Το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω περιηγήθηκε στην Σικελία με το ERASMUS+

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Getting to know European Cultural Values along Religions” και με αριθμό σχεδίου 2023-1-HU01-KA220-SCH-000161233, 3 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγάλεω βρέθηκαν από τις 7 έως και τις 12 Μαΐου 2024, στην πόλη Αγκριτζέντο της Σικελίας. 

Ως Έλληνες επισκέπτες στην πόλη που στους αρχαίους χρόνους είχε την ονομασία “Ακράγας” και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της “Μεγάλης Ελλάδας”, τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα η συνέχεια και η μεταμόρφωση των αρχιτεκτονικών στυλ στο πέρασμα των αιώνων.

Οι εκκλησίες της Σικελίας αποτελούν απόδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης ιστορίας του νησιού, και τους δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουν την αξιοσημείωτη συγχώνευση ελληνικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών, νορμανδικών και αραβικών στοιχείων στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της περιοχής. 

Η Κοιλάδα των Ναών είναι αναμφίβολα το στολίδι του Αγκριτζέντο, το αρχιτεκτονικό μεγαλείο των δωρικών ναών. Αυτοί οι ναοί δεν ήταν απλώς τόποι λατρείας αλλά και σύμβολα της ευημερίας και της αφοσίωσης της πόλης στους θεούς. 

Η Santa Maria dell’Ammiraglio στο Παλέρμο είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα, με τα εξαίσια ψηφιδωτά της που απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές και αντανακλούν τη βυζαντινή έμφαση στη θρησκευτική τέχνη και συμβολισμό. 

Το Palatine Chapel στο Παλέρμο, διαθέτει έναν συνδυασμό ρωμανικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινών ψηφιδωτών και μουκάρνας (διακοσμήσεις οροφής από σταλακτίτες) με αραβική επιρροή. 

Οι μαθητές επικεντρώθηκαν στη μελέτη του καθεδρικού ναού του San Gerlando στο Αγκριτζέντο. Αφού συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια για την αρχιτεκτονική του ναού, τους θρησκευτικούς συμβολισμούς που εμπεριέχονται στα αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατασκευής του, στην ξενάγηση στον ναό και το μουσείο του ναού, κλήθηκαν να κατασκευάσουν τη μακέτα του καθεδρικού ναού του San Gerlando στο Αγκριτζέντο. Ο ναός χτίστηκε τον 11ο αιώνα σε νορμανδικό-γοτθικό ρυθμό σε σχήμα λατινικού σταυρού. Η μακέτα αποτελεί και προϊόν του προγράμματος.  

Στις εργασίες του προγράμματος περιλαμβάνεται και η δημιουργία ψηφιακής συλλογής με ενότητες: ομοιότητες και διαφορές των θρησκειών, ήθη και έθιμα, θρησκευτικές εορτές και τουριστικά βίντεο. Οι μαθητές παρουσίασαν σε ppt τη συνάφεια του καθολικισμού και της ορθοδοξίας, τα έθιμα του Πάσχα και το τουριστικό βίντεο από το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη που δημιούργησαν, από το φωτογραφικό υλικό που οι ίδιοι τράβηξαν, αποτυπώνοντας την προσωπική τους εμπειρία. Αποτύπωσαν επίσης με τον φωτογραφικό φακό καθημερινές συνήθειες της πόλης, την τοπική κουζίνα, τα στενά, τα κτίρια και τα τοπία για να συνθέσουν το τουριστικό βίντεο για το Αγκριτζέντο.

Η παιδαγωγική ομάδα των καθηγητών του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγάλεω ευχαριστεί  θερμά το Liceo Scientifico Statale “Leonardo” Agrigento για τη φιλοξενία του και την διοργάνωση της συνάντησης. Μέσω της εξερεύνησης των εκκλησιών τους έδωσε μια βαθιά εκτίμηση για τα πολιτιστικά και ιστορικά στρώματα που διαμόρφωσαν την Σικελία σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπολιτισμικής ανταλλαγής.


Πηγή
Author: Δήμος Αιγάλεω

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα