Παρέμβαση Δημάρχου Κιλκίς σε Ν. Χαρδαλιά για έξοδο του Δήμου από την καραντίνα – OTA VOICE

Την έξοδο του Δήμου Κιλκίς από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω Covid -19 αξιώνει επιτακτικά ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης με παρέμβασή του στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στη σχετική επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά ο Δήμαρχος Κιλκίς υποστηρίζει ότι ο Δήμος Κιλκίς αδίκως υφίσταται τις απαγορεύσεις του lock down, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού που εκδηλώθηκαν προσφάτως εντοπίστηκαν σε περιοχή του Δήμου Παιονίας, επισημαίνει ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ τις επόμενες ημέρες της καραντίνας κατέγραψαν μηδενικά κρούσματα στην περιοχή, στοιχείο το οποίο θα έπρεπε να οδηγήσει στην επανεκτίμηση της κατάστασης, ενώ εκφράζει φόβους για αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία με την παραμονή του Δήμου σε αυστηρό καθεστώς υγειονομικής επιτήρησης συγκρίνοντάς το με νέες περιπτώσεις όπου τα επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα είναι πιο ήπια.

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Κιλκίς στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αίτημα εξαίρεσης Δήμου Κιλκίς από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω Covid -19

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Αφού σας συγχαρώ θερμά γιατί υπηρετείτε με αξιοθαύμαστη αντοχή ένα κοπιώδες έργο και προασπίζετε τη δημόσια υγεία, επιλέγοντας στην επιτυχημένη πολιτική σας δραστηριότητα να είστε χρήσιμος παρά αρεστός, θα επιθυμούσα να σας κάνω κοινωνό της άδικης και άνισης μεταχείρισης που έχει επιφυλαχθεί για το Δήμο Κιλκίς, αθέλητα προφανώς, αλλά με τη δική σας συναίνεση.

Οι επιβαρυμένοι υγειονομικοί δείκτες σε ότι αφορά τη διασπορά του Covid-19 σας υποχρέωσαν να αποφασίσετε την υπαγωγή όλης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Όπως ενδεχομένως θα διακριβώσατε τις επόμενες ημέρες, μετά την επιβολή του τοπικού lock down στις 10 Σεπτεμβρίου, ο διψήφιος αριθμός των θετικών κρουσμάτων στον κορονοϊό εντοπίστηκε γεωγραφικά σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας, μιας περιοχής η οποία απέχει από το διοικητικό κέντρο του Δήμου Κιλκίς σαράντα έξι χιλιόμετρα και επιπροσθέτως οι κάτοικοί της, ως επί το πλείστον στις δημόσιες εξυπηρετήσεις τους αλλά και στις συνήθεις αγορές τους, προτιμούν τα πλησιέστερα αστικά κέντρα (Γουμένισσα, Γιαννιτσά).
Αναγνωρίζουμε το κατεπείγον και το άμεσα υλοποιήσιμο της κυβερνητικής απόφασης, τον αγώνα και τη συνεχή πίεση που κρύβεται για την εξασθένηση των κρουσμάτων και τον έλεγχο της υγειονομικής κατάστασης στην περιοχή μας.

Φοβούμαι όμως μήπως στην αγωνία μας να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατέψουμε, ως οφείλουμε, το αγαθό της δημόσιας υγείας, περάσουμε στο άλλο άκρο, της υπερβολής, καταδικάζοντας πολίτες και περιοχές σε οικονομικό μαρασμό διαρκείας.
Συμμορφούμενος με το πνεύμα των επιβληθέντων μέτρων ο Δήμος Κιλκίς ανέβαλε την ίδια ημέρα της έκτακτης ανακοίνωσης που εκδόθηκε με εντολή σας για την ενεργοποίηση της καραντίνας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, προγραμματισμένες εκδηλώσεις (τελετή ενεργοποίησης του φυσικού αερίου στην πόλη του Κιλκίς, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές) ανέστειλε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και ανέτρεψε το σχεδιασμό του για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Τα ισχύοντα μέτρα τηρούνται πιστά από τους πολίτες και κάθε αρμόδιο φορέα με φανερή δυσαρέσκεια παρά ταύτα καθώς αφενός φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη των δύο μέτρων και δύο σταθμών και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες της απόφασης πλήττουν ευθέως το ήδη ισχνό εισόδημα των εμπόρων, επαγγελματιών και των μικροπωλητών του Δήμου μας. Δημιουργείται η εντύπωση, και το βιώσαμε αρνητικά στην περίπτωση των παραγωγών και μικροπωλητών λαϊκών αγορών, ότι θυσιάζονται οικονομικά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ένοχης εμπλοκής τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σας αναφέρω ότι με την αναστολή της λαϊκής αγοράς στην πόλη του Κιλκίς, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά περί τις 300 οικογένειες του Δήμου μας, οι μικροπωλητές ζημιώθηκαν οι δε καταναλωτές αναζήτησαν εσπευσμένα για τις αγορές τους τοπικές υπεραγορές και ο περιορισμός του συνωστισμού, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο με τον Covid – 19, δεν αποφεύχθηκε.
Από την άλλη μεριά, η συνεχής ροή ενημέρωσης του ΕΟΔΥ τις τελευταίες πέντε ημέρες δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καταγραφεί νέα ανησυχητικά κρούσματα κορονοϊού στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και ότι εν πάσει περιπτώσει μεμονωμένα ίσως περιστατικά δεν δικαιολογούν την επιβολή καραντίνας σε ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό εύρος, όπως αυτό που καταλαμβάνει η Περιφερειακή μας Ενότητα, όταν όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, τα περιοριστικά μέτρα είχαν αυστηρά τοπικό χαρακτήρα.

Είναι κατάφωρα άδικο, αν και δεν επιθυμώ να υπεισέλθω στα κριτήρια των αποφάσεών σας, σε περιοχές όπου εμφανίζουν υψηλά κρούσματα κορονοϊού, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο στους εσωτερικούς χώρους και στο Δήμο Κιλκίς, όπως και σε άλλες περιοχές με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, να επιβάλλονται μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων πολιτών άνω των 9 ατόμων και να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Δοθείσας της ύφεσης που παρατηρείται σε ότι αφορά την ανίχνευση νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Δήμο Κιλκίς, στη Δημοτική Ενότητα Γουμένισσας, που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Παιονίας, της μεγάλης απόστασης που χωρίζει το Δήμο Κιλκίς από τον εν λόγω Δήμο, των διαφαινόμενων σοβαρών οικονομικών παρενεργειών που επηρεάζουν την τοπική μας οικονομία, σας ζητώ την εξαίρεση του Δήμου Κιλκίς από το καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Κυριακίδης
Δήμαρχος Κιλκίς

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα