Δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ, στα 120 εκ. ευρώ το επιπλέον ενεργειακό κόστος

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ, που κινδυνεύουν να  χρεοκοπήσουν  εξαιτίας  πρώτον, της έκρηξης του επιπλέον ενεργειακού  κόστους το οποίο αγγίζει τα 120 εκ. ευρώ και δεύτερον, των ισχνών επιχορηγήσεων,  εξέθεσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και ο αντιπρόεδρος Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων,  σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα.

Το ζήτημα θα απασχολήσει την 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΔΕΥΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021  εκτοξεύτηκαν στο 239% για την χαμηλότερη τάση και στο 406% στη μέση τάση. Το επιπλέον ενεργειακό κόστος  και με ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής   ήταν 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποτιθέμενη κατάργηση της από τον Αύγουστο του 2022 και την ενσωμάτωση της στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας –  το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Ενώ οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις των ΔΕΥΑ, ύψους 25 εκ. ευρώ, είναι ανεπαρκέστατες.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η πολιτεία απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο, ενώ επισήμανε και τη διαφορετική στάση που τηρούν στο θέμα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο με αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ.Πέτσας είπε ότι θα δοθούν 20+20 εκατ. ευρώ, ενώ η απάντηση του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυκαλάκη είναι να αυξήσουν τα τιμολόγια.

«Όμως οι ΔΕΥΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον, δεν είναι εταιρείες, είναι δήμοι και ζητάμε τη βοήθεια που δικαιούμαστε».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Απ.  Καλογιάννης σημείωσε ότι οι ΔΕΥΑ στο σύνολο της χώρας διαχειρίζονται με εξαιρετικό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια την παραγωγή πόσιμου νερού και τα υγρά απόβλητα και με βάση της οδηγίες της ΕΕ έλυσαν σημαντικά ζητήματα για τη χώρα. Έχουν τεχνολογία αιχμής και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.

«Και φτάσαμε σήμερα να αμφισβητείται η βιωσιμότητά τους. Είναι αδυναμία του κράτους, είναι οι σκέψεις ιδιωτικοποίησης, είναι ο φόβος της αποκέντρωσης;» σχολίασε.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι  οι επιχορηγήσεις δεν καλύπτουν το επιπλέον ενεργειακό κόστος, που δε ξεκίνησε  με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  «Πλέον φθάσαμε στο σημείο το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ από 20% στο συνολικό λειτουργικό κόστος που ήταν τον Αύγουστο του 2021, να ξεπερνά σήμερα το 40%» ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις, «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη στήριξη των επιχειρήσεων έχουμε τεκμηριωμένες λύσεις».

Άμεσο και επείγον αίτημα της ΕΔΕΥΑ είναι επιδότηση για την  κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους, επιδότηση για την κάλυψη του μέχρι τώρα επιπλέον ενεργειακού κόστους, ρύθμιση οφειλών για χρέη προηγούμενης περιόδου και να σταματήσουν οι απειλές από τη ΔΕΗ ότι θα κλείσουν αντλιοστάσια.

Επίσης ζητά ειδικό ενεργειακό τιμολόγιο για τις ΔΕΥΑ, την κατά προτεραιότητα εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για να μετατραπούν οι ΔΕΥΑ σε ενεργειακά αυτόνομες επιχειρήσεις, εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα ΑΠΕ και σύγχρονο εξοπλισμό του και  στελέχωση με  εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαφορετικά, τονίζουν ή οι δήμοι θα πτωχεύσουν ή οι πάροχοι δεν θα πάρουν τα λεφτά!


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα