Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.  Τεχνικό βοήθημα, ενός ατόμου με Πρόβλημα Όρασης να κινηθεί με Άνεση, ανεξαρτησία και Ασφάλεια.

Βοηθητικό μέσο για πιο εύκολο προσανατολισμό , σε δημόσιους χώρους αποτελεί η χρήση του άσπρου μπαστουνιού, σύμβολο προστασίας των τυφλών, το οποίο συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαβίωση και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλουν σεβασμό στο «Λευκό Μπαστούνι» και οφείλουν να είναι συμπαραστάτες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας σε κάθε έκβαση της καθημερινότητάς τους αλλά και στην γενικότερη εξέλιξη και πορεία τους. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς σε συνεργασία με τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές που να συμβάλλουν στο να αρθούν οι περιορισμοί και οι επικρατούσες αρνητικές διακρίσεις που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

  • Το Λευκό Μπαστούνι αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.
  • Για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.
  • ·  Σηματοδοτεί για όλους μας, πολιτεία και πολίτες, το καθήκον μας απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
  • ΠΗΓΕΣ: https://www.moh.gov.grLINK
  • Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων

 


Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα