Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Με όραμα, πρωτοβουλίες και συστηματική εργασία ξεκινούν ή προχωρούν έργα εκκλησιαστικής κληρονομιάς || Απάντηση σε κακόβουλα σχόλια και την παραπληροφόρηση από εκκλησιαστικούς παράγοντες

Με αφορμή απαράδεκτα σχόλια που διατυπώθηκαν από εκκλησιαστικούς παράγοντες για το έργο των Αρχών του τόπου αναφορικά με την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων της Ζακύνθου και των Στροφάδων, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στην πολιτισμική και εκκλησιαστική κληρονομιά μας, ενημερώνει την κοινωνία αναφορικά με τα έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στους τομείς της εκκλησιαστικής κληρονομιάς, προς αποκατάσταση της αλήθειας λόγω της συστηματικής και σκόπιμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, όπως επιχειρείται.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δίνει όραμα, εξασφαλίζει χρηματοδότηση και επιταχύνει την εξέλιξη των έργων, όπως αυτό των Στροφάδων, ενω με δική της πρωτοβουλία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ή χρηματοδοτούνται μελέτες αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων της Ζακύνθου.

Α. Ιερά Μονή Στροφάδων

Αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος και δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων εξασφάλισε την χρηματοδότηση του έργου.

Με την αποφασιστικότητα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, κατα την ανάληψη των καθηκόντων της, αντιμετωπίστηκαν κατ΄ αρχάς οι ενστάσεις μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου για την σκοπιμότητα του έργου το οποίο χαρακτηριζόταν μη αναπτυξιακό και με μεγάλου ύψους προϋπολογισμό (14.000.000 ευρώ περίπου) με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού || Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης εξασφάλισε τις πιστώσεις του έργου οι οποίες δεν υπήρχαν στον κατάλληλο κωδικό, προκάλεσε σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τον οδικό χάρτη του έργου και μάλιστα δέσμευσε άμεσα το ποσό των 2.000.000 ευρώ, έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ το οποίο θεωρούσε επαρκές το Υπουργείο Πολιτισμού για την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής.

Με παρέμβαση της Περιφερειάρχη επισπεύσθηκε η έγκριση απαλλαγής από τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές άδειες απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως προαπαιτούμενο που θα καθυστερούσαν σημαντικά την έναρξη των εργασιών, ενώ παράλληλα, η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προκήρυξη του έργου.

Οι εργασίες που γίνονται στο βόρειο λιμένα των Στροφάδων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και υπολείπονται οι εργασίες ανωδομής οι οποίες ξεκινούν άμεσα. Από το βόρειο λιμένα του νησιού θα πραγματοποιείται η μεταφορά υλικών για τις εργασίες του Καστρομονάστηρου. Αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο βόρειο λιμένα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του νότιου λιμένα.

Β. Ιερός ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Σκουληκάδου

Εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης κωδωνοστασίου

Με Φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού || Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και προϋπολογισμό ύψους 24.800,00 ευρώ εκπονήθηκε μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του κωδωνοστασίου και διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το πυργοειδές κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Σκουληκάδου Ζακύνθου είναι ένα αξιόλογο μνημείο, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του νησιού που χρήζει άμεσης στερέωσης και αποκατάστασης. Πρόκειται για κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Γ. Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης των Κήπων

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης των Κήπων

Για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης των Κήπων με προϋπολογισμό ύψους 449.099,97 ευρώ, (ΕΣΠΑ 2014-2020), εχει προχωρησει η δημοπράτησή του και οι εργασίες περιλαμβάνουν: κατασκευή́ αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμό και συντηήρηση των λίθινων στοιχείων, καθώς και των ταφικών μνημείων, σωστή τοποθέτηση των επικράνων της βορινής θύρας, κατασκευή αρμολογημάτων, ανακατασκευή φθαρμένων τμημάτων τοιχοποιίας, κατασκευή́ νέας τοιχοποιίας, κατασκευή́ ξύλινης στέγης, τοποθέτηση μονώσεων, επικεράμωση, ανακατασκευή́ ουρανίας, κατασκευή́ νέων ξύλινων κουφωμάτων, κατασκευή λίθινων γείσων, κατασκευή́ νέων επιχρισμάτων, επίστρωση δαπέδου με ακανόνιστες πλάκες και μάρμαρο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, καθαίρεση και κατασκευή́ εκ νέου του συνοδευτικού κτιρίου, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευή́ ενημερωτικής πινακίδας σε γραφή́ Braille και ενημερωτικά φυλλάδια ενημέρωσης. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχει προκύψει ανάδοχος από τη δημοπράτηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναμένεται η ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο.

Δ. Ιερά Μονή Αναφωνήτριας

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Ι.Μ. Αναφωνήτριας με προϋπολογισμό 140.000,00 ευρώ, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Κατά τη διαδικασία προκήρυξης για πρόσληψη συντηρητών από το Υπουργείο δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα γίνει ανάθεση σε εξωτερικό συνεργείο συντηρητών. Η Περιφερειακή Αρχή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο έργο αυτό λόγω του ότι η Ιερά Μονή Αναφωνητρίας είναι αναπόσπαστο μνημείο με εκείνο των Στροφάδων δεδομένου ότι εκεί μόνασε ο Άγιος Διονύσιος, εκει συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του και εκεί υπερέβη την ανθρώπινη φύση.

Ε. Ιερός Ναός Φανερωμένης πόλεως

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών

Συντήρηση του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Φανερωμένης, στην πόλη της Ζακύνθου. Η απαιτούμενη μελέτη συντάχθηκε δωρεάν από τον ζακυνθινής καταγωγής Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Χαράλαμπο Μουζάκη, κατατέθηκε προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ακολούθως θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης και η πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με παρακολούθηση της διαδικασίας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΣΤ. Ιερός Ναός Αγίας Μαυρας Μαχαιράδου

Επικαιροποίηση της μελέτης για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης

Επικαιροποίηση της μελέτης για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο ο οποίος είχε υποστεί την καταστροφή από την πυρκαγιά και την εγκατάλειψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, προϋπολογισμού περίπου 1.000.000€ προχωρεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το έργο επιμερίζεται σε υποέργα που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση ξυλογλύπτου διακόσμου του ναού και κατασκευή ξυλογλύπτου άμβωνα, θυρών, υπερθύρων και Αγίας Τράπεζας, την αγιογράφηση πλευρικών τμημάτων του ναού, του γυναικωνίτη, της οροφής, ζωγραφικό διάκοσμο αυτών και χρυσώματα και τέλος οικοδομικά στοιχεία ολοκλήρωσης αποκατάστασης του κτηρίου του ναού.

Η Περιφερειακή Αρχή διερωτάται πως είναι δυνατόν να εγκαλείται για “δήθεν αδιαφορία” από εκκλησιαστικούς παράγοντες οι οποίοι θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν και να εκτιμούν το έργο, τον σεβασμό και την προσήλωσή της στην εκκλησιαστική κληρονομιά και παράδοση της Ζακύνθου. Θα συνεχίσει το έργο της προστατεύοντας το από εσκεμμένα και κακόβουλα αρνητικά σχόλια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα