Σπίρτζης: Δυστυχώς η κυβέρνηση των «αρίστων» εμπιστεύεται τους «άριστους των αποτυχιών» – OTA VOICE

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης με δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρθηκε στην αντίδραση που προκάλεσε σε αυτοδιοικητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, ερώτηση για το πρόγραμμα Leader σε σχέση με την παράνομη μετατροπή αναπτυξιακών εταιρειών σε αναπτυξιακούς οργανισμούς.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση των «αρίστων» εμπιστεύεται τους «άριστους των αποτυχιών» να καθορίσουν την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών και του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη βάση των προσωπικών τους συμφερόντων» τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης σχετικά, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Όταν καταθέταμε πριν μια εβδομάδα περίπου, ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων, ΠΟΤΕ δεν περιμέναμε ότι αυτοδιοικητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, θα ταραχθούν τόσο πολύ, που θα ασκήσουν πιέσεις  – για να μην διατυπώσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό –  που δεν έχουν ξαναζήσει υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Αυτό που περιμέναμε και είχαμε επισημάνει, στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, και που είχαμε εγκαίρως και έγκυρα ενημερώσει την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη συζήτηση του Ν.4474/2020,  ήταν ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δεν ήταν η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ. Είχαμε επισημάνει ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα Leader και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που είχαν αναλάβει και ταυτόχρονα να διαδραματίσουν τον ρόλο ενός δημοτικού φορέα, απόλυτα δημόσιου χαρακτήρα που θα καταστρατηγεί όλη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για προσλήψεις, δημόσιες συμβάσεις, το θεσμικό ρόλο των υπηρεσιών και τη στελέχωση τους και μια σειρά προβλέψεων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον. Τους είχαμε ενημερώσει ότι οδηγούν το δημοφιλές πρόγραμμα LEADER σε απένταξη.

Τους είχαμε ενημερώσει ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο κοινοτικούς πόρους της τάξης των 450 εκ ευρώ. 

Τους είχαμε επισημαίνει πολλάκις ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερτερεί του Εθνικού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. 

Επικράτησαν οι λογικές του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  • Άμβλυνση διαδικασιών προσλήψεων και Κατάργηση των διαδικασιών ΑΣΕΠ 
  • Κατάργηση του Νόμου των δημόσιων συμβάσεων και Απευθείας αναθέσεις
  • Παράκαμψη των ανεξάρτητων αρχών και των ελεγκτικών αρχών του Δημοσίου
  • Προχειρότητα στη νομοθέτηση
  • Άγνοια του ευρωπαϊκού δικαίου, των διαδικασιών και των κανόνων ευρωπαϊκών προγραμμάτων

και όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν ένα κράτος που σίγουρα δεν θυμίζει κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Ενημερωνόμαστε ότι πολλές Αναπτυξιακές Εταιρείες οδηγούνται στην μετατροπή τους σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεων μας ως αξιωματική αντιπολίτευση 42 βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προλάβουμε την απένταξη δεκάδων τοπικών προγραμμάτων LEADER.

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορούν να αποτελούν κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης οι απευθείας αναθέσεις καταστρατηγώντας τόσο το ν. 4412/2016 όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δημιουργώντας μηχανισμούς διασπάθισης δημοσίου χρήματος και ρουσφετολογικών προσλήψεων καταργώντας τον ΑΣΕΠ. 

Δεν μπορούν με τέτοια νομοθετήματα να καλυφθούν ζημιές χρήσης 2,5 εκ ευρώ, σε αναπτυξιακές εταιρείες, μέσω μετατροπής τους σε αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Και τέλος δεν θα επιτρέψουμε πιέσεις και απειλές σε υπηρεσιακά στελέχη που δεν επιτρέπουν να μην οδηγηθεί η χώρα σε απώλειες και επιστροφές εκατομμυρίων, απεντάξεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιβολές προστίμων από την Ευρωπαϊκή ένωση όπως ξαναέκανε η ΝΔ, επί Υπουργίας Χατζηγάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση των «αρίστων» εμπιστεύεται τους «άριστους των αποτυχιών» να καθορίσουν την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών και του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη βάση των προσωπικών τους συμφερόντων».    

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα