Home Blog

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς υποδέχθηκε στο γραφείο του την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον γραμματέα ΚΟ Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη

0

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εμμανουήλ Ταπατζάς δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στην έδρα της Π.Ε. Ροδόπης στην Κομοτηνή την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον γραμματέα ΚΟ Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην περιοχή μας και των επαφών που αναπτύσσουν με τοπικούς φορείς. Μαζί τους παρίσταντο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τους υποδέχθηκε μαζί με τον Αν. Περιφερειάρχη Νίκο Ευκαρπίδη, τους περιφερειακούς συμβούλους Μολλά Ισά Ριτβάν και Οσμάν Αχμέτ Πεχλιβάν, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας ΑΜΘ Παναγιώτη Χαλβατζή και άδραξε της ευκαιρίας να θέσει δύο θέματα που εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας, της ίδρυσης Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στην Κομοτηνή και ειδικού σχολείου στην ορεινή Ροδόπη, όπου οι ανάγκες λειτουργίας ενός ειδικού σχολείου στον ορεινό όγκο είναι αυξημένες, ενώ τίθενται και ζητήματα μετακίνησης των μαθητών.

Από πλευράς τους οι κ.κ. Ζέττα Μακρή και Σταύρος Καλαφάτης ευχαρίστησαν τον Αντιπεριφερειάρχη για την υποδοχή, άκουσαν με προσοχή τα θέματα που τους έθεσε και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην προώθηση αυτών, προκειμένου να συνδράμουν από πλευράς τους στην ενδυνάμωση της περιοχής.

                                                                                         Από το γραφείο

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

 

 


Πηγή
Author:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, Δευτέρα , 20/05/2024

0

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Διαγραφή cookies


Πηγή
Author:

Π. Τσακλόγλου: Το νούμερο των εργαζόμενων συνταξιούχων που έχουν δηλωθεί μέσα σε λίγους μήνες, το περιμέναμε στα δυο χρόνια του μέτρου – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

0

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου καλεσμένος στον Αντέννα και την εκπομπή Στούντιο με θέα με τη Φαίη Μαυραγάνη για τα όρια συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά αλλά και τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Όρια συνταξιοδότησης

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία μας είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία γιατί αυτό ενδιαφέρει για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Αυτός ο έλεγχος έγινε και μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση συνταξιούχων, που τους δίνει την δυνατότητα να εργαστούν λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού ενώ όσον αφορά τις κρατήσεις σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος. Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου ο Υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 συνταξιούχους που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, νούμερο που είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί, της τάξης του 30% και αυτό μάλιστα συνέβαινε και ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι το ότι έχουμε βάλει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% των επιπρόσθετων αποδοχών τις οποίες θα έχει ο εργαζόμενος συνταξιούχος»

Προσωπική διαφορά

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για προσωπική διαφορά αναφέροντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο όμως, σε κάθε περίπτωση πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Για την καθυστέρηση των επικουρικών συντάξεων

Ο e-ΕΦΚΑ τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019, να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000 με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ως προς το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία επέφερε εξίσωση των όρων παροχής επικουρικής σύνταξης σε άτομα τα οποία συνταξιοδοτούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεμπλοκάροντας αυτόματα πάνω από 10.000 συντάξεις, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ να κάνουν λόγο για 26.000 εκκρεμείς επικουρικές σήμερα όταν ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο νούμερο ήταν πάνω από 50.000.


Πηγή
Author: weboperator

Το Ηράκλειο τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου – Crete.gov.gr

0

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου»  Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και κατάθεση στεφάνων από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Φραγκίσκο Παρασύρη, τον Ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Ξυλούρης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε δήλωση-μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε: «Η 19η Μάϊου είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, που εξοντώθηκαν με βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.

Τονίζουμε, επίσης, τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας».


Πηγή
Author: Vaggelis Vardakis

Κώστας Μανδρώνης: «Σημαντικά έργα αναβάθμισης και οδικής ασφάλειας» – Περιφέρεια Πελοποννήσου

0

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής  Πελοποννήσου συζητήθηκαν θέματα και για την Αρκαδία, που αξίζει να αναδείξουμε.

Συνεχίζεται το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης των τριών καταθλιπτικών αγωγών αποβλήτων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα κάνει δυνατή τη σύνδεση των κατοικιών και επιχειρήσεων με το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Επίσης, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠ.ΟΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ -ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ  με Προϋπολογισμό 220.000,00 ευρώ που θα δώσει λύσει στα προβλήματα του συγκεκριμένου δρόμου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των οδικών δικτύων».


Πηγή
Author: A G

Γιάννης Τρεπεκλής: «Οικοδομούμε ειλικρινή διάλογο με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας μας»

0

Στο πλαίσιο υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης για στενή και αποτελεσματική συνεργασία του Α! βαθμού Αυτοδιοίκησης με τον Β! βαθμό, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής παραβρέθηκε στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας κ. Κώστας Τσιριγώτης και η Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ελένη Παπαναστασάτου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι, αποτελεί δέσμευση του, η προσέγγιση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να γίνεται «από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω», κάτι που προϋποθέτει τον άμεσο και ειλικρινή διάλογο και την στενή συνεργασία για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων των προβλημάτων και της προώθησης ζητημάτων με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης «τα διαπιστευτήρια μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έχω δώσε αρκετά χρόνια. Δεν γνωρίζω αν υλοποιήσουμε στο έπακρο τον σχεδιασμό μας, που είναι δέσμευση και βούληση μας, αλλά αυτό που για μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο γεγονός είναι ότι, θα βρισκόμαστε εδώ παρόντες, θα συνομιλούμε μαζί σας και δεν θα εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», και πρόσθεσε « η παρουσία μου εδώ σήμερα, έχει νόημα γιατί θέλω να ακούσω και να αφουγκραστώ και τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, δεν μένω κλεισμένος στο γραφείο μου». Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε η αρχή, σε επόμενο στάδιο θα πραγματοποιηθεί ένα τεχνικό τραπέζι με το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα ιεραρχηθούν και εμείς θα τα υιοθετήσουμε και αφού προηγουμένως θα σας ενημερώσουμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τουριστική προβολή της Περιφέρειας μας και των τουριστικών μας προορισμών, όπου ο κύριος Τρεπεκλής επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μια από τις πέντε Περιφέρειες της πατρίδας μας, οι οποίες συμμετέχουν με το 83% του ΑΕΠ από τον Τουρισμό. Άρα είναι αντιληπτός σε όλους ο μεγάλος και σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουμε για την Ελληνική οικονομία. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αριθμεί περίπου 230 χιλιάδες κατοίκους και δέχεται ετησίως περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκεπτών, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα 5-6 μηνών περίπου 15 φορές περισσότερος πληθυσμός από τους μόνιμους κατοίκους. Δυστυχώς όμως οι δημόσιες υποδομές μας δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες και ο καθένας μας γνωρίζει ότι υπολειπόμαστε αρκετά από το προσδοκώμενο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι οφείλει να αυξήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών. Από την πλευρά μας θα διεκδικήσουμε την αύξηση των χρηματοδοτήσεων με σύμμαχο βεβαίως την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με τη διαχείριση των προβλημάτων, όπου περισσότερο οξυμένα τα προβλήματα είναι σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται στον τομέα της υγείας και κυρίως στα Γενικά Νοσοκομεία των νησιών μας, με κυρίαρχο πρόβλημα της υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το φαινόμενο των συχνών διακομιδών ασθενών είτε προς Νοσοκομεία των Πατρών και της Αθήνας, είτε προς τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής, συνοδευόμενος από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή και από θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, θα συνεχίσει τις επαφές του με θεσμικούς φορείς αλλά και με κατοίκους της Κεφαλονιάς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΝ


Πηγή
Author: Γραφείο Περιφερειάρχη Συνεργάτης Υποστήριξης

Με κάθε επισημότητα η τελετή αδελφοποίησης Αίγινας και Tarpon Springs, Florida | ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

0

Με την επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, επισφραγίστηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs της Florida των ΗΠΑ.

Η τελετή επισφράγισε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και αντικατοπτρίζει την αμοιβαία επιθυμία για προώθηση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας.

Την τελετή άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φίλιππος Τζίτζης, ο οποίος μετά το καλωσόρισμα στην αντιπροσωπεία του Tarpon Springs ανέγνωσε το κείμενο της συμφωνίας αδελφοποίησης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης από τους δύο δημάρχους, επικυρώνοντας την κοινή δέσμευση των δύο ανδρών για αμοιβαία συνεργασία.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά:

“Η σημερινή τελετή είναι μια ηθική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και απέναντι στους προγόνους συντοπίτες μας. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε οι παλιοί αλλά και να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία του τόπου μας.

Γιατί θέλω να τονίσω, ειδικά για τη νέα γενιά που μας ακούνε, και μπορεί να βλέπουν σε πολλές επιγραφές έργων τη φράση “εθνικός ευεργέτης”, να ξέρουν ότι οι Έλληνες μετανάστες ανά τους αιώνες μεγαλούργησαν επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Αυτά τα ιδανικά του Έλληνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν παρέλειψαν να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Κλείνοντας πιστεύω ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους μας, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολλά.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και η κοινωνική συνεργασία θα βοηθήσουν τους δύο Δήμους στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των δημοτών μας.

Η αδελφοποίηση των πόλεών μας θα προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών, του Τουρισμού, του Εμπορίου και της Επιχειρηματικότητας.

Σας καλωσορίζω στην Αίγινα, την οποία θέλουμε πλέον να αισθάνεστε σαν τη δική σας πόλη.”

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος του Tarpon Springs, Κωνσταντίνος Βατικιώτης,

είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η Αίγινα που πρέπει να ευχαριστεί το Tarpon Springs αλλά το Tarpon Springs να ευχαριστεί την Αίγινα.

Περιέγραψε τη ζωή εκεί και πως οι Έλληνες μετανάστες κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συγκατοικήσουν στον νέο τόπο. Έλληνες από την Αίγινα, την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη μαζί με τις οικογένειές τους δημιούργησαν μια μεγάλη ελληνική αποικία διατηρώντας ευλαβικά τα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που οι δύο Δήμαρχοι αντάλλαξαν δώρα, με τον Δήμαρχο της Αίγινας να παραδίδει στον Δήμαρχο του Tarpon Springs, τιμητική πλακέτα και την Αίγινα σε πήλινη, χειροποίητη κατασκευή, με τον δεύτερο να παραδίδει ένα κοχύλι, το οποίο είχε περισυλλέξει ο πατέρας του, που ήταν ο ίδιος σφουγγαράς. Δεν παρέλειψε φυσικά να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Αίγινας αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή που του έκαναν. Στον κύριο Βατικιώτη προσφέρθηκαν δώρα και από πολίτες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πάτερ Νικόλαος Γαρυφάλλου και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Βλαχάκος και ο Δόκτωρ Αντώνιος Καρβούνης, ο οποίος εξήρε τον Δήμο για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης αλλά και για την άρτια διοργάνωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας και το μουσικό σχήμα «Αιγινοβιόλια».

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παραχωρήθηκε για όλους τους καλεσμένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Νικόλαος Βλαχάκος, Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων, ο Δόκτωρ Αντώνιος Καρβούνης, προϊστάμενος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πάτερ Νικόλαος Γαρυφάλλου, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Πάτερ Αμφιλόχιος Γελαδάκης, Αρχιερατικός επίτροπος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στέλιος Θεριανός, Δημήτρης Καραγιάννης, Νίκος Μαρίνος, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Γιώργος Σουλιώτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κα Ανθή Γελαδάκη, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κα Σίλα Αλεξίου και οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Μούρτζης και Σάκης Σακκιώτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, δημοτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αντιπροσωπεία από το πανεπιστήμιο Saint Petersburg College.

Θερμές ευχαριστίες στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Δρ Αντώνη Καρβούνη, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, που ενέκρινε την αδελφοποίηση. Τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο, τον κ. Γιώργο Σκαλτσιώτη, τους φοιτητές και καθηγητές από το Saint Petersburg College, τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Ανδρέα Ντάρλα για την ευγενική παραχώρηση του χώρου, καθώς και τους Γιάννη Ζωγραφάκη, Μαρία Γκίκα και Μιχάλη Λαλαούνη για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Τέλος, ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αγίας Μαρίνας, Αλώνων, Μεσαγρού “ΟΙΝΟΗ”, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης, τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας, τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος, τον Σύλλογο Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων, τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας ‘Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’, τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίων Ασωμάτων και Κοντού,τη Στέγη Πολιτισμού, τον Μουσικό Σύλλογο ΜΟΥ.ΣΑ υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κας Ελένης Αθανασοπούλου, το μουσικό σχήμα «Αιγινοβιόλια», καθώς και την κα Μαίρη Κοντορούδα για την διερμηνεία της εκδήλωσης.
Επίσης την Hellenic Seaways μέλος του ομίλου της Attica Group για την προσφορά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Share


Πηγή
Author: cs

Μήνυμα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

0

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Διαγραφή cookies


Πηγή
Author:

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός – Περιφέρεια Πελοποννήσου

0

Παρουσία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξε τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση στην Καλαμάτα, η οποία θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων έως τις 26 Μαΐου 2024.

«Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι σε εκδηλώσεις που μπορούν να σε γεμίσουν εικόνες, βιωματικές εμπειρίες, μουσική, αρώματα, χρώματα, μοναδικούς συνδυασμούς.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία της 11ης Ανθοκομικής Έκθεσης και για την επισκεψιμότητά της από κάθε μέρος της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου.

Η Ανθοκομική, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελληνική αυλή, θα προσφέρει για ακόμη μια χρονιά στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δέντρα, αλλά και εργαλεία ή εφόδια, να λάβει πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου, να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να χαρεί στιγμές ξεγνοιασιάς στο ανανεωμένο και πάντα φιλόξενο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.


Πηγή
Author: A G

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ίδρυση της Σχολής Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης.

Η σημερινή παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην εκδήλωση για τη δημιουργία της Σχολής, σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στο πολύ σημαντικό αυτό εγχείρημα για την περιοχή.

Η επίσκεψη της κας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε η Υπουργός με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό για τη δημιουργία Σχολών Πέτρας στον Πεντάλοφο Κοζάνης και στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Με τη δημιουργία της Σχολής Πέτρας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει στην αναγέννηση ενός τόσο σημαντικού επαγγέλματος για την ιστορία και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα των τοπικών κοινωνιών όπως ο Πεντάλοφος και να αναπτυχθεί παράλληλα και η ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης:

«Η Σχολή Πέτρας για την περιοχή μας δεν αποτελεί μόνο μια αιτία για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και ένα μέσο διατήρησης της τέχνης και της παράδοσης.  Γι’ αυτό και η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι παρούσα στις αναγκαίες αλλαγές και στις προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο μας.»

Ο κ. Αμανατίδης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αντιμετώπισε άμεσα θετικά αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι με την ίδρυση της Σχολής να βελτιωθούν οι συνθήκες του γεωγραφικού χώρου της ευρύτερης περιοχής, καθώς στην περιοχή του Βοΐου συνυπάρχουν το φυσικό περιβάλλον με το οικιστικό απόθεμα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» παρουσιάστηκε παράλληλα έκθεση φοιτητικών εργασιών για τον παραδοσιακό οικισμό Πενταλόφου από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου UVU-Utah Valley University.

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ίδρυση  Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στον Πεντάλοφο Κοζάνης

fb-share-icon
Tweet


Πηγή
Author: Ελβίρα Γαλανάκη