Στην εκδήλωση Μνήμης “Βουρβάχεια 2022” ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς – Δήμος Φυλής

Στις εκδηλώσεις “Βουρβάχεια 2022” που με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η Μάχη του Καματερού έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2022.


Η επίσημη Δοξολογία τελέστηκε στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καματερού και η επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Ηρώων όπου δεσπόζει το μνημείο του Ελληνογάλλου Συνταγματάρχη Διονυσίου Βούρβαχη.

Προσκεκλημένος του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων Καματερού κ. Σταύρου Τσίρμπα ο Δήμαρχος Φυλής, παρέστη στις εκδηλώσεις όπου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Διονυσίου Βούρβαχη. Παρούσα στην επιμνημόσυνη δέηση και η Αναπληρώτρια Δημάρχου Φυλής Χρυσούλα Κουράση.

Ο Πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τον κο. Γ. Διονά, μέλος του Παραδοσιακού Λαογραφικού Συλλόγου Καματερού «Το Γιορντάνι».

Η συγκίνηση μεταξύ των παρισταμένων κορυφώθηκε κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και στην ανάκρουση του Γαλλικού και του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Στις τιμητικές εκδηλώσεις συμμετείχαν εξάλλου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας κος Olivier Madiot, εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας πολλά μέλη της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων Καματερού και πολλοί κορυφαίοι Πολιτιστικοί Φορείς του τόπου.

Στις εκδηλώσεις τηρήθηκαν όλα τα μέτρα του ΕΟΔΥ περί περιορισμού της πανδημίας.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι με χαρακτηριστικά videos:

Λίγα λόγια για τη Μάχη του Καματερού

Πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στο Καματερό Αττικής (27 Ιανουαρίου 1827), κατά την τελευταία φάση της Ελληνικής Επανάστασης, όταν ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχής πολιορκούσε την Ακρόπολη. Λάθη τακτικής οδήγησαν σε ήττα των ελληνικών δυνάμεων.

Στα τέλη του 1826 η κατάσταση των ηρωικών υπερασπιστών της Ακρόπολης ήταν απελπιστική. Οι βομβαρδισμοί και οι αρρώστιες μείωναν όλο και περισσότερο τον αριθμό τους. Η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας ότι, αν πέσει η Ακρόπολη, η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα θα καταρρεύσει, ενίσχυσε το στρατόπεδο της Ελευσίνας για να μπορέσει με κινήσεις αντιπερισπασμού να λύσει την πολιορκία της Ακρόπολης.

 Στις 21 Ιανουαρίου του 1827, δύναμη από 2.000 άνδρες, με επικεφαλής τον Eλληνογάλλο συνταγματάρχη Διονύσιο Βούρβαχη, αναχώρησε από την Ελευσίνα και στρατοπέδευσε στη Χασιά. Στο στρατιωτικό σώμα συμμετείχαν και οι οπλαρχηγοί Πανούτσος Νοταράς (1739-1848) και Βάσος Μαυροβουνιώτης (1797-1847), οι οποίοι πρότειναν να οχυρωθούν στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν τον Κιουταχή με αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Αντίθετα, ο Βούρβαχης, με σημαντική εμπειρία στους ναπολεόντειους πολέμους, αντιπρότεινε μάχη εκ παρατάξεως στην πεδινή περιοχή του Καματερού. 

Τελικά επικράτησε η άποψη του Βούρβαχη, ο οποίος πήρε θέση στο Καματερό, ενώ οι Νοταράς και Μαυροβουνιώτης παρατάχθηκαν πιο πίσω, στις υπώρειες του Ποικίλου Όρους. Στις 27 Ιανουαρίου του 1827 εμφανίστηκε στην περιοχή ο Κιουταχής με 2.000 άνδρες και 600 ιππείς. Αμέσως όρμησε εναντίον του Βούρβαχη και σε λίγη ώρα κατέβαλαν την αντίστασή του. Τριακόσιοι από τους άνδρες του έπεσαν επί του πεδίου της μάχης, ανάμεσά τους και ο Βούρβαχης, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή και μαζί με τους άνδρες του Νοταρά και του Μαυροβουνιώτη κατέφυγαν στη Σαλαμίνα.

Οι Έλληνες θα πάρουν το αίμα τους πίσω δύο μέρες αργότερα, στη Μάχη της Καστέλλας. Μεσολάβησε το τελεσίγραφο του Κιουταχή προς τους πολιορκημένους της Ακρόπολης για άμεση παράδοση, που δεν έγινε δεκτό.

Πηγή: sansimera.gr


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα