Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πρόκληση να εγκαλεί την Περιφερειακή Αρχή για τον «Δημόκριτο» & το Τεμπλόνι ο κος Γαλιατσάτος  –  Ανακρίβειες και παραπληροφόρηση από την «ΑΝ.Α.Σ.Α.»

 

 

 

Έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της προκλητικότητας ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, καθώς επιχειρεί να καλύψει τις δικές του τραγικές επιλογές, την αδιαφορία και την αμηχανία του, που κατέληξαν στην άκρως αποτυχημένη πολιτική, που ακολούθησε κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της παράταξής του, με την οποία εγκαλεί την Περιφερειακή Αρχή και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για δήθεν ψεύδη σε ότι αφορά την έλευση του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» στην ευρύτερη περιοχή του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου της Κέρκυρας, όπου θα πραγματοποιηθούν έρευνες περιβαλλοντικών δεδομένων, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας, κου Σπύρου Ιωάννου.

Ο κος Γαλιατσάτος και η παράταξή του φτάνουν σε σημείο να κάνουν αναφορές στο παρελθόν ξεχνώντας ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους, καθώς -όπως έκρινε και ο λαός των Ιονίων Νήσων το καλοκαίρι του 2019- αποδείχθηκε ότι τα αντανακλαστικά τους στις διεκδικήσεις τους προς τη συνεργασία και την ευθύνη της κυβέρνησης, όπως και οι πολιτικές επιλογές τους, ήταν ανύπαρκτα…

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «ΑΝ.Α.Σ.Α.» ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν ψήφισε θετικά στην εισήγησή της, η οποία έγινε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2020, αναφορικά με την προσφυγή στον «Δημόκριτο» έπειτα από την πυρκαγιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Τεμπλονίου. Και μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για άρνηση της Περιφερειακής Αρχής να γίνει το ίδιο στον Χ.Α.Δ.Α. Λευκάδας, παρά το ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία επί ημερών της θητείας του κου Γαλιατσάτου.

Ο κος Γαλιατσάτος εισηγήθηκε όντως στο περιφερειακό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020 την προσφυγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «Δημόκριτος» προκειμένου, όμως, να διαπιστωθεί τυχόν περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής εξαιτίας ενός συγκεκριμένου περιστατικού πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου.

Ουδεμία σχέση έχει αυτή η πρόταση/εισήγηση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και του Αντιπεριφερειάρχη, κου Σπύρου Ιωάννου, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά στα χρονικά (σ.σ. το επαναλαμβάνουμε) ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αποτύπωσης Περιβαλλοντικών Δεδομένων και μάλιστα, σε ακτίνα διαμέτρου 10χλμ από τον Χ.Υ.Τ.Α. καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρύτερη περιοχή στη Μέση Κέρκυρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, εξάλλου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» εκπόνησαν συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης και οι έρευνες/μελέτες τους θα διαρκέσουν τρία χρόνια δίνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά τη δυνατότητα συλλογής επιστημονικών δεδομένων προς αξιοποίηση από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Αυτοδιοίκηση και φυσικά ο νέος ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων θα έχουν στα χέρια τους -επιστημονικά διατυπωμένο και στοιχειοθετημένο- το αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων και των ενεργειών, που θα πρέπει ν’ αναληφθούν.

Η πρόταση του κου Γαλιατσάτου και της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» για την άμεση ( ! ) προσφυγή στον «Δημόκριτο» για την κατάσταση στον Χ.Α.Δ.Α. Λευκάδας, την οποία φυσικά η Περιφερειακή Αρχή καταψήφισε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2020, έγινε για την αποτύπωση περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων εξαιτίας πυρκαγιάς, η οποία είχε συμβεί δύο ( ! ) χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018… Ζητούσε, δηλαδή, ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» από το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει χρηματοδότηση για μελέτες από τον «Δημόκριτο» δύο χρόνια μετά το περιστατικό πυρκαγιάς! Και τολμάει ο κος Γαλιατσάτος να λέει ότι επί ημερών του είχε ξεκινήσει η σχετική διαδικασία! Τι είχε ξεκινήσει, δηλαδή…; Είχε σταλεί μια επιστολή στον «Δημόκριτο», το 2018, χωρίς να δοθεί καμία συνέχει μέχρι και το τέλος της θητείας του! Αυτό εννοεί ο κος Γαλιατσάτος μιλώντας για εκκίνηση των διαδικασιών, τις οποίες δεν συνέχισε η επόμενη Περιφερειακή Αρχή;

Να θυμίσουμε στον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Χ.Υ.Τ.Α. Κεφαλονιάς, επί των ημερών της νυν Περιφερειακής Αρχής, ο «Δημόκριτος» κατέφθασε -έπειτα από ενέργειες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- για μελέτες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσα σε διάστημα 3 ημερών ( ! )… Διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να έλθει… Επιδείξαμε ταχύτατα αντανακλαστικά, σε αντίθεση με τον κο Γαλιατσάτο, ο οποίος δύο χρόνια μετά από το αντίστοιχο περιστατικό πυρκαγιάς στη Λευκάδα ήταν ακόμα… σε επίπεδο εισηγήσεων!

Ας σταματήσει, λοιπόν, ο κος Γαλιατσάτος το παιχνίδι των εντυπώσεων. Διότι οι εντυπώσεις δεν τον «καλύπτουν» και βέβαια δεν τον απαλλάσσουν των ευθυνών του…

«Το Τεμπλόνι και ο εκεί Χ.Υ.Τ.Α., ο οποίος μετατράπηκε τα προηγούμενα χρόνια σε χωματερή, σύντομα θ’ αλλάξουν «πρόσωπο». Η διάθεση 80.000m3 χύδην αποτεθειμένων απορριμμάτων και 10.000 δεμάτων στους προκύψαντες διαθέσιμους χώρους του Χ.Υ.Τ.Α. -σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κου Κων/νου Σκρέκα– θα ξεκινήσει λίαν συντόμως, καθώς σήμερα έλαβα την εξουσιοδότηση από το δ.σ. του ΦοΔΣΑ να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής θα είναι η επίτευξη του προβλεπόμενου τελικού απορριμματικού αναγλύφου βάσει της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, έχοντας μελετήσει όλες τις τεχνικές λύσεις και σεβόμενοι την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προχωρούμε στη βέλτιστη δυνατή λύση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
37FollowersFollow

Τελευταία Νέα