Ψηφισμα δήμου Παλλήνης για την απόσυρση του άρθρου-φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων, μετά απο πρωτοβουλία της Ειρήνης Κουνενάκη

Μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς η Πόλη μας» Ειρήνης Κουνενάκη,  το δημοτικο συμβουλιο Παλλήνης εξεδωσε στις 9 Ιουνίου ψηφισμα για την απόσυρση του άρθρου-φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων

” Έρχεται σήμερα, μετά από μια περίοδο πανδημίας και έλλειψης επικοινωνίας και συλλογικότητας και αποψίλωσης των Δημοτικών Συμβουλίων από αρμοδιότητες κλπ, έρχεται λοιπόν μια τροπολογία αχρείαστη που πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πού μπορεί να βοηθήσει το να παύσει το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης και το καταργεί”, τονισε στο δημοτικο συμβουλιο η κα Κουνενάκη.
“Επειδή έχει κατατεθεί προς διαβούλευση και επειδή θεωρώ ότι είναι σε κρίσιμη φάση η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης είναι ο κατάλληλος χρόνος το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης να αντισταθεί, να πει ένα μεγάλο όχι στην επερχόμενη τροπολογία και να δείξουμε σε κάθε περίπτωση ότι είμαστε εδώ εκλεγμένοι της πόλης της Παλλήνης με πρόθεση να συμβάλλουμε σε ένα δημοκρατικό διάλογο κι αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει κανένας”.

Η πρόταση ψηφίσματος της κας Κουνενάκη:

«Με βάση το σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΣ. υπό τον τίτλο συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού 219788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και του εκτελεστικού κανονισμού 2191799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης, διατάξεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων Βουλευτών και αιρετών, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στις 7/6/2022 στη δημόσια διαβούλευση και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 42, καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση και λήψη απόφασης προ ημερησίας διάταξης θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πλέον αυτή τη δυνατότητα θα έχουν μόνο ο Δήμαρχος, η Εκτελεστική Επιτροπή καθώς και η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Είναι βέβαια γνωστό ότι σε όλες αυτές τις Επιτροπές η πλειοψηφία ανήκει και ελέγχεται από τον Δήμαρχο. Έτσι λοιπόν χάνεται κάθε δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα οι επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και επομένως με τον τρόπο αυτό να αναδεικνύουν σοβαρά κατεπείγοντα ζητήματα, τα οποία θεωρούσαν ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί είτε αντιμετωπίζονται πλημμελώς από τη Δημοτική Αρχή.
Η κυβέρνηση με αυτή την πρόβλεψη βαθαίνει την απαξίωση κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρώντας ότι ελέγχει την πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Αρχών, αποδυναμώνει και εν τέλει καταργεί κάθε δυνατότητα των Δημοτικών Συμβούλων να αποτελέσουν πόλους δημοκρατικής έκφρασης και λήψης αποφάσεων μέσα από αντιπροσωπευτικές διαδικασίες και διάλογο. Αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων, αφαιρώντας από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα κάθε ουσιαστικής παρέμβασης και δημοκρατικού ελέγχου.
Οραματίζεται τα Δημοτικά Συμβούλια σε ρόλο κομπάρσου, σε ρόλο ελέγχου γραφειοκρατικών μηχανισμών επικύρωσης των αποφάσεων του εκάστοτε Δημάρχου ενώ παράλληλα δίνει στον Δήμαρχο το ρόλο του απόλυτου μονάρχη που μόνο αυτός μπορεί να θέτει τα θέματα και αυτός να τα αποφασίζει.
Ο ρόλος των εκλεγμένων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης πλέον υποβαθμίζεται στο επίπεδο του κάθε μεμονωμένου πολίτη ή συλλογικότητας που μπορεί να θέτει ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ως αιρετοί Σύμβουλοι, σεβόμενοι το ρόλο για τον οποίο οι πολίτες μας εξέλεξαν, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη.
Ζητάμε ρυθμίσεις που θα ζωντανεύουν και θα απελευθερώνουν τη λειτουργία μας καθιστώντας τον πόλο έλξης των προβληματισμών του κάθε δημότη και όχι αποφάσεις που θα μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τις αναγκαιότητες, τα αιτήματα και τους προβληματισμούς κάθε πολίτη».

Στη συνέχεια για το ίδιο θέμα έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος πρότεινε το κάτωθι ψήφισμα επί του θέματος, το οποίο εγκρίθηκε απο την πλειοψηφία, με μια αρνητική μόνο ψηφο:

«Με βάση το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ υπό τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών», που αναρτήθηκε στις 7/6/2022 στη δημόσια διαβούλευση και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 42 καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση και λήψη απόφασης προ ημερησίας διάταξης θέματα, στο δημοτικό συμβούλιο.
Πλέον, αυτή τη δυνατότητα θα έχουν μόνο, ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Είναι βέβαια γνωστό, ότι σε όλες αυτές τις επιτροπές, η πλειοψηφία ανήκει και ελέγχεται από τον δήμαρχο. Έτσι λοιπόν, χάνεται κάθε δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα οι επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση στα ΔΣ και επομένως, με τον τρόπο αυτό να αναδεικνύουν, σοβαρά κατεπείγοντα ζητήματα, τα οποία, θεωρούσαν, ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί είτε αντιμετωπίζονται πλημμελώς από τη δημοτική αρχή.
Ως αιρετοί σύμβουλοι, σεβόμενοι το ρόλο για τον οποίο οι πολίτες μας εξέλεξαν, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την νομοθετική πρόβλεψη».


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα