Αδελφοποιήσεις με πόλεις σε όλο τον κόσμο από τον Δήμο Τρικκαίων – OTA VOICE

Από το 1949 ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενεργοποιήσει τον θεσμό των αδελφοποιήσεων, επιδιώκοντας ουσιαστική συνεργασία με άλλους Δήμους, κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη χρονιά, υπογράφηκε η αρχική πράξη αδελφοποίησης με την πόλη Τιουσόν των ΗΠΑ, η οποία προέβλεπε την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού Συλλόγου με την επωνυμία «Σύνδεσμος φιλίας πόλεων Τρικάλων – Τιουσόν». Βασικοί στόχοι ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Τρικκαίων, η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πολιτών Τρικάλων και Tucson. Η προβολή των δημιουργικών στοιχείων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της εν γένει κοινωνικής δραστηριότητας. Η αξιοποίηση των εμπειριών που προκύπτουν από τις επαφές των ατόμων των δυο πόλεων σε μορφωτικές ανταλλαγές, καθώς επίσης σε συναντήσεις επιστημονικού, εμπορικού, αθλητικού και τουριστικού χαρακτήρα, όπως και η καλλιέργεια και ανάπτυξη δεσμών φιλίας με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τιουσόν. Μάλιστα αποφασίστηκε η αποστολή υλικού για την προβολή του Δήμου Τρικκαίων στην έκθεση που διοργάνωσε η Tuscon με θέμα τις αδελφοποιημένες πόλεις.

Στη συνέχεια η Τιουσόν απέστειλε τιμητική πλακέτα με θέμα «βραβείο εκτίμησης» για το Δήμο Τρικκαίων. Συνολικά, οι αδελφοποιημένοι Δήμοι – περιοχές είναι 11, εκ των οποίων 10 από άλλες χώρες και 1 από την Ελλάδα. Ο Δήμος Τρικκαίων, εκτός από τις ΗΠΑ, ενεργοποίησε τον θεσμό της αδελφοποίησης με περιοχές της Ευρώπης, ενώ είχε συνάψει και σύμφωνο φιλίας με την περιοχή Banan του Δήμου Chongqing, στην μακρινή Κίνα. Οι λόγοι που ώθησαν στην κίνηση αυτή μεταξύ των δύο Δήμων το 2005, ήταν, όπως είχε τονιστεί, η ανάγκη διοχέτευσης της υψηλής βιομηχανικής παραγωγής της Chongging και την στρατηγικής γεωγραφικής σημασίας (για εκείνους) της πόλης των Τρικάλων στα σχέδια τους για την είσοδο στις Βαλκανικές χώρες. Πραγματοποιήθηκαν αρχικά κάποιες επαφές με εκπροσώπους των (2) δύο Δήμων το 2002 που ωστόσο δε συνεχίστηκαν. Στις 14.6.1995 υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο αδελφοποίησης για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας με στόχο να επιτευχθούν καθορισμένα αποτελέσματα στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού και του αθλητισμού, με την πόλη Πιάτιγκορσκ στη Ρωσία.

Από το 1995-2000 υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή αποστολής αντιπροσωπειών μεταξύ των 2 Δήμων.

Επίσης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων εγκρίθηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Τρικκαίων με την πόλη Άμπεργκ της Γερμανίας. Στις 19.10.2001 υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο αδελφοποίησης. Στόχος της αδελφοποίησης αυτής ήταν η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη βελτίωση της τεχνογνωσίας σε κοινωνικοοικονομικούς τομείς.

Στο πλαίσιο των σχέσεων αδελφοποίησης, το 2012, δόθηκαν χρηματικές ενισχύσεις του Ελληνογερμανικού Συλλόγου HELLAS ύψους 8.000 ευρώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Τρικκαίων και 1500 ευρώ στα ΚΔΑΠ Ήφαιστος. Επίσης, το 2015 έγινε προσφορά δύο απινιδωτών, που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων σε πολίτες και επισκέπτες.

Μία πλατεία – κυκλικός κόμβος στο Άμπεργκ έχει ονομαστεί «Τρίκαλα» προς τιμή του Δήμου Τρικκαίων, ενώ το 2015, εστάλησαν στη γερμανική πόλη πινακίδες με τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Κορυφαία προσφορά από τη γερμανική πόλη, η κατασκευή μιας σύγχρονης και πιστοποιημένης παιδικής χαράς στην τοποθεσία «Πράσινη Γωνιά» και σε πλατεία που ονομάστηκε «πλατεία Αμπεργκ», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζοντας το βαθύ πνεύμα φιλίας ανάμεσα στις δύο πόλεις. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου 2016.

Με άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η εν λόγω αδελφοποίηση με το δήμο Ταλάνς στη Γαλλία, ενώ στις 30-5-1998 υπογράφηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων με στόχο τη γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία στους τομείς της παιδείας, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η Ταλάνς είναι το τρίτο διαμέρισμα της πόλης Μπορντό.

Πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες ανταλλαγές μαθητών των Τεχνικών Λυκείων της Talence και των Τρικάλων.

Στις 5.10.2013 υπογράφηκε το σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων, Τρικάλων Κάστροπ-Ράουξελ Γερμανίας, η οποία προέβλεπε την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας που αφορούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της παιδείας (ανταλλαγές μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων) του πολιτισμού (ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών, προγραμμάτων) και της οικονομίας (τουρισμός) κ.λπ. Το 2012 ο Δήμος Τρικκαίων συμμετείχε στο Διεθνές φεστιβάλ στην αγορά της πόλης. Από το 2015 οι επαφές ενισχύθηκαν με ανταλλαγή επισκέψεων και με συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της συνεργασίας. Σημαντική είναι και η συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας της περιοχής.

Ο θεσμός της αδελφοποίησης περιλαμβάνει ακόμα, το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της πόλης Βράνιε της Σερβίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ e-Trikala Α.Ε. από την Ελλάδα το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για την καλύτερη και ευκολότερη υλοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση β) τη μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων και της πρακτικής εφαρμογής των βέλτιστων μοντέλων των ψηφιακών εφαρμογών από το Δήμο Τρικκαίων στην πόλη Βράνιε. Στις 19.03.2012 υπογράφηκε σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία τους. Από το 2015 οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν.

Στις 27.4.2006 υπογράφηκε σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των (2) δύο Δήμων, Τρικκαίων και Μπρασόβ που βρίσκεται στη Ρουμανία. Στόχος ήταν, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, η προαγωγή αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και σταθεροποίησης μεταξύ του Ρουμάνικου και του Ελληνικού Κράτους. Αφορμή για τη σχέση αυτή στάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τρικαλινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή με τη δημιουργία πρότυπης μονάδας τυροκομικών προϊόντων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Υπήρξαν αμοιβαίες ανταλλαγές αποστολών των δύο Δήμων με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση συνεργασίας σε θεματικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Το όμορφο νησί της Αντιπάρου, είναι από τις 4 Ιουνίου 2016, αδελφοποιημένο με τον Δήμο Τρικκαίων. Η απόφαση που ελήφθη από τα δύο Δημοτικά Συμβούλια ουσιαστικά προωθεί τη συνεργασία σε δύο βασικούς τομείς: αυτόν του πολιτισμού και αυτόν της τεχνογνωσίας.

Ένα άλλο πεδίο συνεργασίας είναι αυτό της ανταλλαγής καλών πρακτικών, δεδομένης της εμπειρίας του Δήμου Τρικκαίων σε ζητήματα καινοτομίας, αλλά και το πεδίο της διοίκησης.

Ο Δήμος Δρόπολης Αλβανίας, είναι από τις 8 Δεκεμβρίου 2017 αδελφοποιημένος με τον Δήμο Τρικκαίων. Σκοπός της αδελφοποίησης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η προώθηση απόψεων και ιδεών μεταξύ ανθρώπων και θεσμών, η φιλία και η συνεργασία. Επίσης η αδελφοποίηση προωθεί την αμοιβαία ευαισθητοποίηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, οι νέοι, η αειφόρος ανάπτυξη, οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, η τοπική οικονομική ανάπτυξη και το άνοιγμα νέων αγορών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Τέλος, ο Δήμος Ύψωνα της Κύπρου, αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Τρικκαίων στις 4 Ιουνίου 2018 με την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης, που επικυρώνει μια σχέση φιλίας και συνεργασίας.

Αυτή η σχέση επικεντρώνεται «στην εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τεχνολογίας, τέχνης, πολιτισμού και διεύρυνσης των ιστορικών δεσμών των δύο πόλεων».

Για παράδειγμα, προωθούνται:

Ανταλλαγή καλών πρακτικών και προώθηση απόψεων και ιδεών

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες των δύο Δήμων για επέκταση των επιχειρήσεών τους

Ανταλλαγές επισκέψεων εκπροσώπων των δύο Δήμων, ομάδων εργασίας και ειδικών

Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο πόλεων, καθώς και οργανισμών και συλλόγων.

Ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και λοιπές επαφές νέων ανθρώπων.

Αδελφοποίηση σχολείων

Πολιτιστική ανταλλαγή – Τουριστικές δραστηριότητες

Αθλητικές διοργανώσεις

Συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών και μουσείων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται με τους αδελφοποιημένους Δήμους, εδράζεται σε ισχυρά πλαίσια, που δυναμώνουν χρόνο με τον χρόνο. Διευκρίνισε ότι οι αδελφοποιήσεις οφείλουν να προχωρούν στη βάση πραγματικών δεδομένων και να συνεχίζονται με πραγματικές δράσεις, όπως ήδη συμβαίνει. Και τόνισε ότι τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και στην περίοδο της πανδημίας, οι συνεργασίας αναδείχθηκαν, προωθήθηκαν, ενισχύθηκαν και πλέον βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα