Τηλεργασία: Πώς θα εφαρμοστεί για τους μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – e-dimosio.gr

Νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (18 Σεπτεμβρίου) και θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα.

Είναι φανερό πως ο ιός αλλάζει το τοπίο στην εργασία τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα, καθώς στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, το 40% των εργαζομένων θα δουλεύει υποχρεωτικά σε τηλεργασία. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων.

Τι ισχύει για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Παράλληλα, ο κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους, επίσης στην Αττική. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

Οι κανόνες για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία δύο ωρών από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε τέσσερα κύματα. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δεν φορούν μάσκα. Τα νέα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα εργάζονται υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Επίσης, η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία» και αφορά όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής. Όπως διευκρίνισε στον ΣΚΑΙ ο κος Βρούτσης, στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για αυτόν τον τρόπο δουλειάς.

Πηγή
Author: author

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα