Η Τουρκία «δωροδοκεί» την Αίγυπτο με θαλάσσια περιοχή τριπλάσια της Κύπρου για να υπογράψουν ΑΟΖ και να αφήσουν εκτός την Ελλάδα | newsbreak

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet προχωρά σε μια αποκάλυψη που αν δεν είναι φουλ προπαγάνδα, είναι εξαιρετικά σοβαρή (ή και τα δύο). H Τουρκία λοιπόν, προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ!

Στο άρθρο με τίτλο «στα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο», η αρθρογράφος Hande Fırat αναφέρεται στο περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου.

Η Φιράτ στο άρθρο της δίνει εντυπωσιακές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που προτάθηκε στην Αίγυπτο:

Στην πραγματικότητα, γνωρίζαμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε επαφές για ανταλλαγή πληροφοριών με την Αίγυπτο. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μια σημαντική δήλωση σχετικά με αυτές τις επαφές στο CNN Türk. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη».  Έτσι, επιδίωξα να μάθω λεπτομέρειες της συμφωνίας που προτάθηκε στην Αίγυπτο.

Ας δούμε όμως πρώτα, πώς η Άγκυρα ερμηνεύει την κατάσταση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο:

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Αίγυπτο. Δεν έχουν κανέναν άλλον κοινό παρονομαστή και με την αντιπαράθεση παίρνει την Αίγυπτο με το μέρος της

– Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρουν χρήματα στην Αίγυπτο, παρέχοντας ταμειακές ροές κι εκεί στηρίζεται επίσης η Ελλάδα που είναι σύμμαχος των ΗΑΕ.

Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, η Άγκυρα συνεχίζει τη διπλωματία «της πίσω πόρτας» που ξεκίνησε με την Αίγυπτο πριν από λίγο καιρό. Οι οργανισμοί πληροφοριών των δύο χωρών συναντιούνται σε υψηλό επίπεδο. Ποια είναι λοιπόν η τουρκική προσφορά στην Αίγυπτο;

Οι πηγές μου συνόψισαν αυτήν την πρόταση ως εξής:

«Η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί μια περιοχή για την Αίγυπτο μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου. Λένε, ‘άρα αν συμφωνείσετε μαζί μας σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, μπορείτε να προσθέσετε μια τέτοια έκταση στην οικονομία σας’. Η Αίγυπτος πρέπει να ενεργήσει με τα συμφέροντα της Τουρκίας ήταν το μήνυμα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν τα χρήματα στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτήν τη συμφωνία.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα