Πώς θα γίνονται τα μαθήματα σε όσα σχολεία έκλεισαν λόγω κορωνοϊού – e-dimosio.gr

Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει ολοκληρωθεί με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά και ήδη έχει μπει λουκέτο σε σχολεία και τμήματα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Βεβαίως η αναστολή τους κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει οδηγίες, στις οποίες προβλέπεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του ιού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Σημειώνεται πως η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει σχετικά: «Η δια ζώσης διδασκαλία των παιδιών μας από τους εκπαιδευτικούς μας είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και στην απευκταία -αλλά αναμενόμενη- περίπτωση αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών και απουσίας εκπαιδευτικών και/ή μαθητών εξ αιτίας του κορωνοϊού. Ξεκινάμε, έτσι, τη νέα σχολική χρονιά, έχοντας εξασφαλίσει και όλα εκείνα τα τεχνολογικά και άλλα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παροχή εκπαίδευσης και σε αυτές τις περιπτώσεις στο πλαίσιο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς!».

Ακολουθεί η λίστα του υπουργείου Παιδείας με τα σχολεία που είναι κλειστά:

2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (κλειστό έως τις 27/09),

2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών στο Ηράκλειο (κλειστό έως τις 27/09),

δημοτικό Σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου (κλειστό έως τις 18/09),

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας (κλειστό έως τις 18/09),

τμήμα Β5 του 2ου Γυμνασίου Πύργου Ηλείας (κλειστό έως τις 27/09).

Πηγή
Author: author

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα