Ενημέρωση του κοινού σχετικά με δηλητηρίαση από αιθυλογλυκόλη (παραφλού)

17/05/2024

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για περιστατικά δηλητηρίασης από αντιψυκτικό υγρό, κοινώς «παραφλού», το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στα ακόλουθα:

Η αιθυλενογλυκόλη ή γλυκόλη αιθυλενίου αποτελεί συστατικό των αντιψυκτικών. Η κατάποση αιθυλενογλυκόλης (παραφλού) είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον οργανισμό, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Ακόμα κι αν η δηλητηρίαση δεν έχει μοιραία κατάληξη, αφήνει σε ζωτικά όργανα και ιδίως στα νεφρά εφόρου ζωής παθολογικές καταστάσεις. Η εν λόγω ουσία είναι τοξική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εισέρχεται στη στοματική κοιλότητα, ούτε να εισπνέεται.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όσον αφορά στην επιτήρηση των ανηλίκων από τους γονείς για επικίνδυνα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τη μορφή «πρόκλησης- challenge», στα οποία οι νέοι παρακινούνται σε επικίνδυνες για την υγεία τους συμπεριφορές, όπως η κατάποση παραφλού. Ειδικότερα στους νέους τονίζεται πως δεν πρέπει να ενδίδουν σε προκλήσεις για παράτολμες ενέργειες που τίθενται μέσω επικίνδυνων και άκρως παραπλανητικών μηνυμάτων του διαδικτύου, καθώς αυτές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή και σίγουρα θα οδηγήσουν σε βασανιστικά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις υποψίας ή επιβεβαιωμένης κατανάλωσης της ουσίας αιθυλενογλυκόλης συνιστάται άμεσα η κλήση του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 7793777) για παροχή οδηγιών και η πρόσβαση σε οργανωμένη δομή παροχής φροντίδας υγείας.


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα