Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤNEWS

17/06/2024

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤNEWS

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤNEWS, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για τα κίνητρα στους γιατρούς σε νησιά:

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασα μία νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα».

«Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι όπως ξέρετε υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό».

Για τα απογευματινά χειρουργεία:

«Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση που θα την κρίνουμε στον ένα χρόνο. Ωστόσο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Τον πρώτο μήνα που μόλις είχαν ξεκινήσει, έγιναν 300 χειρουργεία. Το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο πλησιάσαμε τα 2.000. Άρα, έχουν πολύ μεγάλη αύξηση».

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία διέξοδος για κάποιον που αντί να πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο και να δώσει 1.000 ευρώ, πάει στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία και δίνει 400 ή 500 ευρώ. Όταν πάρουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία αναμένω μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να βάλουμε μπρος και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία».

Για τις καθυστερήσεις στον ΑΣΕΠ:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τον ΑΣΕΠ ως Οργανισμό και τον κύριο Παπαϊωάννου ως πρόσωπο τους σέβομαι πάρα πολύ. Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη per se στον ΑΣΕΠ. Όμως είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως να βρει μια λύση πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως προσλήψεως 2.500 νοσηλευτών 3 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται να μην το λύσουμε γιατί έχω προκηρύξει φέτος άλλους 2.500 νοσηλευτές. Είναι μία διαδικασία διαφανής που πρέπει να υπάρχει, όμως πρέπει να είναι και γρήγορη. Το ότι δεν είναι γρήγορη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η Κυβέρνηση να τα ρυθμίσει διότι η διαφάνεια είναι το ένα θέμα, η λειτουργία του κράτους όμως είναι το άλλο. Δεν μπορεί το κράτος να σταματήσει να λειτουργεί. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, δεν μπορεί να κρατάνε τόσο πολύ. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να κάνει να διοριστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, τέρμα».

Για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας:

«Σε μία χώρα που γίνεται όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο Φλωρίδη, τον οποίο δεν έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση. Ο νόμος Φλωρίδη τι προβλέπει; Προβλέπει ότι ο γιατρός που εμπλέκεται στην εξέταση μιας γυναίκας που έχει τραύματα μπορεί να καταγγείλει ότι είναι προϊόν βίας και όχι ενός ατυχήματος χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί για αυτή την άποψη. Με το νόμο λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Φλωρίδη πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία αν το κρίνει ο γιατρός. Αυτό είναι μια κολοσσιαία μεταβολή στο δίκαιό μας που επί της ουσίας είναι στο πλάι των γυναικών που πέφτουν θύμα βίας χωρίς την υποκρισία αριστερής εμπνεύσεως που φωνάζουν για όλα, αλλά όταν κυβερνήσανε δεν ήξεραν να κάνουν ούτε αυτό».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=4JTzPTwwzcE&t=6s


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα