Βόιο: Δωρεάν διανομή οικιακών καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων και κομποστοποιητών από το Δήμο | ΚΕΔΕ

Πρόσκληση στους δημότες για δωρεάν διανομή οικιακών καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων και οικιακών κομποστοποιητών, απευθύνει ο Δήμος Βοΐου, στο πλαίσιο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής των προγραμμάτων:

  • «Διαλογή στην Πηγή Βιοαποβλήτων», το οποίο αφορά στη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και φυτικών υπολειμμάτων) σε ξεχωριστό κάδο στα νοικοκυριά και την απόρριψή τους σε κεντρικούς καφέ κάδους και
  • «Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης», το οποίο αφορά στην παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) μέσω των οικιακών κάδων κομποστοποιήσης.

Όπως σημειώνει, η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Πρόκειται για µια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οικιακά φυτικά απορρίμματα σε λίπασμα. Μια ουσία γνωστή ως κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Το παραγόμενο κομπόστ λαμβάνεται μετά από 4 ως 6 μήνες, ανάλογα με τη χρήση του κάδου, τις καιρικές συνθήκες και την επιμέλεια που δείχνουν οι χρήστες.

Ο Δήμαρχος Βοΐου,  Χρήστος Ζευκλής, θέλοντας να ενθαρρύνει όλα τα νοικοκυριά να μαζεύουν εύκολα και πρακτικά τα βιοαπόβλητα από το σπίτι τους και την παράλληλη αξιοποίησή τους, δήλωσε πως θα διανέμει δωρεάν στους κατοίκους του Δήμου αφενός μικρούς καφέ κάδους 10 λίτρων για την κουζίνα και αφετέρου οικιακούς κομποστοποιητές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αύλειους χώρους. Τόνισε ωστόσο πως «η διανομή των μικρών καφέ κάδων θα γίνει σε πρώτο στάδιο αποκλειστικά σε κατοίκους της Σιάτιστας και της Νεάπολης, ενώ των οικιακών κομποστοποιητών σε κατοίκους των ΔΕ Άσκιου και Τσοτυλίου».

Όσοι επιθυμούν να παραλάβουν δωρεάν έναν καφέ κάδο κουζίνας 10 λίτρων ή έναν οικιακό κομποστοποιητή, πρέπει να συμπληρώσουν τη συνημμένη φόρμα εγγραφής στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Βοΐου και να τη στείλετε στα κάτωθι email: [email protected] ή [email protected] μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Η διανομή των κάδων θα υλοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.


Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα