Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Με το βλέμμα σταθερά στην Ενεργειακή Μετάβαση»

Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην «επόμενη μέρα», η οποία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μια πράσινη και ενεργειακά βιώσιμη ανάπτυξη, που θα έχει τον άνθρωπο και το περιβάλλον ως επίκεντρό της, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργανώνει, για πρώτη φορά, διαδικτυακή εκδήλωση, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με θέμα της: «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Η διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 14:30 μέσω της πλατφόρμας Zoom, στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες-ENCREMENCO» και απευθύνεται σε στελέχη ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και απαιτείται εγγραφή μέχρι την Τρίτη 06/04/2021 και ώρα 12μμ, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://zoom.us/meeting/register/tJEsde2oqjsvG90Pr45rURVpPYeZzgRR0z-H

Σκοπός της εν λόγω εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό των τοπικών αρχών σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και ειδικότερα το θεσμικό πλαίσιο, τα μέτρα στήριξης, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δίνει μεγάλο βάρος στην προστασία του ενεργειακού περιβάλλοντος και στις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου

Στη διαδικτυακή εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η εκδήλωση περιλαμβάνει 3 ενότητες:

α. «Στόχοι και στρατηγική για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων», με εισηγήσεις από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκπροσώπους διοικήσεων δημοσίων φορέων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

β. «Καλές πρακτικές και εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Γερμανία», όπου θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Περιφέρεια, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα και εμπειρία από την Ελλάδα και την Γερμανία, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιρισμών.

γ. «Θεσμικές και τεχνολογικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων», μια ανοιχτή συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, ιδιαίτερα ως προς τα οικονομικά κίνητρα και τη χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα αναλυθούν οι προκλήσεις για ειδικές κατηγορίες έργων. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων φορέων και της ερευνητικής/πανεπιστημιακής κοινότητας.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα