Απόστολος Δομτζίδης: Ο καραγκιοζοπαίχτης που διακρίθηκε σε διαγωνισμό με θέμα τον ξεριζωμό των Μικρασιατών | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ο Καραγκιόζης είναι η παράδοση της Ελλάδας και πολλοί είναι εκείνοι που τη συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Το πρώτο βραβείο στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό μονόπρακτου, με θέμα τη «γυναίκα της Μικρασίας», που διοργάνωσε η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας και το Ιωνικό Θέατρο, κατέκτησε ο Ξανθιώτης συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης, που φέτος παρουσίασε στο αρχοντικό του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης μια έκθεση με θέμα «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού δίνοντας μια άλλη διάσταση στον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Διάκριση για τον Ξανθιώτη καραγκιοζοπαίχτη

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Αντώνης Παπαδόπουλος, «ο Απόστολος Δομτζίδης παρουσίασε ένα διαφορετικό μονόπρακτο, αφού κατάφερε να εστιάσει όχι τόσο στο συναισθηματικό κομμάτι της τραγωδίας, αλλά να επικεντρωθεί στην ιστορία μιας γυναίκας και μέσα από αυτήν να παρουσιάσει την τραγικότητα των γεγονότων, των καταστάσεων, των προσώπων, παρουσιάζοντας ποίκιλα συναισθήματα που στο βάθος τους φανερώνουν και μια ελπίδα».

Διάκριση για τον Ξανθιώτη καραγκιοζοπαιχτη Απόστολο Δομτζίδη

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό πενήντα άτομα από όλη την Ελλάδα και έγιναν δεκτά μονόπρακτα θεατρικά έργα ή μονόλογοι που αναφέρονται σε ιστορίες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Επισημαίνει ακόμα ότι πρόθεση των διοργανωτών είναι τα βραβευμένα έργα να δραματοποιηθούν και να παρουσιαστούν στο κοινό. Ήδη, η αρχή έγινε με τα έργα του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού, ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία για το θεατρικό ανέβασμα του μονόπρακτου του Απόστολου Δομτζίδη.

Ο Ξανθιώτης καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός πέρυσι διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821», που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενώ το διήγημά του «Η επίσκεψη» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν». «Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μας ως αφορμή για σκέψη και δημιουργία. Και η δημιουργία είναι πολιτισμός», δήλωσε ο Απόστολος Δομτζίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη βράβευσή του.

«Ο πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής μονόπρακτου για τη γυναίκα της Μικρασίας με τίτλο “ο μπόγος”, που διοργανώθηκε από το Ιωνικό θέατρο τιμά την ιστορική μνήμη. Και οι δικοί μου παππούδες πρόσφυγες ήταν από την Ανατολική Θράκη. Με έναν μπόγο ήρθαν κι αυτοί από τις χαμένες πατρίδες για να στήσουν το σπιτικό τους απ’ την αρχή», ανέφερε ο κ. Δομτζίδης.

«Η συμμετοχή μου σ’ αυτό το διαγωνισμό με το μονόπρακτο “Μανώλης Γανιός: ο τυχερός”, ήταν μια ακόμη ευκαιρία να συλλογιστώ τους δικούς μου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να θυμηθώ τη γιαγιά μου, τη Διαμάντω, που τόσα πέρασε, μα ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά και την καλοσύνη της. Σε αυτήν αφιερώνω το πρώτο βραβείο που πήρα στο διαγωνισμό, στη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου, στη γυναίκα, στην Ελληνίδα, στην προσφυγοπούλα που δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται. Γιατί η ζωή θέλει αγώνα και πίστη».

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα