Πρώτη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ανά επιχείρηση – Στα 538 εκατ. € το συνολικό ποσό ενίσχυσης από την Κυβέρνηση προς επιχειρήσεις & εργαζόμενους στα Ιόνια Νησιά

 

 

 Ευρεία συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, με τηλεδιάσκεψη, μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και με συμμετοχή Δημάρχων και Βουλευτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων, τις οποίες πραγματοποιεί ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έχουν με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και παρουσίασε το πλαίσιο των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πληγέντων από τον Covid19, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο «Ιανός».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, στάθηκε στην συστηματική παρουσίαση των αιτημάτων των παραγωγικών φορέων των νησιών του Ιονίου στα αρμόδια Υπουργεία.

Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία τέθηκαν έγκαιρα στη διάθεση της αγοράς από πλευράς Κυβέρνησης, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με κατεύθυνση στήριξης των εργαζομένων.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στάθηκε επίσης στο ποσό των 31.000.000 € από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία συνεισέφερε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Εθνικό Σχέδιο Ενίσχυσης για τη δημιουργία ενός διχτιού προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και στο ποσό των 30.000.000 €, τα οποία διοχετεύει -στοχευμένα και εστιασμένα βάσει των πραγματικών αναγκών- στην αγορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ -παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα, το οποίο δομείται από την Κυβέρνηση για τις Περιφέρειες- προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν ακόμα περισσότερο, ανά κλάδο, τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά στις δοθείσες αποζημιώσεις ανά επιχείρηση. Παράλληλα επεσήμανε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο κλάδος της εστίασης έχει στηριχθεί σε ποσοστό 120% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του στην προ-κορωνοϊού χρονιά.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σε γενικές γραμμές οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία και τα έσοδά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συνολικά ενισχυθεί με το ποσό των 122.796.615 € μέσω των εργαλείων Ρευστότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζόμενους, το ποσό ενίσχυσης προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 50.396.100 €.

Συνολικά το ποσό ενίσχυσης που έχει δοθεί από την Κυβέρνηση προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 538.000.000 €, με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας να εισπράττει 240.000.000 € και αυτήν της Ζακύνθου 165.000.000 € αντίστοιχα. Όπως επεσήμανε μάλιστα, με νόημα ο Υπουργός Οικονομικών, η αντίστοιχη στήριξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, για παράδειγμα, έφτασε τα 362.000.000 €, καθώς η Κυβέρνηση συνυπολόγισε ότι οι συνδεδεμένοι κλάδοι με τον Τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ήταν εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο.

Ο Υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, αναφέρθηκε και στα ποσά, τα οποία έχουν δαπανηθεί -παράλληλα με την ενίσχυση λόγω πανδημίας- για έργα αποκατάστασης υποδομών, δικτύων και προστασίας από πλημμύρες, με τους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να έχουν εισπράξει ποσό 6.600.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ΠΔΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω ΥΠ.ΕΣ. (ΠΔΕ) και Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέρχεται στα 30.000.000 €.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρέθεσε, εξάλλου, στοιχεία για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζόμενων, που επλήγησαν, τόσο από τον Covid19, όσο και από τη θεομηνία και παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως και των νοικοκυριών, των οικοσκευών και των κατοικιών.

Συμπερασματικά, και αφού ο Υπουργός Οικονομικών αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ καλύτερη το 2021, ενώ σημείωσε ότι μια Κυβέρνηση οφείλει να ξέρει να κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στην παρεχόμενη στήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται και στη δημιουργία αποθεμάτων, ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί και μελλοντικά στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στην κοινωνία.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, όπου απελευθερώθηκαν οι απολύσεις ή δεν καλύφθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τα έσοδα στον Τουρισμό φέτος θα είναι τουλάχιστον στο 40% εκείνων του 2019, ενώ αναφέρθηκε και στις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες είναι αυτή τη χρονιά αυξημένες κατά 20 δις. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα πέσει στην αγορά μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, τέλος, ότι τα 5/7 των συμπατριωτών μας δεν πλήττεται από την κρίση του Covid19 (σ.σ. συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ποσοστό 30% των εργαζόμενων στον κλάδο της εστίασης κτλ) και πως όλα τα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης ήταν στοχευμένα για τη στήριξη εκείνων που ανήκουν στα 2/7 σημειώνοντας ότι η Πολιτεία βοηθά αυτούς που πλήττονται πραγματικά.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα