Πενθήμερο διαδικτυακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων

Με οκτώ διαδικτυακές εκδηλώσεις στο πενθήμερο 23-27 Μαρτίου 2021, τιμά ο Δήμος Καλλιθέας τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν διαδικτυακά λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 και θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία (αλφαβητικά) των ΕΡΤ Α.Ε., Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας, του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης», των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Καλλιθέας, του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Παιδικών Εργαστηρίων Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας και της Πολιτιστικής Εταιρίας Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι».

φωτογραφια δημαρχουΠαρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε:
«Γιορτάζουμε φέτος, τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση .Ένα τεράστιο ορόσημο για τον ελληνισμό αλλά και για την ανθρωπότητα.
Τιμάμε, τις χιλιάδες των ηρώων μας που έδωσαν τις ζωές τους, για την πατρίδα. Που προέταξαν με τόσο εμφατικό τρόπο το δημόσιο έναντι του ιδιωτικού, βαδίζοντας ενάντια στο ρεύμα.
Το 1821 ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Άλλαξε συσχετισμούς δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική επανάσταση, μας έδωσε εθνική ανεξαρτησία και έφερε το πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος στον κόσμο με το Σύνταγμα της Επιδαύρου.
Οι Έλληνες, μετά από αιώνες βγήκαμε, στο προσκήνιο της ιστορίας, πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος. Πάνω από όλα όμως ήταν η εθνική μας ενότητα αυτή που έδωσε την νίκη. Μια ενότητα που είχε ιδεολογικό υπόβαθρο, οργάνωση και αποφασιστικότητα. Και όταν χάθηκε αυτή η ενότητα, όλα κινδύνεψαν.
Το 1821 είναι πάντα επίκαιρο, πάντα ζωογόνο, πάντα ελπιδοφόρο. Το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα σε αυτή τη δύσκολη εθνική συγκυρία. Η Τουρκία σήμερα προσπαθεί να μας συρρικνώσει, αλλά και πάλι, 200 χρόνια μετά, αυτή η προσπάθεια αναθεωρητισμού θα ηττηθεί. Γιατί είμαστε ενωμένοι και υπερασπιζόμαστε και τώρα το δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Για αυτό το λόγο οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γιατί η ιστορία πρέπει να διδάσκει και γιατί είναι χρέος μας να τη μεταλαμπαδεύουμε στις γενιές που έρχονται».

φωτογραφια αντιδημαρχουΓια το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Λάζαρος Λασκαρίδης, επεσήμανε:
«Οι επέτειοι-σταθμοί στην ιστορία ενός έθνους-κράτους, όπως αυτή της 25ης Μαρτίου, προσφέρονται για ποικίλες αναγνώσεις και διδάγματα.
Πέραν των ιστορικών προσεγγίσεων για τα κυρίαρχα γεγονότα που οδήγησαν στο κορυφαίο, βγαίνουν στην επιφάνεια διαρκώς νέα στοιχεία που πλουτίζουν τη βιβλιογραφία και συνδράμουν στην κατανόηση του κλίματος της εποχής. Από αυτό γίνεται σαφές ότι όλα δεν ήταν «ρόδινα» τότε. Όχι μόνο στην προεπαναστατική εποχή αλλά και στα γεγονότα που ακολούθησαν.
Από τη μια η ενότητα, όπου κυριάρχησε, έφερε -σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον- εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά, στη συνέχεια, η διχόνοια ήταν πηγή κακών».
Στη διαδικασία της απελευθέρωσης σημαντικός ήταν φυσικά ο ρόλος των πρωταγωνιστών αλλά στο πάνθεον της ιστορίας περνούν ως ισοϋψείς και οι χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους για τον εθνικό ξεσηκωμό.
Το «αθάνατο», κατά τον ποιητή «κρασί του ‘21», ενέπνευσε επί έναν και πλέον αιώνα για να φτάσουμε στα υπάρχοντα σύνορα της εθνικής ολοκλήρωσης. Με σκληρούς αγώνες και μάχες που έβρισκαν απέναντι, σε πολλές περιόδους της ιστορίας, τον ίδιο αντίπαλο. Εκείνον που σε μια παρατεταμένη περίοδο, εξακολουθεί να απειλεί, φορώντας στις μέρες μας έναν περισσότερο από ποτέ, σκοταδιστικό μανδύα.
Ο Δήμος Καλλιθέας εξετάζοντας από σφαιρική σκοπιά όλα τα ιστορικά γεγονότα, δίδει διαδικτυακά το «παρών», στο φετινό εορτασμό, όπως άλλωστε σε όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

→ Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. Πληροφορίες και στο τηλ. 210-9570001

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ_ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ

ΤΑ_ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ


Πηγή
Author: Giorgos Athanasiadis

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα