Ζίτσα: Ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας | ΚΕΔΕ

Την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος  στον τομέα Πολιτικής προστασίας ανέδειξε ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος  στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου Ζίτσας, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη  συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (16/11/23), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν τις δυνατότητες για μέγιστο συντονισμό δράσης καθώς και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, αξιολογώντας την αντιπυρική περίοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς τα περιστατικά πυρκαγιών,  που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο Μιχάλης Πλιάκος  στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην οργάνωση και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας καθώς ενώ τους εκχωρούνται αρμοδιότητες αυτές δε συνοδεύονται με την ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αποδείξει πως με την άρτια συνεργασία που αναπτύξαμε και τον υπερβάλλοντα ζήλο όλων των εμπλεκόμενων  αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή μας και υποτυπώδη χρηματοδότηση εκτελούμε εργασίες προληπτικών μέτρων και ταυτόχρονα συνδράμουμε όπου κρίνεται αναγκαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζίτσας εκφράζοντας την πεποίθηση «πως και το φετινό Χειμώνα  τα τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν». Όπως σημειώνεται, ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που πιθανόν θα προκύψουν στη διάρκεια του Χειμώνα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, προχώρησε  στον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για την προμήθεια αλατιού.

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος επεσήμανε και εκείνος την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου έχει σημαντικές αλλαγές ως προς την οργάνωση και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Ενόψει της χειμερινής περιόδου ο κ. Μαυρογιώργος στάθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. «Αυτό που μας έχει βάλει σε σκέψεις, δεν είναι τόσο πολύ τα χιόνια –γιατί έχουμε εμπειρία- όσο είναι το θέμα των πλημμυρών» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας «πως για την περιοχή μας οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» σε ότι αφορά στο σχεδιασμό των προληπτικών μέτρων καθώς επαληθεύονται σπάνια με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση στους  πολίτες».

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, καθώς και τη διάθεσή τους για αρτιότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόνισαν παίρνοντας το λόγο, η Προϊσταμένη Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Σπύρου, το στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Λαμπρινή Μελισσόβα, ο  Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Ταγματάρχης Αλέξανδρος Ράπτης, τα στελέχη του γραφείου στα Ιωάννινα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Καλογήρου και Βασίλης Γρίβας και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Ευθύμιος Κοντογιώργος. Τη συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτησή του  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας επισημαίνοντας με τη σειρά του τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου.


Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα