Ψηφιακή ποδηλατάδα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας – OTA VOICE

Ψηφιακή εφαρμογή που σχεδίασε και ανάπτυξε το ΑΚΕΘ στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Καρδίτσας

Ένα ταξίδι με το ποδήλατο στον πολιτισμό και την ιστορία της Καρδίτσας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδίασε ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ).  Η όλη πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 και αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά – πιλότο η οποία σε επόμενες φάσεις μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και για μια σειρά άλλων ψηφιακών εφαρμογών.

Η ψηφιακή εφαρμογή λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις: Αρχικά προτείνει μια ποδηλατική διαδρομή πάνω στο χάρτη της πόλης. Η ποδηλατική διαδρομή που αποτυπώνεται στην εφαρμογή αποτελεί μια «ποδηλατάδα» με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον καθώς έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή δέκα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την ψηφιακή ποδηλατική διαδρομή

 

Η Καρδίτσα αναπτύσσει σύγχρονο πρόσωπο. Είμαστε στην καρδιά της Ελλάδας με σχετικά καλές πλέον προσβάσεις από κάθε σημείο της χώρας και του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης και αύξησης της επισκεψιμότητας. Με την παρούσα εφαρμογή κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς το χώρο της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας την οποία αξιοποιούμε για να αναδείξουμε  τον πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής μας. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό σύμβολο της Καρδίτσας: Το ποδήλατο. Με άλλα λόγια «παντρεύουμε» το παρόν με το μέλλον και το αξιοποιούμε στον παρόντα χρόνο. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν καθώς και τους συνεργάτες μου Σωκράτη Παππά, Ναταλία Τζέλλου και Μαρία Μπάγκου για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Σε κάθε ένα από τα σημεία και με την βοήθεια της εφαρμογής, ο ποδηλάτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες με την μορφή σύντομου κειμένου και φωτογραφιών. Επίσης το γεωγραφικό τους στίγμα μπορεί να το προσθέσει σε οποιαδήποτε εφαρμογή/σύστημα προσδιορισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) το επιθυμεί. Να σημειωθεί ότι πάνω στα σημεία ενδιαφέροντος υπάρχει τοποθετημένος (προσωρινά σε αυτή τη φάση και μόνιμα αργότερα) ένας QR κώδικας ο οποίος όταν σκαναριστεί με τις σύγχρονες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζει πληροφορίες για το σημείο ενδιαφέροντος καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εφαρμογή αντίστοιχη παρόμοιων ψηφιακών εφαρμογών που λειτουργούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και βοηθά ιδιαίτερα στην παροχή πληροφοριών κυρίως προς τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας και ειδικότερα από τα στελέχη του ΑΚΕΘ κ. Αχιλλέα Κωστούλα Προϊστάμενο Δνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κων/νο Χώνια στέλεχος της Δ/νσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Μάλιστα η όλη εργασία έγινε τελείως δωρεάν για το Δήμο Καρδίτσας. Από την πλευρά του Δήμου Καρδίτσας στον σχεδιασμό βοήθησαν ο πρ. εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωκράτης Παππάς, η τοπική συντονίστρια κινητικότητας κ. Ναταλία Τζέλλου και η διοικητική υπάλληλος του Δήμου Καρδίτσας κ. Μαρία Μπάγκου.

Τα σημεία ενδιαφέροντος

Τα σημεία της ποδηλατικής διαδρομής είναι:

  • Μνημείο Εθνικής Αντίστασης
  • Μνημείο Εθνικής Αντίστασης
  • Έφιππος Ανδριάντας Νικολάου Πλαστήρα
  • Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας
  • Ξενοδοχείο «Άρνη»
  • Προτομή Γ. Καραϊσκάκη
  • Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Δημοτική Αγορά Καρδίτσας
  • Παλλάς

Η εφαρμογή τρέχει στον ιστότοπο: https://www.aketh.gr/karditsatour

Τέλος στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητικότητας η εφαρμογή θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά την Κυριακή σε ειδική ποδηλατοβόλτα που οργανώνεται. Η βόλτα θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και η αφετηρία είναι το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην ανατολική είσοδο της Καρδίτσας στο ύψος του αθλητικού πάρκου. Φυσικά στη δράση μπορεί να πάρει μέρος όποιος δημότης το επιθυμεί.

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα