Αλλαγή – Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας για το 2022 – Governet, η πύλη της Δημόσιας Διοίκησης

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον Οικονομολόγο – Λογιστή, κ. Ανδρέα Πετρίδη, στο Governet.gr

Το 2020, μετά την ψήφιση του νόμου 4670 (ΦΕΚ Α’ 43/28.02.2020), οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται, από την 01η/01/2020, σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες τις οποίες και κληθήκαμε να επιλέξουμε μέχρι τις 13/03/2020.

Με βάση τον Νόμο, μας δίνεται η δυνατότητα αλλαγής – διόρθωσης της ασφαλιστικής κατηγορίας που επιλέξαμε το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος.

Στο διάστημα από την πρώτη μας επιλογή μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετές αλλαγές, με κυριότερη την πανδημία του Covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να θέλουμε να αλλάξουμε την αρχικά επιλεγμένη ασφαλιστική κατηγορία.

Η δυνατότητα αλλαγής – διόρθωσης ασφαλιστικής κατηγορίας δίνεται μέχρι την 31η/01/2022.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν προχωρήσετε σε καμία αλλαγή – διόρθωση της επιλεγμένης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα συνεχίσει να ισχύει η επιλογή σας του προηγούμενου έτους.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες

Αυτοαπασχολούμενοι και Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Αγρότες

Τι να προσέξετε στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
  1. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα, 31/01/2022. Μέχρι τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει την επιλογή του.
  2. Σε περίπτωση που δεν γίνει επιλογή, ο ασφαλισμένος παραμένει στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ή έχει ενταχθεί το προηγούμενο έτος.
  3. Εάν χάσετε την προθεσμία, μπορείτε να αλλάξετε – επιλέξετε διαφορετική κατηγορία οποτεδήποτε εντός του έτους, με ισχύ ωστόσο για το επόμενο έτος.
  4. Ακόμη και να έχετε κάνει εσφαλμένη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στη σύνταξη, αφού σε περίπτωση 37ετούς ασφάλισης θα αποτελεί το 1/37 του υπολογισμού αυτής και, φυσικά, μπορεί να διορθωθεί με την επιλογή του επόμενου έτους.
  5. Η αλλαγή – επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί μετά την οριστικοποίησή της, οι εισφορές καθίστανται υποχρεωτικές για όλο το 2022 και ο ασφαλισμένος πρέπει να τις πληρώσει, αλλιώς βεβαιώνονται και έχουν προσαυξήσεις.
  6. Για τους ασφαλισμένους που εντάσσονται στην επικουρική ασφάλιση, πλέον παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και για την επικουρική ασφάλιση και για την πρόνοια (εφάπαξ), ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει διαφορετικές επιλογές κατηγορίας για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση. Π.χ.: Επιλογή 2ης κατηγορίας για κύρια ασφάλιση και υγεία και επιλογή 1ης κατηγορίας για επικουρική ασφάλιση και 3ης κατηγορίας για πρόνοια.
  7. Για τους νέους ασφαλισμένους, συνιστούμε -προς αποφυγή λαθών- την επιλογή της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας και της υπο-κατώτατης (ειδικής) ασφαλιστικής κατηγορίας των 136 ευρώ (πρώτης πενταετίας).
  8. Γενικός Κανόνας: Νέοι ασφαλισμένοι είναι προτιμότερο να επιλέξουν τις πιο χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ ασφαλισμένοι με πολλά έτη ασφάλισης προτείνεται να επιλέξουν μεσαίες και άνω ασφαλιστικές κατηγορίες.


Πηγή
Author: Despoina Dailiani

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα