Στο 50% η δόση των δανείων και το 2021 για τα δάνεια που πήραν αναστολή φέτος | newsbreak

Στο 50% αναμένεται να μειωθεί η δόση για τα δάνεια που πήραν αναστολή το 2020, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

«Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας – για παράδειγμα, ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021. Βέβαια, είμαστε σε συζητήσεις με τις εποπτικές Αρχές για τη δυνατότητα μιας τέτοιας σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, όπως κάναμε και στην περίπτωση της εφαρμογής της αναστολής πληρωμών» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕτΕ, το ποσό από την αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων, που προσφέρθηκε έως το τέλος του 2020 σε νοικοκυριά και εταιρίες που επλήγησαν από τον Covid-19, αντιστοιχεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2021. Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, εξηγώντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι τράπεζες προτίθενται να μειώσουν στο 50% τη δόση για τα δάνεια αυτά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 7,5% και στη συνέχεια ανάκαμψη της τάξεως του 5,5% το 2021.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα