Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Έργα ύψους πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ για μνημεία || Συνάντηση εργασίας και επίσκεψη στα έργα πολιτισμού της Ζακύνθου από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Τα σημαντικά έργα πολιτισμού, που πραγματοποιούνται στη Ζάκυνθο, καθώς επίσης και για εκείνα που ήδη είναι σε εξέλιξη διαδικασιών ή που προγραμματίζεται να γίνουν, με ειδική αναφορά στο Ενετικό Κάστρο συζήτησαν, κατά την επίσκεψή της στην Ζάκυνθο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 Η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου την υποδέχθηκαν  η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιατικότητας Γιώργος Στασινόπουλος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας με τους οποίους είχε εκτενή συνομιλία, με την συμμετοχή του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη. Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου απουσιάζει στο εξωτερικό. Λόγω ανασφαλών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η επίσκεψη της Υπουργού στις Στροφάδες. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας προτάχθηκε και η ανάγκη διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό ως μοχλός ανταγωνιστικότητας κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά και η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση του προγράμματος Interreg, εκτός από το ΕΣΠΑ.

 Μετά την επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Υπουργός Πολιτισμού, έκανε αυτοψία στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων όπου συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, Διονύσιο Σέρρα και την Διευθύντρια, Αρχαιολόγο Κατερίνα Δεμέτη. Για πρώτη φορά συζητήθηκε η έρευνα για την κατάλληλη θεσμική ρύθμιση ως προς το καθεστώς του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων με στόχο την δυνατότητα οικονομικής υποστήριξής του από το Υπουργείο Πολιτισμού, με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες του και βέβαια την εθνική σημασία του λόγω του Μαυσωλείου των οστών του Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού αλλά και του ποιητή της φιλοπατρίας Ανδρέα Κάλβου.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Ζακύνθου όπου συναντήθηκε με την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και Διευθύντρια του Μουσείου Ζακύνθου, Αρχαιολόγο Ελένη Παπασταύρου και συζητήθηκαν τα προπαρασκευαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την μελέτη και τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του Μουσείου.  Η κα Μενδώνη διαπίστωσε τις σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο συντήρησης κτηρίου αλλά και των μνημειακών συλλογών. Ακολούθως, επίσκεψη αυτοψίας πραγματοποιήθηκε στο Ενετικό Κάστρο στη Μπόχαλη, σηματοδοτώντας την αρχή ενός σπουδαίου έργου τόσο για τους κατοίκους της Ζακύνθου, όσο και για τους χιλιάδες τουρίστες του νησιού, που χρειάζεται στερέωση, συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων κτισμάτων, το οποίο προγραμματίζεται με βασική μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και χρηματοδότηση και ένταξη στις πολιτιστικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Πολιτισμού, στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό, 1.500.000 ευρώ.

 Αυτοψία, τέλος, έγινε και στην Αγία Αικατερίνη στους Κήπους όπου τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και προσεχώς θα εγκατασταθεί για την έναρξη των εργασιών καθως και στο Ενετικό Γεφύρι στο Αργάσι.

  • Για πρώτη φορά μελέτη στερέωσης του Κάστρου, συντήρησης, καθαρισμού, όπως και αποκατάστασης των σωζομένων κτηρίων
  • Μελέτη αναβάθμισης του κτηρίου του Μουσείου Ζακύνθου (Εφορεία Αρχαιοτήτων)
  • Σχεδιασμός για την αναβάθμιση του καθεστώτος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων μέσω θεσμικών ρυθμίσεων για την δυνατότητα οικονομικής στήριξής του από το Υπουργείο Πολιτισμού 
  • Έναρξη εργασιών στην Αγία Αικατερίνη των Κήπων

 

 

 

 

 


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα