Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων προς τους Υπουργούς, Χρ. Στυλιανίδη & Χρ. Τριαντόπουλο, που βρέθηκαν στην Κέρκυρα, για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων

 

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων, με στοχευμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη, όσο και την αποκατάσταση ζημιών έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε στο κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο επισκέφθηκε την Κέρκυρα, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής υπογράμμισε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό για θέματα κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, την αναγκαιότητα για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις μέρες μας αιτιολογώντας τα αιτήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στους εκπροσώπους της κυβέρνησης κατατέθηκε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλη Ορφανουδάκη, το πλήρες τεχνικό δελτίο, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 18.000.000€, με τον επιμέρους καταμερισμό να προβλέπει 15.000.000€ για την Κέρκυρα και από 1.500.000€ για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, αντίστοιχα.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς τους Χρήστο Στυλιανίδη και Χρήστο Τριαντόπουλο -οι δύο υπουργοί συνοδεύονταν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου– αναφέρθηκαν λεπτομερώς και στην ευρεία σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου, υπό τον συντονισμό της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και με τη συμμετοχή των τριών Βουλευτών Κέρκυρας, Στέφανου Γκίκα (Ν.Δ.), Αλέξανδρου Αυλωνίτη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / Προοδευτική Συμμαχία) και Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝ.ΑΛ.), των Δημάρχων Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπης Υδραίου, Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργου Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση, των Αντιπεριφερειαρχών, Κώστα Ζορμπά, Μανώλη Ορφανουδάκη, Νίκου Μηλιώτη, Σπύρου Ιωάννου, του επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία», Σπύρου Σπύρου, του επικεφαλής της παράταξης «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», Αλέξανδρου Αλεξάκη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Νίκου Μουζακίτη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γιώργου Χονδρογιάννη, καθώς και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει, ήδη, αιτηθεί σε πρώτο επίπεδο τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων στην Κέρκυρα, σε σημεία όπου απαιτείται η παρέμβαση ειδικών μηχανημάτων, που δεν διατίθενται από τους εργολάβους και μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Ρεμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκες δαπάνες διευθετήσεων και καθαρισμών ρεμάτων.

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτείνει στην κυβέρνηση την εκπόνηση Masterplan αντιπλημμυρικής οχύρωσης για κάθε νησί, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων, που δημιουργεί η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτείνει την ύπαρξη ρητής νομοθετικής πρόβλεψης ότι, για όσο διάστημα ισχύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι μελέτες και οι κατασκευές όσον αφορά έργα επί οδοστρωμάτων, οδικών υποδομών, γεφυρών και συνοδών έργων σήμανσης, προστασίας και ασφάλειας, απορροής όμβρων υδάτων κλπ, που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα «Μπάλλος» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα μπορούν να ανατίθενται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016.

Παράλληλα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζητείται πρόβλεψη απαλλαγής ή τουλάχιστον διευκόλυνσης από τις διαδικασίες αδειοδότησης, όπως είναι οι χρονοβόρες περιβαλλοντικές άδειες μικρών έργων, ώστε να επισπευσθούν οι χρόνοι, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία (άρθρο 63 του ν. 4753/2020).

Ειδικότερα για τη γέφυρα του Ποταμού, επισημαίνεται ότι ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος έχει, ήδη, παρουσιάσει τις προτάσεις του για στατική επάρκεια, έχει κληθεί να τις προσαρμόσει στα νέα δεδομένα περί αντιπλημμυρικών φαινομένων. Αναμένεται επίσης έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) λόγω της υπάρχουσας γέφυρας -χαρακτηρισμένης ως αρχαιολογικό μνημείο- για την προσωρινή τοποθέτηση γέφυρας τύπου Μπέλεϋ (Bailey Bridge) ανάντι της υφιστάμενης προς εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα