Προληπτικές εξετάσεις του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά με πρώτους σταθμούς τα Μετέωρα και την Εφεδρούπολη

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, οι δράσεις διεξαγωγής προληπτικών εξετάσεων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα ΡΟΜΑ σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. Θετική Φωνή Θεσσαλονίκης στους οικισμούς Ρομά του δήμου.

Σκοπός των δράσεων είναι η ενημέρωση των ευπαθών ομάδων, η πρόληψη μέσω ιατρικών εξετάσεων και η ενδυνάμωση αυτών, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού μέσω της προστασίας και της στήριξής τους.

Πρώτος σταθμός ο οικισμός των Μετεώρων της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, όπου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης (European Testing Week) 21- 28 Νοεμβρίου και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την δυνατότητα δωρεάν, ανώνυμου και εμπιστευτικού προληπτικού ελέγχου με τη μέθοδο της διαδικασίας ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV / AIDS και Ηπατίτιδα B και C.

Ο έλεγχος πλαισιωνόταν από συμβουλευτική πριν, μετά και κατά την διάρκεια της εξέτασης σε θέματα σεξουαλικής υγείας, ενδυνάμωση όσον αφορά στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου με απώτερο στόχο την μείωση των πιθανών μολύνσεων και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της έγκαιρης εξέτασης τόσο του HIV, όσο και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Ο πληθυσμός του οικισμού ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα και η προσέλευση αυτού στάθηκε αξιοσημείωτη.

Η εξέταση για τον HIV και τις ηπατίτιδες είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε άτομο που είναι σεξουαλικό ενεργό. Η έγκαιρη διάγνωση εξάλλου βοηθά στην καλύτερη δυνατή πορεία της HIV λοίμωξης και των ηπατιτίδων.

Ο επόμενος σταθμός της δράσης με παρουσία της ομάδας θα είναι στον οικισμό της Εφεδρούπολης στην Ευκαρπία την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και τις ώρες 11:00 έως 15:00.


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
37FollowersFollow

Τελευταία Νέα