Εθιζόμαστε στη ζωή και όχι στις ουσίες!

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Με αφορμή αυτή την ημέρα ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς τα θύματα των ψυχοτρόπων ουσιών διαρκώς αυξάνονται. Σ αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η οικονομική κρίση καθώς πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να αποφύγουν την πραγματικότητα, δημιουργώντας τον δικό τους κόσμο, κάνοντας χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επιπρόσθετα, η Πανδημία ήρθε να δώσει σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους την χαριστική βολή, σ εκείνους που δεν άντεξαν τη  μοναξιά, τον εγκλεισμό, την έλλειψη εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις πραγματοποιούν παρεμβάσεις για τη μείωση της βλάβης, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αντιμετωπίζεται με ποινική καταστολή. Όπου οι κυβερνήσεις επιμένουν σε τιμωρητικές πρακτικές, οι συνέπειες είναι ολέθριες τόσο για τα ίδια τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση, όσο και για τις οικογένειές τους και την κοινωνία, με αύξηση των θανάτων και της παραβατικότητας, του εγκλήματος του λαθρεμπορίου και της κοινωνικής αδικίας.

Η εξάρτηση αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο και γι’ αυτό χρειάζεται  πολύπλευρη αντιμετώπιση με παρεμβάσεις πρόληψης που θα απευθύνονται τόσο στην κοινότητα όσο στην οικογένεια και στα άτομα.

« Πρέπει να δώσουμε εκείνα τα εφόδια στους νέους μας, ώστε να γίνουν μαχητές της ζωής και να μην εγκαταλείπουν σε κάθε δύσκολη στιγμή, να μη στρέφονται σε ουσίες, που θα τους οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. Καλό είναι να θέσουμε νέα πρότυπα, να είμαστε αισιόδοξοι, μακριά από φοβίες και ανασφάλειες. Οφείλουμε πίστη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας» είναι το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.


Πηγή
Author: Γεώργιος Ιωαννίδης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα