Πατρίδας Αρωθυμία: Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά τη μνήμη του σπουδαίου λυράρη Χρήστου Τσενεκίδη τη Δευτέρα 12.9

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και στο πλαίσιο του θεσμού Πατρίδας Αρωθυμία – Μνήμες του Πόντου, θα τιμηθεί η μνήμη του λυράρη Χρήστο Τσενεκίδη που έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού – Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης και το Τμήμα Πολιτισμού σας προσκαλούν στο μουσικό αφιέρωμα για τον αιώνιο έφηβο Χρήστο Τσενεκίδη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 20:30, στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», στην Πολίχνη, με τη μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ξενιτόπουλου, τη σύμπραξη 15 καλλιτεχνών – συνεργατών του σπουδαίου εκφραστή της ποντιακής  παράδοσης και ομιλητή τον κ. Σάββα Μαυρίδη, Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η διοργάνωση Πατρίδας Αρωθυμία – Μνήμες του Πόντου έχει σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτιστική και ιστορική μνήμη του Πόντου αλλά και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό μέσα από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των Ελλήνων Ποντίων, όπως η μουσική και το τραγούδι, ο χορός, η γλώσσα, προσπαθούμε όχι μόνο να θυμηθούμε τον Πόντο αλλά κυρίως να μην τον ξεχάσουμε.

Παράλληλα, όπως έχει καθιερωθεί, κάνουμε ένα αφιέρωμα και τιμάμε ανθρώπους που μέσα από το έργο τους (καλλιτεχνικό, συγγραφικό, επιστημονικό κ.λ.π), την προσωπική και επαγγελματική τους πορεία συνέβαλαν στη διατήρηση αυτής της μνήμης και της ιστορίας.

Φέτος ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά τη μνήμη του Χρήστου Τσενεκίδη που κράτησε μέχρι το τέλος άσβεστη τη φλόγα για την ποντιακή μουσική και μέσα από αυτήν την αγάπη του για τον Πόντο και τον Ποντιακό πολιτισμό. Με αυτόν, τον δικό του τρόπο, συνέβαλε στη διατήρηση της μνήμης, στον σεβασμό,  αλλά και τη διάδοση της ποντιακής καρδιάς και ιστορίας.

Ο Χρήστος Τσενεκίδης με καταγωγή από τη Τραπεζούντα και τα Σούρμενα του Πόντου, γεννήθηκε το 1957 στο Μελισσοχώρι Δράμας και μεγάλωσε στον Κορινό Πιερίας. Με τη λύρα ασχολείται από τα 16 του χρόνια την οποίαν διδάχθηκε αρχικά από τον Νίκο Σωματαρίδη και κατόπιν ακούγοντας λυράρηδες πρώτης γενιάς, διαμορφώνει τη δική του μουσική προσωπικότητα.

Για πολλά χρόνια ήταν λυράρης κοντά στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, συνεργάστηκε μαζί του σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Χρήστος Τσενεκίδης συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες και συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις Ποντιακών συλλόγων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, δημιουργεί καλλιτεχνικό εργαστήρι στην Πτολεμαΐδα από το οποίο αναδείχθηκαν πολλά νέα ταλέντα.

Διετέλεσε πρόεδρος του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Κορινού «Εύξεινος Πόντος».

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου 2020.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέσα Ενημέρωσης που προβάλλουν τις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και την προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ

ΑΦΙΣΑ  «ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022» ΣΕ PDF

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022» ΣΕ PDF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τμήμα Πολιτισμού

T: 2313302 937, 938, 835

Email: [email protected]

www.pavlosmelas.gr


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα