Σύσκεψη του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη με το σύνολο των Δημάρχων του Νομού για τις δυσβάσταχτες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση

18.01.2024 | Ώρα δημοσίευσης: 12:01


Σύσκεψη όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για τα ζητήματα που αφορούν στους τομείς ευθύνης τους, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων το απόγευμα της Τετάρτης, 17/01/2024. Έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη προς τους συναδέλφους του στον Νομό, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ενώ από πλευράς Δήμου Χανίων συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Φραγκιαδάκης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου.

Κατά την κοινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναλύθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά του β’ βαθμού αυτής, στους Δήμους.

Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους όλοι οι Δήμαρχοι, στόχος είναι να «ακουστούν» κεντρικά τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες μεταβολές που προκάλεσαν κυβερνητικές αποφάσεις και νομοθετήματα, που έχουν ανατρέψει τους σχεδιασμούς σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των δήμων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα εξής ζητήματα:

  • στην περιβαλλοντική εισφορά (τέλος ταφής αποβλήτων) που έχουν μεταβιβαστεί οριστικά σαν οφειλή στους δήμους,
  • στην παρακράτηση του 20%  από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων,
  • στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο αποσυνδέεται πλέον από τις μεταβιβάσεις ακινήτων που εισπράττονταν από τους δήμους,
  • στις μισθολογικές αυξήσεις των αμοιβών των υπαλλήλων, οι οποίες παρότι δίκαιες και αναγκαίες, δεν συνοδεύτηκαν με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση,
  • στη μεταβίβαση της ευθύνης καθαρισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, από τις Περιφέρειες στους Δήμου, χωρίς την ενίσχυση τους σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

Τα παραπάνω φέρνουν σε οικονομικό τέλμα τις διοικήσεις των δήμων, με τους Δημάρχους να εκφράζουν «κραυγή αγωνίας» προς το κεντρικό κράτος, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην μετάπτωση όλου αυτού του βάρους στους δημότες. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, οι δημοτικές υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να ενσωματώσουν τις αυξημένες ανάγκες στην είσπραξη των δημοτικών τελών.

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Χανίων σε κοινή γραμμή, πρόκειται να αποστείλουν άμεσα ένα σχετικό έγγραφο που να εξηγεί αναλυτικά όλες τις δυσχέρειες που προκύπτουν στη διαχείριση, το οποίο θα κοινοποιηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία, στους βουλευτές του Νομού και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα