Επιχορήγηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 από τον Δήμο Πειραιά  

 Η παρουσίαση της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης, στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, παρουσία λίγων συμμετεχόντων, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων ασφαλείας κατά του COVID – 19.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση aφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε  7.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ). Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 1.500€ και μέγιστο τα 20.000€ και δικαιούχοι είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στον Δήμο Πειραιά.

Η υλοποίηση πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/mis,  και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω αυτού.

Οι επιχειρήσεις απευθύνονται στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το οποίο συντάσσει δωρεάν τον φάκελο υποβολής της πρότασης για τη δράση,   ενώ παράλληλα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας:

* Θα ελέγξουν τη δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση.

*  Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης

xρηματοδότησης, καθώς και στη συγκέντρωση και την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

* Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην υποβολή της αίτησης πληρωμής.

Κατά την παρουσίαση, όπου πραγματοποιήθηκαν και χαιρετισμοί, παρευρέθηκαν  η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου,  ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.  Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θοδωρής Καπράλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού κ. Πολυχρονόπουλου, κ. Βασίλειος Δρίκος και στελέχη του Δήμου.

Ακολουθούν δηλώσεις:

Γιάννης Μώραλης-Δήμαρχος Πειραιά

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που  ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που ενισχύει οικονομικά απευθείας τις επιχειρήσεις της πόλης μας, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και τις 20.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής και πιστεύω πως είναι σημαντικό που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αξιοποιούμε χρήματα από το ΕΣΠΑ και την ΟΧΕ, για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις του Πειραιά που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα παρουσιάσαμε στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης μας τη δράση, προκειμένου να είναι πλήρως ενήμεροι για να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή δυνατότητα για χρηματοδότηση, ώστε να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα τους, να σταθούν ξανά όρθιες μετά από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια για την οικονομία και την κοινωνία και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες, στηρίζοντας έμπρακτα τις επιχειρήσεις της πόλης».

 

Σταυρούλα Αντωνάκου-Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

 «Είναι μία πολύ σημαντική δράση από τον Δήμο Πειραιά, ο οποίος είναι ο πρώτος Δήμος που παίρνει μία τέτοια πρωτοβουλία για τις επιχειρήσεις, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.  Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε το αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο έγινε για όλη την Αττική, δίνοντας 250 εκατομμύρια ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πειραιά δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του σε όλους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δυστυχώς είχαν πολλές συνέπειες στις επιχειρήσεις τους.  Συγχαρητήρια  στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη γι΄ αυτή τη δράση, η οποία είναι και καινοτόμα, αλλά δίνει και ένα μήνυμα και σε άλλους δήμους να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες».

Δημήτρης Καρύδης-Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

«Ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμαρχος  κ. Μώραλης, αξιοποιώντας κονδύλια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, τα προορίζει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά, δίνοντας από 1.500 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τις δαπάνες που έχουν.  Η «ανάσα» είναι πάρα πολύ σημαντική διότι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις σήμερα είναι ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης.  Δίνουμε λοιπόν οξυγόνο στις επιχειρήσεις και κυρίως δίνουμε οξυγόνο όχι μόνο στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Γιατί αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη και έχει προοπτική μπορεί να απασχολεί και προσωπικό και μπορεί να βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Βασίλης Κορκίδης-Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του Πειραϊκού χώρου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και έχουν καταγράψει οικονομικές ζημιές, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη για την πρωτοβουλία και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά στέκεται αρωγός στην κρίσιμη αυτή περίοδο στηρίζοντας οικονομικά την τοπική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας χρήματα από το ΕΣΠΑ και την ΟΧΕ. Η επανεκκίνηση της οικονομίας του Πειραιά, σε βιώσιμη και μακροχρόνια διατηρήσιμη βάση απαιτεί την στήριξη όλων».

Γιάννης Βουτσινάς- Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά 

«O Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αναδεικνύει στην πράξη τη σημαντικότητα του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα όταν έχεις μάθει και επιθυμείς να συνεργάζεσαι με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας τότε πετυχαίνεις ακόμα περισσότερα. Εμείς ως Ε.Ε.Π. συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά, μοιραζόμαστε ιδέες και επεξεργαζόμαστε συνεργατικές προτάσεις για την τοπική επιχειρηματικότητα. Κυρίως είμαστε εδώ για να κινητοποιούμε και να πληροφορούμε πληρέστατα κάθε επαγγελματία μέλος μας αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.  Ενημερώνουμε τα μέλη μας για τη δράση, ενώ  θα δημιουργήσουμε Γραμμή Επικοινωνίας ώστε να υποστηρίξουμε την ανταπόκριση επιχειρήσεων του Πειραιά να υποβάλλουν  προτάσεις. Είναι μία ανάσα την κατάλληλη στιγμή! Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και το παλμό της αγοράς και της επιχειρηματικότητας του Πειραιά μας».

Γιώργος Παπαμανώλης-Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
«Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά  να αξιοποιήσει κονδύλια που θα διατεθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο και λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και οικονομικές ζημιές. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται τη στιγμή της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να παραμείνουν «ζωντανές» ενώ ο COVID 19 είναι ακόμα εδώ. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμος Πειραιά κατά το σχεδιασμό της δράσης συνεργάστηκε τόσα με τα Επιμελητήρια όσο και τους φορείς της περιοχής, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να αγκαλιάσει όσες περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου, δίνουν μάχη επιβίωσης. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια στήριξης έμπρακτα της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με  στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 για τις επιχειρήσεις».

 

Γεώργιος ΑλεξανδράτοςΑντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά  «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η σημερινή πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά αποτελεί πράξη και στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις που υποφέρουν από την πανδημία. Μην ξεχνάμε ότι προ της πανδημίας η χώρα μας υπέστη μεγάλης διάρκειας οικονομική κρίση. Το ΝΕΕ, δια του Προέδρου του Δρ. Γ. Πατέρα, και σύσσωμο το ΔΣ είναι και θα παραμείνει αρωγός σε τέτοιες δράσεις που περιλαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο»

Θοδωρής Καπράλος-Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπου το μέγεθος της κρίσης υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των δυνατοτήτων μας, ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας. Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία μας η αγορά του Πειραιά να βρεθεί στο επίκεντρο της  προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τη στρατηγική αξιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, θα παραχθεί το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή Πειραιά για αυτή τη γόνιμη συνεργασία και τις προσπάθειες στήριξης των πειραϊκών επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης αυτή την κρίσιμη περίοδο».

 

Δημήτρης Μαθιός-Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής–Πειραιώς

«Η ενίσχυση σε κάθε μορφή σύνθεσης της παραγωγής και ιδιαίτερα της μεταποίησης είναι στους βασικούς στόχους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και προς την κατεύθυνση αυτή σχηματοποιείται η δράση του. Υπό την έννοια αυτή κάθε πρωτοβουλία όπως του Δήμου Πειραιά για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συμβαδίζει και με τις δικές μας επιδιώξεις και προς τούτο επικροτούμε αυτές τις ενέργειές. Άλλωστε, στην ιδιόμορφη κατάσταση που περνάει η οικονομία μας, τέτοιες  κινήσεις έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Είμαστε απόλυτοι συμπαραστάτες».

 

Ιωάννης  Πολυχρονόπουλος- Πρόεδρος του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού

«Ελπίζω ως κοινωνία να έχουμε ξεπεράσει οριστικά το υγειονομικό πρόβλημα της πανδημίας, που έπληξε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα ήθελα να εξάρω τις προσπάθειες και τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής Πειραιά στον τομέα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνει χώρα και η παρούσα πρωτοβουλία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος  του Πειραιά είναι στο πλευρό του Δήμου».

 

Νικήτας Κωνσταντέλλος-CEO της  ICAP

«Η δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου προς την κατεύθυνση της στήριξης των μικρών και μεσαίων  επιχειρήσεων της πόλης. Αρωγός στη συγκεκριμένη δράση του Δήμου είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα παράσχει ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις του Δήμου Πειραιά που ενδιαφέρονται να υποβάλουν πρόταση ένταξης».

Τη δράση παρουσίασε η κα Αναστασία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά: https://piraeusbsc.gr/


Πηγή
Author: Βασίλης Καραγιάννης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα