ΔήμοιΝέα

Zalipie: Το πιο ζωγραφιστό χωριό Ευρώπης βρίσκεται στην Πολωνία

Το Zalipie, μικρό αγροτικό χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία κατάφερε με χρώματα και ζωγραφιές να γίνει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας.

Το Zalipie είναι το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια (και όχι μόνο) που σαγηνεύει τους ταξιδιώτες, και κάνει τους κατοίκους του να εκφράζονται μέσα από την τέχνη καθημερινά!

Περίπου πριν από 100 χρόνια, το χωριό αυτό έσφυζε από ζωή και οι άνθρωποι ζούσαν μια όμορφη αγροτική καθημερινότητα. Δεν είχαν ρεύμα, και το κρύο ήταν τσουχτερό για πολλούς μήνες το χρόνο, οπότε όπως καταλαβαίνεται οι ξυλόσομπες και τα τζάκια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των σπιτιών. Ο καπνός άφηνε πολλές φορές σημάδια τους τοίχους, με αποτέλεσμα τα σπίτια να έχουν πολύ συχνά, ατέλειες. Αυτές τις ατέλειες προσπαθούσαν να καλύψουν οι γυναίκες του χωριού ζωγραφίζοντας λουλούδια! Έφτιαχναν πινέλα από τα μαλλιά τους ή από τις ουρές των ζώων τους, έφτιαχναν διάφορες χρωστικές από λίπος, και άφηναν την τέχνη τους να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του κάθε σπιτιού!Χρόνο με το χρόνο, αυτή η τεχνική τράβαγε σιγά σιγά τα βλέμματα, και τα χρωματιστά Πολωνικά μοτίβα μεταφέρθηκαν και έξω από τα σπίτια. Χρωματιστά μπουκέτα από λουλούδια, εντυπωσιακά φυτά και ένα σωρό ακόμα σχέδια της Πολωνικής λαογραφίας, ήταν σε κάθε σπίτι σε αυτό το χωρίο, με αποτέλεσμα το Zalipie να γίνει ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών!Όταν το φως του ήλιου, έπεφτε πάνω στους εξωτερικούς τοίχους του χωριού, αποκάλυπτε πως αυτές οι γυναίκες έκαναν πραγματικά έργα τέχνης! Σιγά σιγά, όλο το χωριό (ακόμα ένα ξύλινο γεφυράκι) έγινε μέσα στο χρώμα! Η παράδοση αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά, και έτσι τα υπέροχα σχέδια στέκουν ακόμα εκεί!Για να φτάσετε στο Zalipie θα πρέπει πρώτα να πάτε στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στην Κρακοβία. Από εκεί θα χρειαστεί να βρείτε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε 83 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό αυτό! Υπάρχουν αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία που αναλαμβάνουν να σε πάνε μέχρι εκεί, και η ιδανική εποχή είναι σίγουρα το καλοκαίρι! Αν λοιπόν σας αρέσει να ανακαλύπτετε υπέροχα νέα μέρη, το χωριό αυτό είναι ένα από αυτά και αξίζει τον κόπο!

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

Show More


Related Articles

Leave a Reply

Back to top button