναι μεταδοτικός με την κοινωνική συναναστροφή, αλλά ότι η άγνοια είναι μεταδοτική.

Γι΄ αυτό, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η αλληλεγγύη οδηγούν στην κατάκτηση δικαιωμάτων, ελευθεριών και συμπεριφορών που αναδεικνύουν το μεγαλείο της  ανθρώπινης φύσης.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Εταιρεία Χρονόπουλος Μιχαήλ για τη χορηγία προφυλακτικών τα οποία θα μοιραστούν στους πολίτες του δήμου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενημέρωσης.


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
38FollowersFollow

Τελευταία Νέα