«Με τα μάτια της ψυχής» Μια έκθεση  φωτογραφίας του  Βασίλη Τοκάκη

Σε μια συγκινητική εκδήλωση εγκαινιάστηκε χθες, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Τοκάκη: «Με τα μάτια της ψυχής». Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στον στενό συνεργάτη του Δημάρχου Πειραιά στον τομέα της επικοινωνίας, που «έφυγε» πρόωρα, σε ηλικία 44 ετών, τον περασμένο Ιούλιο. Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρουσία της οικογένειας του Βασίλη. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην Υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, με τους οποίους ο Βασίλης Τοκάκης είχε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να δει μια αθέατη πλευρά του, που είχε σχέση με την ενασχόλησή του με την τέχνη της φωτογραφίας. Ο Βασίλης Τοκάκης άφησε παρακαταθήκη έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ευαισθησία του για τη ζωή και αποκαλύπτουν ακόμα ένα κρυφό ταλέντο του, που λίγοι γνώριζαν.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  κ. Γιάννης Μώραλης, μιλώντας για τον συνεργάτη του στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Ο Βασίλης ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του. Είναι πολύ πρόσφατη η απώλειά του για να είμαστε ψύχραιμοι, όταν κουβεντιάζουμε για εκείνον. Κάθε φορά που μπαίνω στο γραφείο του – μια πόρτα μας χώριζε – μου έρχονται οι μνήμες από τις καλές, αλλά και από τις δύσκολες στιγμές μας. Είναι πολύ σημαντικό που ο Βασίλης μάς άφησε παρακαταθήκη τα γραπτά του και τις φωτογραφίες του, καθώς έχουμε έναν παραπάνω λόγο, να τον θυμόμαστε, να τον διαβάζουμε και να παίρνουμε τα μηνύματα που αυτός ήθελε να μεταδώσει. Ένας άνθρωπος με πολύ ισχυρό αξιακό κώδικα, με πολύ ισχυρές αρχές, παράλληλα και ευαισθησίες. Ένας καλός συνεργάτης και άριστος οικογενειάρχης.  Ο Βασίλης μάς ήθελε δυνατούς, να προχωράμε, να προοδεύουμε. Είναι βέβαιο ότι όλοι εμείς που είχαμε στενή σχέση μαζί του θα συνεχίσουμε να τον τιμούμε, να τον θυμόμαστε και να τον αγαπάμε».

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κ. Κωστής Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Είναι μια εκδήλωση στην οποία δεν θα ήθελα ποτέ να έρθω και μια εκδήλωση από την οποία δεν θα μπορούσα ποτέ να λείψω. Δεν θα θέλαμε ποτέ να συμβεί αυτό που συνέβη και δεν θα μπορούσα να λείψω γιατί θα το θεωρούσα τεράστιο προσωπικό μου σφάλμα, όποιες υποχρεώσεις κι αν έχω, να μην είμαι σε μια τέτοια εκδήλωση για τον Βασίλη. Ο Βασίλης μάς βλέπει από ψηλά και μάς εμπνέει με το πείσμα  του, με το κουράγιο που πάντα είχε και  με τη μαχητική του διάθεση.

Εγώ τον ήξερα ως ΟΝΝΕΔίτη, ως άμεσο συνεργάτη μου, ως προσωπικό μου συμπαραστάτη, ως καλό φίλο. Εδώ, μπορούμε όλοι να τον γνωρίσουμε κι ως έναν καλλιτέχνη. Αλλά δεν ερχόμαστε εδώ, απλά για να δούμε το καλλιτεχνικό έργο του Βασίλη Τοκάκη, αλλά για να πούμε: Βασίλη σε θυμόμαστε πάντα και θα μάς εμπνέεις πάντα με το παράδειγμά σου».

 

Ο αδελφός  του Βασίλη, κ. Θάνος Τοκάκης, προλογίζοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αυτή η έκθεση ήταν ένα όνειρο του Βασίλη.  Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες βλέπουμε μία άλλη πλευρά του, πιο καλλιτεχνική, πιο ευαίσθητη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν το πάθος και όταν παθιάζονταν με κάτι, αυτό το πάθος γινόταν εμμονή. Και η εμμονή έφερνε την αφοσίωση. Η σχέση του Βασίλη με την φωτογραφία διήρκησε 16 χρόνια.

Οι φωτογραφίες του  δεν είναι εδώ για να κριθούν ως καλές ή κακές, όμορφες ή άσχημες. Είναι εδώ για να δούμε με τα μάτια της ψυχής ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο, έζησε έντονα. Ο Βασίλης είναι σήμερα εδώ μέσα από 25  βλέμματά του. Κάθε φωτογραφία που θα κοιτάζετε, να αισθάνεστε ότι τον κοιτάζετε στα μάτια και να είστε σίγουροι ότι σάς χαμογελά και σάς κλείνει το μάτι. Το φοβερό με τη φωτογραφία, όπως είπε ο Andy Warhol, είναι ότι ενώ η ίδια δεν αλλάζει ποτέ, οι άνθρωποι σε αυτήν αλλάζουν. Εμείς λοιπόν οφείλουμε στον Βασίλη να συνεχίσουμε να αλλάζουμε».

Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Νίκος Αποστολόπουλος, φίλος και συνεργάτης του Βασίλη Τοκάκη, στην παρουσίασή του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με τον Βασίλη γνωριζόμουν σχεδόν 25 χρόνια. Βρεθήκαμε στα ίδια μετερίζια, στους αγώνες του Βασίλη  με τη νεολαία, σε πολιτικές καμπάνιες, στο Υπουργείο Οικονομίας. Ενώ η δουλειά του ήταν τόσο σημαντική και απαιτητική, πάντα είχε μία ερώτηση να κάνει, μία φωτογραφία να μού δείξει. Συνεχώς προσπαθούσε να γίνεται καλύτερος. Σήμερα έχω τον άχαρο ρόλο να παρουσιάσω τις φωτογραφικές του δημιουργίες μετά θάνατον. Θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να τις παρουσιάσω έχοντάς τον δίπλα μου.

Ένας άνθρωπος που έχει μία φωτογραφική μηχανή, το πρώτο πράγμα που φωτογραφίζει ίσως είναι ένα τοπίο, μετά τα παιδιά του. Νομίζω ότι μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται και η εξέλιξή του: πώς φτάσαμε από τις απλές φωτογραφίες να κάνει πολύ καλό κοινωνικό ρεπορτάζ στην Ινδία. Μερικά από τα τοπία του είναι συγκλονιστικά. Ο φωτισμός δεν είναι ο κλασικός. Είχε επίσης κάποια στοιχεία, όπως η αίσθηση του κάδρου, της σύνθεσης και της φόρμας που δεν τα συναντάς εύκολα σε ανθρώπους που η δουλειά τους δεν είναι η φωτογραφία».

Ο εκδότης του βιβλίου του Βασίλη «Άνοιξη Μυαλού», κ. Βασίλης Βαρδάκας, από τον εκδοτικό οίκο Key Books, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε εκδώσει το βιβλίο του Βασίλη. Μέσα στο βιβλίο του αναφέρει ότι «όλα είναι στιγμές». Τι είναι η ζωή; Μια σειρά από στιγμές. Όπως  και οι φωτογραφίες που βλέπουμε γύρω μας.

Πριν από ένα χρόνο περίπου το βιβλίο κυκλοφορεί, το «αγκαλιάζουν» το κοινό, τα βιβλιοπωλεία, τα μέσα ενημέρωσης, αγαπιέται, το αγαπάει κι ο Βασίλης και παίρνουμε κι από τον ίδιο πολύ όμορφα μηνύματα. Η «Άνοιξη Μυαλού»  είναι στην ουσία οι στιγμές, ένα χρονικό από τους τελευταίους μήνες του Βασίλη και ένα μέρος του αποτυπώματός του σ’ αυτόν το προορισμό».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μελάς και Νίκος Μανωλάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο πρώην Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου και  Χαραλαμπία Ζηλάκου και κύριοι Δημήτρης Καρύδης και Δημήτρης Αράπης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωσήφ Βουράκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κα Ζωή Κεχαγιά, Ευάγγελος Γεωργούλης και Δημήτρης Πεφάνης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά κ. Βασίλης Μαστοράκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά κ. Ηλίας Σαλπέας, Σύμβουλοι του Δήμαρχου, ο προπονητής κολύμβησης του Ολυμπιακού κ. Νίκος Γέμελος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θοδωρής Τσόντος, η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», κα Δήμητρα Κούβαρη, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, κ. Γρηγόρης  Γουρδομιχάλης, η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του Βασίλη Τοκάκη.


Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΚΑΚΗΣ – Με τα μάτια της ψυχής
Επιμέλεια Έκθεσης: Νίκος Αποστολόπουλος, Φωτορεπόρτερ, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Φωτ/φίας & Οπτ/κών Τεχνών, Παν. Δυτ.Αττικής

Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Διάρκεια: 23 – 28 Νοεμβρίου 2021
Ώρες και ημέρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00 – 22:00 από Δευτέρα έως Κυριακή.

Είσοδος ελεύθερη


Πηγή
Author: Βασίλης Καραγιάννης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα