Παγκόσμια ημέρα σπονδυλικής στήλης

Η 16η Οκτωβρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε από τους πόνους σε πλάτη και μέση.

; Η σπονδυλική στήλη περιλαμβάνει σύνολο οστών (σπονδύλων), που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό με την αρχή των νεύρων. Εξωτερικά αποτελείται από μύες και συνδέσμους και ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι δρουν προστατευτικά.

Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειές σας από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πώς κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου, η θέση σας μπροστά στον Η/Υ, οι κινήσεις σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, το πώς κρατάτε μια τσάντα στον ώμο, η θέση οδήγησης, η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλα σχετικά, μπορεί σταδιακά να σας κάνουν να έχετε πολύ κακή στάση σώματος .Η κακή στάση του σώματος μπορεί εύκολα να γίνει “δεύτερη φύση”, με αποτέλεσμα να προκαλεί και να επιδεινώνει επεισόδια στην πλάτη και στον αυχένα και να καταστρέφει σταδιακά τις δομές στην σπονδυλική στήλη. Ευτυχώς, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση του σώματος και την εργονομία της σπονδυλικής στήλης είναι στο χέρι του καθενός να τις αλλάξει και να τους ελέγχει για πάντα .Συμβουλές για να μην έχετε πόνους

  1. 1. Εντοπίστε τα προειδοποιητικά σημάδια του πόνου στην πλάτη που προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της κακής εργονομίας και στάσης του σώματος
  2. 2. Κρατήστε το σώμα σας σε ευθυγράμμιση, ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου και ενώ στέκεστε όρθιοι Όταν στέκεστε όρθιοι, πρέπει να διανέμετε το σωματικό σας βάρος ομοιόμορφα στα πόδια σας. Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου πρέπει να κάθεστε με ίσια την πλάτη και να ευθυγραμμίζετε αυτιά, ώμους και γοφούς σε μία νοητή κάθετη γραμμή. Οποιαδήποτε παρατεταμένη καθιστή θέση, ακόμη και αν είναι σωστή, μπορεί να είναι κουραστική. Καθώς οι μυς σας καταπονούνται, τείνετε να καμπουριάζετε, να “κατρακυλάτε” στην καρέκλα Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στον αυχένα και την πλάτη σας Γι’ αυτό πρέπει να σηκώνεστε τακτικά (κάθε μισή ώρα για περίπου δύο λεπτά) για να τεντώσετε την μέση σας, να σταθείτε λίγο όρθιοι, ή να περπατήσετε. ή να αλλάζετε περιοδικά την κλίση της πλάτης της καρέκλας
  3. 3. Πρέπει να φοράτε υποδήματα που στηρίζουν σωστά το σώμα Αποφεύγετε να φοράτε τακτικά ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία αλλάζουν το κέντρο βαρύτητας του σώματος Αυτό κάνει κακό στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και τη γενικότερη στάση του σώματος. Επίσης, όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να ανεβάσετε το ένα πόδι πάνω σε ένα υποπόδιο, ή αν φοράτε υποστηρικτικά ορθοπεδικά παπούτσια, ή ακόμα και αν βάλετε έναν ελαστικό πάτο στο παπούτσι, μπορεί να βελτιώσει την πίεση στην σπονδυλική σας στήλη.

Σωστή στάση σώματος όταν στεκόμαστε.. Όταν είμαστε
όρθιοι πρέπει να διακρίνονται οι τρεις φυσιολογικές καμπύλες της ΣΣ, αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή. Οι ώμοι πρέπει να είναι τετραγωνισμένοι, το μάγουλο προς τα πάνω, το στήθος έξω και το στομάχι ελαφρώς προς τα μέσα. Η σωστή στάση σώματος είναι αυτή που έχουμε, όταν φανταστούμε μια νοητή γραμμή να κρατάει σε μια ευθεία τα αυτιά, τους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα και αστράγαλο.

Σωστή στάση σώματος όταν καθόμαστε Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή όταν καθόμαστε και η λεκάνη να ακουμπά το πίσω μέρος της καρέκλας Το βάρος στα ισχία πρέπει να είναι ίσα κατανεμημένο και τα γόνατα σε ορθή γωνία και στο ύψος των ισχύων. Αποφεύγουμε το σταύρωμα των ποδιών. Τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν το έδαφος σε όλη τους την έκταση.
Σωστή στάση όταν σηκώνουμε βάρος Η ΣΣ πρέπει να είναι σε ευθεία θέση κατά το σήκωμα βάρους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκύβουμε προς τα εμπρός για να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Αντίθετα, πλησιάζουμε το αντικείμενο, στερεώνουμε τα πόδια καλά στο έδαφος, λυγίζουμε τα γόνατα και σφίγγοντας τους κοιλιακούς μύες σηκώνουμε το αντικείμενο τεντώνοντας τα γόνατα και αφήνοντας το βάρος να πέσει στους μηρούς.

Σωστή στάση κατά τον ύπνο .. Όταν ξαπλώνουμε πρέπει να είμαστε σε στάση που να διατηρεί τα φυσιολογικά κυρτώματα της ΣΣ. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τη μέση ή κάτω από τα γόνατα, που θα τα κρατά ελαφρώς σε κάμψη. Μια άλλη εναλλακτική λύση, είναι η θέση στο πλάι έχοντας τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Σε αυτή τη θέση, ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα ίσως βοηθήσει τη ΣΣ να διατηρηθεί σε ευθεία. Η πρηνής θέση (μπρούμυτα) μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην περιοχή του αυχένα ή και στη μέση. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή στρώματος.

ΠΗΓΕΣ:https://www.moh.gov.grLINK

https://www.iatropedia.gr


Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα