Φρένο στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού με νέα, αυστηρότεραπεριοριστικά μέτρα ζητούν οι επιστήμονες, πριν μπει σε τροχιά που θα είναι πλέον αδύνατο να αναχαιτιστεί. Έκθεση επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού, προτείνει την επιβολή εναλλασσόμενων απαγορεύσεων ανά δεκαήμερο, στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αναφέρει η Realnews. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένα νέο Lockdown θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία.
Ειδικότερα η τελευταία έκθεση της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES για το «Εκθεσίωμα για την υγεία», καταδεικνύει την ανάγκη για αυστηροποίηση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας που η πολιτεία έχει ήδη λάβει και για λήψη νέων, πιο γενναίων μέτρων για να δαμαστεί η πανδημία στη χώρα πριν μπει ο χειμώνας. Ο επικεφαλής της ομάδας, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου μέσα στο οποίο πρέπει να έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα αυτά που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν την ανησυχητική δυναμική της διασποράς του κορονοϊού. «Το εναλλασσόμενο lockdown ανά δεκαήμερο αποτελεί μια πραγματική επιλογή που θα μπορούσε να δαμάσει την πανδημία χωρίς μεγάλη ζημιά για την πραγματική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα» σχολιάζει. Αντίθετα σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέτρο της τηλεργασίας δεν είναι από μόνο του αρκετό για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν. Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η αναβολή γάμων και βαφτίσεων (τώρα υπάρχει όριο 20 ατόμων) και η πραγματοποίηση μόνο των κηδειών, η μείωση της πληρότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 ή 12 το βράδυ για να περιοριστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, η απαγόρευση εξόδου από την περιφερειακή ενότητα Αττικής, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες με την επαναφορά των SMS. Για το τελευταίο μέτρο ρωτήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, λέγοντας πως «η χρήση SMS είναι πάντα ένα εργαλείο». «Στη φάση αυτή εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες που παρακολουθούμε καθημερινά μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Όλα τα παραπάνω είναι μια «βεντάλια» μέτρων, που επιλέγονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επιβάρυνση που καταγράφεται στο σύστημα υγείας, και προφανώς βρίσκονται στο «οπλοστάσιο» ειδικών και κυβέρνησης, πριν φτάσουμε στο έσχατο μέτρο, δηλαδή το lockdown, που προφανώς αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα συναγερμού και εισηγούνται μέτρα ανάλογα με το επίπεδο που βρισκόμαστε κάθε φορά. «Έχουμε τέσσερα επίπεδα βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων που αφορούν στην επίπτωση του νοσήματος και άλλους δείκτες που έχουν να κάνουν πχ με το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων και τη μεταδοτικότητας. Είναι το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αντίστοιχα, υπάρχουν δείκτες που αφορούν στο σύστημα υγείας, δηλαδή κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ, κάλυψε σε κρεβάτια για Covid-19. Κι αυτά έχουν αντίστοιχες διαβαθμίσεις. Στο επιδημιολογικό κομμάτι βρισκόμαστε στο κίτρινο, σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας στο πορτοκαλί. Το δεύτερο που αφορά στο σύστημα υγείας δεν φτιάχνει τόσο εύκολα, έχει αργή πτώση, ακόμη και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε την Παρασκευή στον Realfm ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων πριν φτάσουμε στο lockdown.
Πηγή
Author: admin.user