ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ FLY OVER «Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων»

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ FLY OVER

«Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας

για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων»

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Fly Over, που συγκάλεσε στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, για το συντονισμό των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή των Υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και Βασίλη Οικονόμου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Πασχάλη Συριτούδη και των εκπροσώπων των φορέων της πόλης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Δήμοι, ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επιμελητήρια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Οργανισμοί, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Πανεπιστήμια, κλπ).

Το συμπέρασμα της συνεδρίασης συνοψίζεται στη φράση: «Όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή, με προτάσεις, έργα και ενέργειες, ώστε να καταφέρουμε να ζήσουμε πιο ανθρώπινα στη Θεσσαλονίκη έως ότου παραδοθεί το Fly Over, παρά την ταλαιπωρία που θα υπάρχει».

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Πριν από περίπου ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεκινήσαμε να συντονίζουμε την υλοποίηση πολλών σημαντικών έργων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον περιορισμό των όποιων επιπτώσεων, που πάντα υπάρχουν στην υλοποίηση εμβληματικών έργων.

Μία βασική προτεραιότητα των φορέων της πόλης, αρμοδιότητα, όμως, και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν και είναι οι καλύτερες συγκοινωνίες. Τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στο μεσοδιάστημα έγιναν προσλήψεις επιπλέον οδηγών και επίκεινται και άλλων, οπότε τα λεωφορεία πρακτικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι και καλύτερα και περισσότερα. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί και θα υλοποιηθεί απόλυτα η λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2024. Άρα, στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει πριν από κάποιους μήνες. Ο δεύτερος άξονας είχε να κάνει με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές επιλογές που είχαν προταθεί στο Συντονιστικό, έτσι, ώστε, στο δικό μας πεδίο πολιτικής ευθύνης, να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις δυσμενείς συνέπειες από την έναρξη κατασκευής του Fly Οver. Και αυτό έχει γίνει. Ταυτόχρονα, είχαμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε, μαζί με την εταιρεία έτσι ώστε το έργο να κατασκευαστεί έγκαιρα.

Για πρώτη φορά, ακούσαμε από την ανάδοχο εταιρεία να εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς σήμερα έχει 200 εργαζόμενους και 50 βαρέα οχήματα να υλοποιούν το έργο. Άρα, το επόμενο χρονικό διάστημα το έργο θα υλοποιείται με όλο και υψηλότερες ταχύτητες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κάνει και πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση και εδώ είμαστε να βλέπουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, την οποία, νομίζω, το τελευταίο έτος μπορώ με αρκετή αυτοπεποίθηση να αποδείξω».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας επισήμαναν ότι για την κατασκευή του Fly Over σήμερα εργάζονται 200 εργαζόμενοι και χρησιμοποιούνται 50 βαρέα οχήματα. Ακόμη, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την κοινή άποψη ότι το έργο θα συνεισφέρει λειτουργικά στη Θεσσαλονίκη και αναγνώρισαν καθολικά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τροχαία Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και διαχείρισης έκτακτων περιστατικών στην πόλη.

Το λόγο στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πήραν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, των Μέσων Μεταφοράς, επικεφαλής Οργανισμών, εκπρόσωποι του χώρου της Υγείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θέτοντας θέματα που αφορούν στους δικούς τους τομείς ευθύνης.

Όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, το Συντονιστικό Συμβούλιο για το Fly Over θα συνεδριάζει τακτικά και απαρέγκλιτα κάθε 15 ημέρες, με την επόμενη συνεδρίαση να έχει οριστεί στις 25 Ιουλίου 2024, ώστε να διαπιστώνεται πως προχωρούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του. Δηλαδή, ποια μέτρα εφαρμόστηκαν, ποια δεν υλοποιήθηκαν, τι πρέπει να βελτιωθεί, ποιες παραλείψεις υπήρξαν και ποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν. Επίσης, ο Υφυπουργός έθεσε στην κατασκευάστρια εταιρεία το θέμα διπλασιασμού στις βάρδιες και της προόδου των εργασιών τα Σαββατοκύριακα, ενώ προέτρεψε τους εκπροσώπους φορέων να αναλάβουν μερίδιο από την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί, όπως, ήδη, κάνουν σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να βοηθήσουν την πόλη αυτήν την περίοδο και το έργο να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Για το λόγο αυτόν κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να πουν όχι τι δεν μπορεί να γίνει, αλλά να καταθέσουν τις προτάσεις τους ξεχωριστά, ώστε το ΥΜΑΘ να συντονίσει την προσπάθεια προς όφελος της πόλης. Επιπρόσθετα έθεσε θέμα περαιτέρω ενίσχυσης του δυναμικού της Τροχαίας.

Όπως ειπώθηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) στη συνεδρίαση, καθήκον του Συντονιστικού Συμβουλίου είναι να κάνει καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης όσο διαρκούν οι εργασίες κατασκευής του έργου που είναι απαραίτητο. Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εάν δεν κατασκευαζόταν το Fly Over, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης την επόμενη πενταετία δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σκοπό της και σημείωσε ότι σε συνδυασμό με το Μετρό, που θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας αποκτά υποδομές για να πρωταγωνιστήσει από εδώ και στο εξής ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

«Είναι μεγάλη επιτυχία για τη Θεσσαλονίκη να έχει συντονιστικό όργανο, όπου όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι παράγοντες κάθονται σε ένα τραπέζι για να συζητούν και να βλέπουν τα θέματα που απασχολούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, όπου και θα αποτυπώνει τα νέα δεδομένα. Η πόλη αλλάζει, αλλάζουν τα συγκοινωνιακά δεδομένα. Θα έχουμε το Μετρό σε λίγο καιρό. Άρα, λοιπόν, πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι συγκοινωνίες πάνω σε αυτά τα νέα δεδομένα. Το Fly Οver είναι μία υπόθεση σοβαρή, αλλά αυτό που πρέπει να συντονιστεί ακόμη πιο άμεσα είναι να συνδυάσουμε με ανταποκρίσεις, με νέα δρομολόγια, τη νέα «αρχιτεκτονική» της συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη και αυτό θα κάνουμε» τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου.

Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και εξήγησε ότι επειδή είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η κατασκευάστρια εταιρεία πληρώνει εξ ολοκλήρου το έργο με δικές της δαπάνες και αφού το παραδώσει, μόνο τότε θα δικαιούται να εισπράξει χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, έχει κάθε λόγο να το παραδώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

«Το Fly Over είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, αλλά και ένα έργο που θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και στη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας. Για όλο το χρονικό διάστημα που θα κατασκευάζεται, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει έναν ειδικό σχεδιασμό προκειμένου να μειώσει τις συνέπειες του έργου στις κυκλοφοριακές επιπτώσεις και ειδικό σχεδιασμό εντατικής τροχονομικής αστυνόμευσης και βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας. Αυτό περιλαμβάνει την παρουσία περισσότερων αστυνομικών, καθώς ήδη έχουμε ενισχύσει την Τροχαία Θεσσαλονίκης με περισσότερα από 100 άτομα και χαίρομαι που στη σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε η πιο εντατική παρουσία της Τροχαίας στην πόλη προκειμένου να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε κάθε συμβάν, είτε αυτό αφορά ένα τροχαίο ατύχημα είτε ένα έκτακτο περιστατικό. Είναι σημαντικό ότι μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία έχει συνδρομή σε περιστατικά τα οποία έχρηζαν άμεσης διακομιδής σε νοσοκομείο. Συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια, ακούσαμε τους φορείς και θα είμαστε εδώ για να ενισχύουμε διαρκώς την Ελληνική Αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις ανάγκες της Τροχαίας, αλλά και στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν» πρόσθεσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημείωσε: «Το βασικό συμπέρασμα της σημερινής σύσκεψης είναι ότι η πόλη ομονοεί. Η πόλη ομόψυχα στηρίζει το Fly Over. Είναι ένα έργο το οποίο όλοι έχουμε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να γίνει, καθώς είναι ουσιαστικό έργο και συνεργαζόμαστε, για μια ακόμη φορά, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και να αποδοθεί στην πόλη, όπως και το Μετρό, που θεωρούμε ότι έχει συνάφεια με το συγκεκριμένο. Όταν κατασκευάζεται ένα έργο σε μια πόλη και αυτή πρέπει να λειτουργήσει, υπάρχουν προβλήματα. Αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Αλλά το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, με κάνουν και εμένα αισιόδοξο, όπως και τους Δήμους της πόλης, ότι το έργο θα προχωρήσει, θα παραδοθεί και θα προσφέρει λειτουργικά. Η Θεσσαλονίκη ενώνει δυνάμεις για το Fly Over, αυτό λέει πολλά. Το έργο θα γίνει γιατί το θέλει η πόλη και οι άνθρωποι της».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δήλωσε: «Θα κριθούμε από το έργο, όχι από τα λόγια μας. Η εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να ανεβάσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη πιο ψηλά και να τρέξουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς τα έργα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη. Η βούληση του Πρωθυπουργού είναι να δώσουμε ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα και ο ίδιος παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής, όπως και τα άλλα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, με την παρουσία των υπουργών στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου. Η Θεσσαλονίκη απαιτεί μια καλύτερη καθημερινότητα και εμείς οφείλουμε να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να την εξασφαλίσουμε. Αν το καταφέρουμε, θα το αντιληφθούν οι συμπολίτες μας και θα μας το πιστώσουν. Αν αποτύχουμε, θα φέρουμε την ευθύνη».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (διαδικτυακά), οι Αντιπεριφερειάρχες Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωκράτης Δωρής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της πόλης, οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, Εγνατίας Οδού, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΟΣΕ, ΟΛΘ, ΚΤΕΛ και ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, οι Πρυτάνεις του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης “Ερμής”, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου.

Από το Γραφείο Τύπου


Πηγή
Author: Κατερίνα Κορμανού

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα