Χαλάνδρι: Zero Waste Cooking event με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη | ΚΕΔΕ

Εκδήλωση μαγειρικής με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου.

Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη και τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και ο δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στο κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη και η Μπρατισλάβα.

Ο γνωστός σεφ θα παρουσιάσει δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης φαγητών και πρώτων υλών που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο και θα προτείνει μια σειρά από νέα ευφάνταστα πιάτα.

Η μείωση των τροφικών αποβλήτων αποτελεί πλέον έναν σημαντικό στόχο για την Ευρώπη κι αυτό γιατί:

– Εκτιμάται πως κάθε χρόνο το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως, δηλαδή 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων, καταλήγουν στα σκουπίδια.

– Το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των τροφικών αποβλήτων ανέρχεται σε 3,3 δισ. τόνους ισοδύναμων CO2 αερίων του θερμοκηπίου.

– Χρησιμοποιούνται 250.000 m3 νερού για να παραχθεί το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια.

– Χρησιμοποιούνται 1,4 δισ. εκτάρια γης για την παραγωγή των τροφών που χάνονται.

– Χρησιμοποιείται το 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης έκτασης για να παραχθεί το φαγητό που πετιέται.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία FoodBag που με ένα καινοτόμο app, συνδέει τους καταναλωτές με τις επιχειρήσεις, ώστε αμφότεροι να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι μεν καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν φαγώσιμα προϊόντα, τα οποία θα απορρίπτονταν, με σημαντικές εκπτώσεις, οι δε επιχειρήσεις μπορούν να πουλούν τα πλεονάζοντα τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, αντί να τα απορρίψουν στα σκουπίδια.


Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα